DE STIUT!

De unde vine Valentine’s Day?

Stiti de unde vine Valentine’s Day?

Ne-am obisnuit sa ne iubim mai mult de Valentine's Day sau mai nou intorcandu-ne la traditii de Dragobete. Dar stiti de unde vine obiceiul de a sarbatori aceasta zi?Valentine's Day

In lume, dragostea este sarbatorita peste tot si nu neaparat in aceeasi zi. Civilizatiile au marcat puterea dragostei oferind o zi speciala acesteia si cadouri fiecarei jumatati.

Dar totusi  de unde vine Valentine’s Day?

Fara sa ne dam seama, fara sa constientizam, Imperiul roman a lasat in urma sa traditii purtate in istorie pana astazi. Ziua indragostitilor este una dintre ele. Atat de veche este!

Varianta romantica

In vremea imparatului Claudiu al II lea, un edict al acestuia a interzis tinerilor sa se casatoreasca. Imparatul credea ca nefiind casatoriti, tinerii vor fi mai dornici sa mearga la razboi. O armata mai mare si mai curajoasa. Parerea lui insa a intrat in conflict cu un preot crestin –Valentin – care a continuat sa cunune tinerii indragostiti pe ascuns. Acest lucru nu a ramas nedescoperit si Valentin a fost prins, aruncat in inchisoare si condamnat la moarte in urma refuzului de a deveni la randul sau soldat. Se povesteste ca tinerii veneau la fereastra camerei unde era inchis si-i aruncau flori. In temnita, o cunoste pe Leonora, fata oarba a paznicului sau. Ii reda vederea, iar aceasta il ingrijeste pana in momentul executiei. Atunci, el ii scrie un biletel, semnat „Al tau Valentin”, gest despre care- se spune – ca ar sta la originea obiceiului de a se trimite scrisori de dragoste in aceasta zi.

Varianta mai aproape de adevar

In Imperiul Roman, proaspat crestinat, pe 15 februarie se sarbatoreau Lupercaliile. O sarbatoare ramasa din timpurile cu mai multi zei, inchinata zeului fecunditatii, pastorilor si turmelor sale, pre numele sau de divinitate- Faunus Lupercalus. O zi in care se petrecea pe strazi si in care seara se dadeau petreceri unde tinerii isi gaseau de multe ori viitoarea jumatate. Pentru ca a interzice o sarbatoare ce are legatura cu dragostea este un gest neinspirat, Papa Gelasiu I instituie in ziua de 14 februarie sarbatoarea Sfantului Valentin, cu intentia vadita de a o contracara pe prima. Si i-a iesit!

In timp s-a uitat cine/de ce/cum si a ramas doar sarbatoarea dragostei.

De Valentine Day’s, de Dragobete si in fiecare zi din an ar trebui insa sa nu uitam un lucru. Sa ne gasim 1 minut liber si sa-i spunem celui/celei pe care il/o  iubim…

Te iubesc!

Restul e poveste…

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *