OBIECTIVE TURISTICE

Centrul de stiinta Copernicus

Centrul de stiinta Copernicus din Varsovia

Centrul de stiinta Copernicus din Varsovia este al treilea de acest gen pe care il vizitam. Am mai fost in Amsterdam la Nemo si in Glasgow la Centrul de Stiinta, centre asemanatoare, asa ca stiam la ce sa ne asteptam. Am profitat de Warsaw Pass care iti ofera intrarea gratuita si am vrut sa vedem si noi cum e la Copernicus Science Centre.

centrul de stiinta copernicus din Varsovia

Este situat aproape de centrul orasului, pe malul raului Vistula si la un pas de Biblioteca orasului. Apropos…trebuie sa vedeti biblioteca. Este absolut incantatoare. Cladirea aceea cu acoperis verde din dreapta sus. Ca orice loc de acest gen, Centrul de stiinta Copernicus este plin in majoritate cu copii. Chiar, este atat de pacat ca nimeni nu se gandeste sa faca si in Bucuresti un asemenea loc. Un loc unde copii sa invete jucandu-se. La un moment dat a fost ceva de genul undeva pe langa targul Vitan, intr-o hala,  dar facut de niste oameni pasionati si care a durat doar putin timp. Ne-ar trebui o cladire mult mai mare si facuta de savanti adevarati. In fine…poate odata si odata vom avea si noi asa ceva. Ar merita si copii nostri!

Odata intrat in centru, esti intr-o lume unde poti descoperi “de ce se intampla” si “cum se intampla”. Chiar daca probabil 75% dintre vizitatori sunt copii, sunt si adulti printre ei, poate parinti, profesori sau ca noi in vizita pur si simplu si daca cei mici ating tot ce vad, cu siguranta si cei mari sunt tentati sa incerce si sa puna mana.

Pentru ca asta este conceptul. De a te scoate din banca, a te scoate din citit si a te pune sa experimentezi tu. Toate simturile tale sunt puse la treaba. Pipai, auzi, mirosi, vezi. Nu, nu gusti cu toate ca am vazut pitici care bagau imediat degetele in gura dar presupun ca tu esti adult si te abtii. Asta inseamna Copernicus Science Centre. Sa descoperi cum merg lucrurile si de ce prin prisma experientei vii.

Ce poti face la Copernicus?

Exponatele pe care le vei găsi aici sunt ambițioase și educative, precum și accesibile și interesante. Ele iti permit să cauti, să studiezi și să faci greșeli. Prezintă fenomene reale cu cea mai mare precizie și le poti descoperi în cursul interacțiunii.  Acestea includ, printre altele, toate fenomenele biologice: “Într-o picătură de apă”, “Sandbox”, “Annoying Echo”, “Desen într-o oglindă”, “Împărțirea curcubeului”, “Nuanțe de gri” “,” Shakes of Light “,” Cheshire Cat “,” Umbre colorate “,” Simetrie perfectă “,” Negru strălucitor “,” Velvet Hands “,” Camera infraroșu “, precum și toate exponatele biologice. Unele exponate au fost importate de la cei mai buni designeri din lume. Am incercat si noi cateva lucruri. Am intrat intr-o camera neagra unde ti se masoara pulsul daca esti speriat, am tras cu o unda sonora intr-un tablou ( chiar exista faza asta! ), am pus apa intr-un circuit si apoi am abandonat pentru ca era migalos… Am ridicat un balon cu aer cald si am “studiat” magnetismul alaturi de niste pusti de maxim 10 ani.

Centrul este structurat astfel incat aduce lucruri interesante si celor de 2-3 ani ( da da, exact ) si celor de 10-12 ani dar si adolescentilor de 16-18. Exista zone speciale pentru toti si daca cei mici sunt interesati de cum se roteste apa, adolescentii sunt interesati de cum bataile inimii cresc cand ai emotii sau de diferite teste stiintifice. Totul este interactiv, astfel incat daca nu pui mana, daca nu te implici nu merge!

[SLGF id=21846]

Sunt aproape 20.000 de metri patrati! Intinsi pe doua etaje. Plus Planetariumul. Expozitii temporare si de asemenea expozitii permanente cum ar fi: Omul și mediulLumea în mișcareRădăcinile civilizațieiZona luminiiBzzz! și RE: Generația. Toate sunt realizate in asa fel incat sa intelegi ceea ce vezi fara sa fii savant! Este primul centru de acest gen din Europa de est si punct de atractie din 2010 pentru localnici si turisti.

Pret bilete

  • 31 zloti in timpul saptamanii si 33 zloti in weekend pentru adulti
  • intrarea in Planetarium se plateste separat si pleaca de la16 zloti in functie de filmul ce ruleaza
  • free cu Warsaw pass

Program

In functie de anotimp dar ca idee ora generala de inchidere este 18.00 sau 19.00 vara iar ora de deschidere 9.00 sau 10.00. Trebuie sa verificati voi pentru ca difera de la zi la zi. Dar ca regula generala e ce e mai sus.

Ponturi.

  • La intrare bagajul trebuie lasat in dulapioarele de la intrare. Pui o mondeda de 5 zloti pe care o recuperezi cand pleci.
    Daca nu ai e un aparat de schimbat bani chiar acolo. Pui o hartie de 10 si iei doua monede de 5.
  • La iesirea (intrarea) in centru gasiti un restaurant unde pentru 5 zloti puteti lua orice 100 de grame din ce va place si
    este un fel de bufet all inclusive. Merita sa mancati acolo la plecare. Este gustos si ieftin.
  • Roata aceea din mijloc de la intrare se numeste “Pendulul lui Foucault” si demonstreaza rotatia Pamantului in jurul axei sale.
  • Intra in Planetariu. Este cu adevarat o super experienta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *