City break Chisinau
Ce poți face într-un city break la Chișinău
Am vizitat Chisinaul pentru un weekend intr-un city break si va indemnam sa faceti acelasi lucru! Merita.
Astazi ajungi atat de usor in Chisinau incat o calatorie pana acolo echivaleaza cu un drum pe Valea Prahovei. Pe langa microbuzele si autobuzele ce au curse directe, pe langa tren sau masina personala a aparut si cea mai comoda si rapida posibilitate pentru bucuresteni si nu numai. Air Moldova are de putin timp curse directe din Bucuresti la Chisinau si in 45 de minute esti acolo. Cursa Chișinău-București este operată cu o frecvență de șase ori pe săptămînă, cu excepția zilei de sîmbătă, cu o aeronavă Embraer 190, la bord exista serviciu de catering cu un sandwich inclus si bauturi servite. Pretul pentru o calatorie dus/intors pleaca de la 99 de Euro cu toate taxele incluse. Nu este necesara viza pentru calatoriile in Moldova si poti intra si doar cu cartea de identitate.
De cum am intrat in avion ne a intampit un zambet cald al insotitoarei de bord, foarte draguta care ne a intrebat ce gostare dorim sa luam, cu pui, cu pastrama sau vegetariana. Am fost surprinsa un pic la inceput deoarece nu eram obisnuita de la alte companii sa fiu tratata asa frumos de cum urci scara avionului. Si intrebarea era vreti cu pui? ce spui? mi s a parut foarte dragut. Fiind un zbor destul de scurt, dupa ce pleaca avionul la putin timp vin si bauturile, aveau un vin foarte bun sec, sucuri naturale foarteeee bune de la Vita sau cola, fanta sprite , apa plata, apa minerala, cafea sau ceai. Sandwichul este extraordinar si vine la pachet cu o ciocolata de la Bucuria ca sa te indulcesti un picut. Una peste alta a fost un zbor foarte placut iar serviciile insotitoarelor de bord mi s a parut foarte bune, atmosfera era una calda si prietenoasa si cred asta conteaza mult. Sunt zboruri care poate ati nimerit si voi unde atitudinea insotitoarelor nu este chiar asa placuta, eu una am patit o de mai multe ori, cel mai rau mi s a parut cea a insotitoarelor de bord de la United Airlines cu care am venit din New York. Sumt cam in varsta, dar nu asta ar fi problema ca au intre 60 si 70 de ani , atitudinea lor lasa de dorit, daca vrei sa intrebi ceva mai bine nu intreba daca nu vrei sa auzi un raspuns rece si sec lipsit de orice zambet. Parca stau acolo cu forta si vor sa scape cat mai repede de pasageri , asta este impresia care o dau.Cu Air Moldova a fost prima oara cand am zburat dar impresia la modul general a fost una buna si ii felicit, sper ca anul acesta sa zburam din nou cu ei.
Aeroportul din Chisinau este aproape de oras, modern si elegant cu un free shop uluitor in materie de preturi ( un carton de tigari 10/12 Euro, o sticla de votca de 1 litru de la 3 Euro… ).
Exista mai multe posibilitati de a ajunge in oras de la aeroport. Sunt doar 13 km. Distanta cu taxiul e parcursa in 20 de minute iar cu celelalte in aproximativ 45 de minute/o ora.
- Autobuzul rapid „A” – vine la 40 de minute si costa 3 lei
- Maxi taxi nr. 165 – vine la 10 minute si costa 3 lei
- Taxiul – o cursa face aproximativ 90-100 de lei – este sigur si nu trebuie sa va faceti probleme.
*1 leu moldovenesc valoreaza 0.22 bani
*biletele se platesc la sofer sau la taxatoare
Cazare
Sunt nenumarate posibilitati de cazare. De la hoteluri fitoase la pensiuni, de la hosteluri cu note fabuloase pe Booking la apartamente de inchiriat. O noapte pleaca de la 10/15 Euro si ajunge daca iti doresti si la 150 de Euro pe noapte. Tu alegi. Noi am stat la Ionika Hostel. Are nota 9.6 pe Booking si o merita cu prisosinta. Situat la 5 minute de mers pe jos de centru, fata in fata cu Universitatea din Chisinau, o vila cu etaj, detinuta de un cuplu italian/moldovenesc este nu atat elegant si fancy cat foarte primitor si pe gustul calatorilor. Am gasit turisti din Finlanda, Serbia sau Japonia. Unul statea aici de o luna si jumatate. Esti intampinat la orice ora cu amabilitate in limba romana, italiana sau engleza, ai un dus genial cu hidromasaj, un mic dejun grozav si este curatenie luna. Pe pereti de oriunde ai fi o sa iti vezi timpul de acasa si o sa ai si formula de bun venit in limba ta. Ne-a placut la Ionika. Recomandam. Uite aici amanunte despre preturi si locatie.
Preturi.
Chisinaul NU este un oras atat de ieftin cum esti tentat sa crezi. Daca preturile dictate de stat, la transport public ( 2/3 lei biletul ) sau la bilete de muzeu ( 10 lei ) , daca cele la tigari si bauturi sunt cu adevarat mici, celelalte nu sunt. Celelalte sunt poate cu o medie de maxim 20-25% mai mici ca in Romania dar si multe asemanatoare cu ale noastre. Am intrat ca de fiecare data si in magazine din mall dar si in supermarket-uri. Poti manca cu 50 de lei dar poti lasa si 1000 intr-un restaurant pretentios.
Exemple de de preturi in lei moldovenesti ( inmulteste pretul cu 0.22 si o sa iti dea pretul in lei romanesti ):
- micul dejun aproximativ 40 lei
- pranz/ cina in oras de la 100 lei
- o placinta clasica 10 lei
- o ciorba traditionala 40 lei
- o bere costa 15-30 lei
- o cafea 15-30 lei
- o apa plata 10-15 lei
Dar acestea sunt cele accesibile. Gasesti si un fel de mancare la 250 de lei.
Obiective in Chisinau
Chisinaul nu este un oras extrem de ofertant turistic dar cu toate acestea are locuri splendide, atat ca muzee sau cladiri cat si ca parcuri sau locuri in aer liber.
Muzeul National de arta
Situat in spatele Palatului Parlamentului, foarte aproape de centru este praspat renovat, redeschis din anul 2016, dupa 13 ani de eforturi si sacrificii. Romania a contribuit cu 1 milion de Euro la refacerea din temelii a simbolului artei din Moldova. Muzeul are o istorie extrem de interesanta. Fondat in 1939, a fost golit de colectii la doar doi ani dupa ce Moldova a intrat in “Marea familie rusa”. Sovieticii au luat tot. Abia dupa razboi, au fost aduse lucrari din alte muzee rusesti. Cladirea in sine si-a pierdut sensul, devenind pe rand sediul Comitetului Central, Palatul Pionierilor si chiar Muzeul Partidului. Prin 1984 a fost restituit Muzeului National de Arta. In 2004 a inceput restaurarea si consolidarea cladirii patrimoniu. 13 ani a durat iar astazi este unul dintre cele mai frumoase muzee in care am intrat vreodata. Un spatiu de expunere elegant si performant, la nivel mondial, un patrimoniu de peste 40.000 de piese, colectii de Arta Religioasa, Pictura, Grafica, Sculptura si Arta Decorativa cu exponate datand chiar si din secolul al XV-lea.
Este un must in Chisinau!
Arcul de Triumf si stauia lui Stefan cel Mare
Este diferit de Bucuresti sau Paris fiind amplasat pe trotuar, mai mic si mai patrat fata de cele pe care le-ati vazut deja. Situat in centrul Chisinaului, in Piata Marii Adunari Nationale unde se regaseste si statuia lui Stefan Cel Mare, sau Catedrala Nasterii Domnului. A fost construit in 1841 pentru a cerebra victoria Rusiei impotriva Imperiului Turc. Are un ceas in mijloc si seara din fata guvernului este perfect sa il fotografiezi.
Aleea Clasicilor din Gradina Publica Stefan cel Mare
In acelasi loc, chiar in spatele lui Stefan este un parc frumos unde te poti plimba pe Aleea Clasicilor . O sa-i regasiti printre altii, pe ambele parti ale aleei, pe Eminescu, Creanga, Paunescu sau George Cosbuc. O alee plina cu busturile scriitorilor si poetilor romani si moldoveni. Loc de plimbare si odihna pentru cei din oras sau turisti.
Muzeul satului si Gradina Botanica din Chisinau
La periferie, ai ocazia sa vizitezi muzeul satului cu un muzeu în aer liber, amplasat la periferia sudică a Chișinăului (sectorul Botanica). Muzeul a fost inaugurat la 18 mai 1995, având drept scop reconstituirea satului basarabean din sec. XVIII–XIX precum si gradina botanica aflata foarte aproape.
Casa memoriala Puskin
Nevizitata de noi este muzeu și, totodată, un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Edificiul este acela în care poetul rus Aleksandr Pușkin a locuit timp de două luni, după ce sosise în capitala Basarabiei țariste pe 21 septembrie 1820. În total, Pușkin a petrecut trei ani (1820–23) pe teritoriul guberniei, după ce anterior fusese deportat aici de către administrația țaristă. Casa generalului Inzov (cel care l-a găzduit pe poet) a obținut statut de muzeu la 10 februarie 1948
Parcul La Izvor
Initial numit “Parcul de prietenie intre popoare”, a fost inaugurat in anul 1972 si se dorea a fiun loc in care fiecare loc sa vorbeawsca despre prietenia popoarelor sovietice. Astazi este un parc cu trei lacuri, legate intre ele de canale, cu o insulita a copiilor, loc de bataie pentru constructii ilegale exact ca in Herastrau…
Mall Dova
Nu putea lipsi un mall, este? Pe drumul spre aeroport dai de un mall modern cu vreo 4 etaje in cel mai pur stil capitalist. Ce gasesti la noi, gasesti si acolo. Nu. Nu sunt mai ieftine…
Cricova
O excursie de cel putin jumatate de zi. Aveti amanunte aici.
Chisinaul este un oras fix de un city break insa de aici poti pleca spre Cricova, spre cetatea Orhei sau spre Tiraspol daca esti un nostalgic al comunismului. Data viitoare ne-am propus sa vedem si noi Orheiul si poate Tiraspolul. Pe voi va invit sa descoperiti Chisinaul pentru ca merita.
Material realizat cu sprijinul:
- Air Moldova
- Centrul de bussines si turism Cricova
- Ionika Hostel