ROMANIA

Centrul vechi din Bucuresti!

       Centrul vechi din Bucuresti!

A venit in sfarsit caldura si poti iesi la o terasa in oras…unde? In centrul vechi…

      Vechiul Bucuresti era numit Micul Paris…apoi in comunism am devenit una dintre cele mai urate capitale din statele comuniste. Blocurile gri, nebunia demolarilor, constructiile uniforme si seci, lasatul in paragina a unor case vechi si deosebite toate au contribuit la uratenia in care traiam. Dupa “revolutie” (asa-i zic eu, cu ghilimele!) primarii s-au scremut ani in sir sa restaureze Centrul Vechi. In ultimii doi ani insa lucrurile s-au schimbat si incet incet zona a redevenit extraordinara atractie a orasului. Pentru turistii straini care viziteaza Bucurestiul este un “must” alaturi de Muzeul Satului sau Casa Poporului. Atunci cand vreo echipa de fotbal vine insotita de suporteri, centrul este la capacitate maxima…  S-a inceput timid cu restaurarea drumurilor in prima faza, apoi partea de jos a cladirilor a devenit gazda cluburilor, barurilor si teraselor, apoi s-a trecut la restaurarea in totalitate a cladirilor, acum se construieste nou si mai sunt doar cateva locuri care aduc aminte de vremurile de acum 5-10 ani. Sunt convins ca in maxim doi ani nimic nu o sa ramana neocupat/nerenovat.

      Pentru bucuresteni, vechiul Lipscani plin de bisnitari,  cu targul de blugi si terasa unde se manca mici si se bea bere,  este acum promenada!  Barurile apar si dispar, fantezia propietarilor functioneaza la capacitate maxima si nu numai ca nu gasesti doua locuri identice dar fiecare vrea sa iasa in evidenta cu un “ceva”. Centrul este marginit de cateva bulevarde mari ca zona…Bdul Magheru, Calea Victoriei, Universitate si Dambovita jos. In acest perimetru gasesti locuri pentru oricine…de la studenti, rockeri, tineri, domni, microbisti, pitipoance si cocalari, indragostiti, oameni de afaceri, turisti…oricine are un loc unde sa se simta bine. Sunt pub-uri, crame, terase, cluburi, discoteci, fast food-uri sau night cluburi! Orice cauti in materie de petrecut timpul in maxim 10 minute gasesti. Anul acesta au inceput sa apara ca in capitalele lumii statuile vii, Chaplin e o prezenta veche cu papagalii lui cu bilete, au aparut si magazine zona din fata de la Hanul lui Manuc a devenit o piateta curata unde te poti odihni, au aparut tabelele electronice cu fel de fel de informatii…lucrurile se schimba in bine intr-o viteza incredibila pentru Romania.  Incepand cu vinerea, centrul este mai ales vara arhiplin! Mesele sunt rezervate (si cele de biliard) berea curge si teama de cutremur nu exista.

        Principalele puncte de interes sunt Curtea veche domneasca (mai multe despre ea gasesti aici), Hanul lui Manuc – la intrare uita-te la pavajul din lemn pentru ca este cel mai vechi datand de pe vremea cand abia se deschise-se hanul, cele doua teatre din zona, sediul BNR, biserica rusa, pasajul Victoria,  restaurantul Caru cu bere iar de aici ajungi instant la Palatul Parlamentului (aici gasesti detalii despre cum se viziteaza) , la Muzeul de istorie, Universitate,  Intercontinental, Centrul Militar, Muzeul de arta si la Ateneu. Preturile sunt relative si daca intr-un bar o bere este 13-15 lei in alta parte o gasesti cu 7. Ai si vreo cateva  magazine pentru tigari sau maruntisurile de market si fireste sexshop sau salon de masaj erotic. De curand au inceput sa apara si magazinele cu tot felul de lucruri handmade…de la haine la posete sau amintiri. Poti parca masina in pasajul de la Universitate pentru cativa leuti pe ora (3 parca).

          Centrul vechi al Bucurestiului este noua destinatie de distractie a bucurestenilor, turistilor si a celor in trecere… Mai jos aveti imagini cu ce a fost, ce este si cum deocamdata noul inca mai convietuieste cu vechiul.

Taverna greceasca
Taverna greceasca

centrul vechi

centrul vechi

centrul vechi

curtea veche
curtea veche
hanul lui Manuc
hanul lui Manuc
Fire club
Fire club
BNR
BNR

centrul vechi

centrul vechicentrul vechi

centrul vechi

Tu cand ai fost ultima data? Si care e locul tau preferat?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *