ROMANIA

Cele mai frumoase manastiri din Romania

Care sunt cele mai frumoase manastiri din Romania?

Top  5 manastiri din Romania

Un top ce cu siguranta il veti gasi subiectiv sau incomplet al celor mai frumoase manastiri din Romania. Intr-o tara cu sute de manastiri este greu de ales si greu de facut un top al celor mai frumoase. Unele sunt extrem de cunoscute, altele foarte vizitate, unele patrimoniu national sau UNESCO. Mai noi sau foarte vechi. Nu este un top cu locul 1…locul 5 ci pur si simplu o enumerare a acelor manastiri pe care noi consideram ca sunt atat de frumoase incat sa merite locul in top 5 manastiri Romania.

Manastirea Barsana

Incep cu aceasta manastire pentru ca este una dintre cele mai frumoase manastiri din Romania, dupa parerea mea. Am avut ocazia sa ajung sa o vizitez acum 4 ani si a ramas in sufletul meu. Este unica, de o frumusete aparte, am simtit ca sunt intr-un loc divin unde m-a adus norocul. Plina de flori in curte si extrem de vizitata de catre toti cei care au un turneu in nord vestul tarii. Veche si totusi noua, pana de curand cu cea mai inalta biserica de lemn din Romania – 57 de metri inaltime. Are o istorie superba, pentru ca de-a lungul timpului a fost extrem de importanta pentru comunitatea de romani din zona pentru ca vreo 200 de ani  a fost pur si simplu lipsa. Desfiintata in 1791 in ruma Uniatiei ( o trecere fortata a ortodoxilor romani la greco-catolicism ) a fost reinfiintata incepand cu anul 1993 si de aici si aspectul relativ nou. Manastirea Barsana din Maramures este superba! Merita locul din top manastiri Romania fara nicio indoiala! Daca ajungeti in zona…nu o ratati!

O scurta istorie mai jos

 

Manastirea Voronet

Cine nu a auzit de albastru de Voronet? Sau de Capela sixtina a estului. Manastirea Voronet a fost inclusă în 1993 în patrimoniul cultural mondial UNESCO pentru ca merita sa pastram pentru urmasii nostri acest loc unic. Este…cautati voi superlative absolute si completati! Cea mai, maxima, completa…Orice i se potriveste! Mănăstirea se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare si a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme. Pictura exterioară a Voronețului, datând din timpul domniei lui Petru Rareș, este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești. Culorile si aspectul total al zidurilor manastirii prilejuieste vizitatorilor o experienta memorabila. Albastrul de Voronet, surrinde prin puterea culorii si prin rezistenţa acestuia în condiţii climatice din Moldova pentru atata timp, fapt care se datorează originalităţii tehnicii de lucru aplicate de către pictorii moldoveni. Cu excepţia pigmentului negru, obţinut din cărbune de lemn, toţi ceilalţi pigmenţi folosiţi în pictură (interioară şi exterioară) sunt substanţe minerale, naturale sau de sinteză.

Manastirea Voronet este locul unde Daniil Sihastru si-a petrecut ultimii 26 de ani din viata sa, locul unde a fost inmormantat si de asemenea locul unde a fost canonizat in 1992 si a devenit Sfantul Danil Sihastru.

Manastirea Putna

Ierusalimul neamului romanesc

Locul de odihna a celui mai mare domnitor – Stefan cel Mare

In 1465, Stefan cel Mare cucerea Chilia si ca semn de multumire catre Dumnezeu ctitorea Manastirea Putna, la doar 70 de km de Suceava, manastire ce strajuieste de peste 500 de ani tinutul Bucovinei si care a devenit centrul ortodoxiei moldovenesti si romanesti. De-a lungul timpului  Putna a trecut prin numeroase incercari ca incendii, navaliri si ocupatii straine, cutremure, dar care n-au putut intrerupe desfasurarea vietii monahale si lauda neincetata adusa lui Dumnezeu.

