LUMEA MARE

Riga azi.

Riga, usor de ajuns si descoperit!

Riga din Latvia. Din Letonia adica…

A trecut peste anii de ocupatie sovietica si incearca sa isi descopere identitatea.

   50 de ani de ocupatie sovietica au lasat rani adanci si o comunitate rusa puternica. Rusa se vorbeste fluent si peste tot. Noi, cei din Romania, ne-am rupt de imperiul rus, indiferent ca vorbim de Imperiul tarist sau de Uniunea sovietica si nu percepem cat de mare este puterea acesteia in spatiul ex sovietic. Nu numai limba ci intreaga cultura rusa se simte aici cum se simte si in Ucraina, Republica Moldova sau Uzbekistan. Muzica rusa, bucataria, cladirile, show-urile TV, vedetele ruse, toate sunt prezente in viata de zi cu zi. Pot sa pun pariu ca habar nu aveti de doua vedete sau vreun post TV din Rusia. Ei bine, acolo, pe langa reclamele in literele rusesti ei sunt prezenti. Pentru o tara ce are un muzeu destinat ocupatiei sovietice este ciudat. Tare ciudat…

black hat letonia

  Esti intampinat pe un aeroport mai mic decat Otopeniul dar cochet si modern. In jur sunt paduri care arata exact ca in filmele rusesti! Cand am iesit spre autobuz puteam sa jur ca sunt in Rusia. Iei autobuzul 22 si te duce in oras pentru 1.15 Euro. Faci cam 30 de minute pana in centru la Origo, mall-ul orasului. Cumpara bilet pentru ca circula controlorii non stop. In sase calatorii am avut patru controale. Exista si un fel de microbuz, tot 22 dar biletul este 2 Euro. Are acelasi traseu. Alege ce doresti.

   Riga nu este un oras mare. Chiar daca este cel mai mare din tarile baltice, are doar vreo 700.000 de locuitori si poate fi vizitat la pas. Centrul sau istoric a fost inclus în anul 1997 de cǎtre UNESCO in patrimoniul cultural mondial. O sa vezi ca are parti extrem de asemanatoare cu Brugge, Viena sau Copenhaga. Cel putin mie asa mi s-a parut. O lume mica Europa asta…

   Centrul vechi este cam de doua ori mai mare decat cel din Bucuresti, cu mult mai putine baruri, cu mult mai multe puncte de interes dar tot fara copaci, plin de piatra, curat, cu strazi inguste si in proportie de 90% pietonal. Au renovat toate cladirile si chiar daca se vede ca e vechi, chiar daca se vad catedralele de sute de ani tot da senzatia de proaspat renovat.

pietonala straduta

    De fapt Riga poate fi usor definita. Este partea veche despre care o sa vorbim mai tarziu, partea noua construita dupa 1990, cu cladiri moderne din sticla asa cum este Biblioteca Nationala sau poduri moderne plus partea rusa. Cu cladirea Academiei de stiinte in genul Casei Scanteii de la noi, cu piata absolut uimitoare in genul Pietei Obor din anii 1990 de la noi, cu depozitele din caramida rosie si strazi inguste pline de masini. Pare ca orasul in sine a trasat niste granite invizibile. Intre partea moderna si restul apa, intre partea veche si partea inca ruseasca linia de tren. Fiecare parte are farmecul sau, fiecare parte isi defineste identitatea prin lucruri specifice.

biblioteca nationala centrul vechi dincolo e partea veche

   Partea moderna a orasului este definita de cladiri inalte din sticla, cladiri de birouri fireste,un mall normal ca dimensiune, Biblioteca Nationala si autostrada ce duce spre aeroport.  Inghesuite intre aceste lucruri sunt cartiere de case cu maxim doua trei etaje. Nu este locul care sa fie centrul atractiei in Riga. Poti sa o lasi pentru o dupa amiaza fara probleme. Ai mai vazut asa ceva…

    Daca iti doresti sa vezi viata (pfff…oare cum se numesc locuitorii din Riga? Rigaezi?? Rigazi? Rigaeni??) ziceam ca daca vrei sa le vezi viata de zi cu zi, trebuie sa treci linia de tren. Dincolo gasesti piata, gasesti cartiere colorate, bisericute mici, magazine de cartier si in general cam ceea ce descoperi intr-un oras cand parasesti partea turistica. Mai putina bunavointa, mai multa mizerie, oameni normali, betivi, autobuze hartanite, piata plina de tarabe, cladirile nerenovate, maidane si in general orasul viu! Am adorat fiecare clipa petrecuta acolo. Ca orice loc important care se respecta, de-o parte si de alta a pietii sunt capetele liniilor de troleu sau autobuz. Piata in sine este o hala imensa impartita pe zone. Peste, fructe, branzeturi, carne, haine… O explozie de mirosuri, culori, oameni, vanzatoare si cumparaturi. Insa fara frenezia latina. Mai mult cu ordinea nordica! Am inteles ca se numeste chiar nimerit. Cartierul Moscova.

Este locul din oras cu putini turisti dar locul real. Locul care traieste.

Dincolo de linia de tren gasim mall-ul Origo si centrul vechi.  Parcuri cochete si Statuia Libertatii, catedralele si cladirile vechi de sute de ani. Locul  ce musteste de turisti. O sa regasesti imagini familiare din Europa de vest si de nord.

Curat, dichisit, colorat, aranjat pentru turisti, iti ofera cateva obiective interesante.

Statuia Liberatii  – reprezintă simbolul independenței Letoniei fiind vegheat in permanenta de doi soldati.

freedom

detaliu

Imediat langa aceasta este un parc mic si cochet cu un mic pod plin de lacate puse de perechi de indragostiti si un lac cu rate colorate.  Superb.

parcpod

   De aici incepe zona pietonala a orasului. Centrul vechi. O increngatura de stradute mai largi sau mai stramte care duc spre diverse puncte. Spre catedrala  St Peter’s Church in varful careia poti urca si admira orasul,te duc in piata unde poti sta la o cafea sau fotografia statuile vii sau cladirile astea trei renumite. Gasesti baruri, restaurante, magazine si locuri de vizitat. Ca e muzeu, catedrala, piata, palat sau turn de fortificatie o sa ai ziua plina!Poti sa o iei la pas. Ai timp si nu e greu… Sau daca vrei pentru 10 Euro ia un autobuz colorat din fata catedralei ce te duce intr-un tur altfel prin oras.

Orice ai alege la finalul zilei o sa ramai cu amintiri placute.

1 euro cladirea din piata primul brad restaurant medieval restaurant riga tour bus vechi si nou

 Imagini realizate cu ajutorul F64 – Canon EOS 7D Kit EF-s 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *