Din 2022 ai voie cu animalul de companie pe plaja

Turiștii vor avea acces cu animale de companie pe plajele Mării Negre, cu respectarea unor reguli. 

Tocmai s-a votat o lege noua care spune ca turistii vor avea acces cu animalele de companie pe plaje in sezonul estival. Pentru ca pana ieri, legea interzicea accesul animalelor de companie pe plajele Mării Negre, spre deosebire de alte ţări europene, unde accesul animalelor este permis. Proiectul, care va merge la promulgare, stabilește reguli clare, iar încălcarea acestora atrage amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei. Uitandu-ma la reguli, sunt doua lucruri care ma pun pe ganduri:

 • primul este –  “acordul operatorilor de plaja”  Dar cel putin in Mamaia exista acum spatiu suficient pentru cei care nu vor sa stea pe o plaja privata.
 • al doilea este obligativitatea de a fi tinute in zgarda, lesa sau ham. Este greu sa tii un catel in lesa cat stai pe plaja.

Dar sa speram ca in timp, toata lumea va invata si accepta noile reguli si vom vedea pe plaja si prieteni necuvantatori.

Ce spune noua lege

 • Accesul persoanelor fizice însoţite de animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis oricând în afara sezonului estival.
 • Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoţite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă.
 • Accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă.
 • Indiferent de perioada din an, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis accesul câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi.
 • Prin excepţie de la prevederile proiectului, pe durata sezonului estival, accesul câinilor din dotarea Ministerului Afacerilor Interne şi al câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis fără acordul operatorilor de plaje.
 • Proprietarii sau însoțitorii animalelor de companie trebuie să aibă asupra lor pungi pentru colectarea deșeurilor produse de animal.
 • Proprietarii sau însoțitorii animalelor de companie sunt obligați să colecteze și să elimine deșeurile produse de animalele de companie.

Constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei următoarele fapte:

 • Nerespectarea obligației de a ține animelele de companie în zgardă și lesă sau ham pe toată durata prezenței pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic.
 • Nerespectarea obligației de a colecta și elimina deșeurile produse de animalele de companie.
 • Constatarea şi aplicarea sancţiunilor este realizată de către persoane anume desemnate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, persoane anume desemnate din cadrul autorităţii publice centrale pentru turism, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române şi poliţiştii locali.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.