Muzeul Manastirii Putna este poate cel mai bogat si valoros din tara, pastrand multe obiecte de la Stefan cel Mare, manastirea fiind renumita prin tezaurul sau de broderii, tesaturi, manuscrise, argintarie, obiecte de cult. Printre odoarele de mare pret se numara icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului , adusa din Constantinopol in 1472 de catre Doamna Maria de Mangop, sotia Sfantului Voievod Stefan si craniul Sfantului Ierarh Ghenadie, mare facator de minuni, ferecat in argint aurit si daruit manastirii de ctitorul ei in anul 1488.

Aici sunt înmormântaţi: Ştefan cel Mare, Maria Voichiţa – ultima soţie a domintorului, Maria de Mangop – a doua soţie a domintorului, Bogdan cel Orb – fiul domintorului şi alţi urmaşi ai săi până la Petru Rareş.

Manastirea Putna merita locul 1,2,3,4,5 in top 5 manastiri romanesti. Si daca nu ai fost inca sa o vizitezi pune-o pe lista scurta a viitoarelor destinatii.

Manastirea Cozia

Situata pe malul raului Olt, mănăstirea Cozia, în ansamblul ei, este inclusă în Lista monumentelor istorice din România. Ridicata de Mircea cel Batran la sfarsitul secolului al XIV-lea. In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei.Manastirea  a fost in timp loc de adapost pentru calugari carturari ce au lasat in urma lor scrieri vechi si importante. Muzeul adaposteste o multime de exponate vechi cum ar fi  monede, tiparituri vechi, obiecte si podoabe de cult, carti bisericesti cum sunt Epitaful din anul 1396; Evanghelia din anul 1644, tiparita de mitropolitul Varlaam; Psaltirea in versuri, a lui Dosoftei, din anul 1673.

Reconstruita si imbunatatita chiar si pe timpul comunistilor, pastreaza pe turla principala o cruce din vremea domnitorului ce i-a pus piatra de temelie. Manastirea Cozia, una dintre principalele obiective turistice din Valea Oltului, la doar 3 kilometri de statiunea balneo-climaterica Calimanesti Caciuleata si la doar 20 de kilometri de municipiul Ramnicu Valcea.

Manastirea Prislop

Nu putea lipsi Manastirea Prislop. Nu neaparat prin frumusetea sa ci prin importanta deosebita capatata in ultimul timp datorita lui Arsenie Boca. Are o istorie de peste sase secole dar nu este atat de documentata ca ale celor de mai sus. Construita de Sfantul Nicodim in anii 1399-1403 pastreaza inca biserica veche in curte. Dar istoria ei este plina de disparitii si reconstruiri. Abia prin 1975 devine manastie de maici iar din 1991 este si locul Seminarului Teologic Monahal Sfânta Ecaterina, cu o durată de școlarizare de cinci ani. Manastirea Prislop, a devenit celebra abia dupa ce preotul Arsenie Boca a adormit intre drepti. Parintele a petrecut vreo 40 de ani aici si lucrul sau se vede in tot si in toate. Iar spiritul sau este cautat de toti cei care fac pelerinaje aici. Cei care vin sa se inchine aici la mormantul sau nu cauta frumusete ci isi aduc nevoile si durerile in cautarea unei minuni. Locul este aglomerat mereu si credinta chiar daca se dilueaza in comercialul inerent exista si se simte.

Principala “atractie” de aici este foisorul de lemn ce adaposteste mormantul parintelui supranumit “Sfantul Ardealului” iar la doar cateva sute de metri se regaseste si grota pe care Sfantul Ioan si-a sapat-o si in care a locuit

Romania este o tara credincioasa. Preponderent ortodoxa dar plina si cu oameni ce apartin altor culte, isi traieste viata spirituala intens. Lacasuri de cult ce impresioneaza sunt raspandite peste tot. Catedrala mantuirii neamului va deveni cu siguranta loc de pelerinaj. Dumnezeu ne-a atins locurile si le-a facut frumoase ca sa-i fim gradina Maicii Domnului. Sa luam aminte de ele, sa le ingrijim, sa ne rugam, sa fim buni si sa facem bine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *