Ce se intampla cu transportul aerian?

Se prabuseste transportul aerian?

Transportul aerian are o multime de probleme in aceasta perioada si multi dintre noi ne-am lovit de ele. De la zboruri anulate la unele intarziate, aglomeratie la check in sau bagaje ratacite. Ce se intampla??

Sunt cateva explicatii si vom incerca sa le aratam mai jos, cu mentiunea ca probabil nu sunt doar ele si ca exista si altele.

  • Pandemia de Covid a fortat companiile aeriene sa se restranga si sa concedieze personal. Acel personal nu a asteptat cuminte sa fie reangajat ci si-a cautat alte locuri de munca, mai stabile si uneori mai bine platite iar acum este aproape imposibil de readus. De la piloti la operatori handling ( cei de la bagaje ) toti sunt pe minus.
  • Munca de la distanta nu se poate realiza in cadrul unui aeroport sau a unei companii aeriene.
  • Sunt nenumarate conflicte intre angajatii care au ramas si patronat vis a vis de conditiile de munca, plata si orele suplimentare care trebuiesc efectuate.
  • O explozie a cererilor de bilete de calatorie in acest an a dus la supraaglomerarea tuturor aeroporturilor din lume.
  • Pretul combustibului pentru aeronave a ajuns la un nivel incredibil.
  • Exista tensiuni intre controlorii de trafic si autoritatile de servicii de navigatie aeriana.

Este un fel de “furtuna perfecta” in transportul aerian si se vede si se simte. V-am povestit de aventura noastra pe drumul dintre America si Europa. O gasiti aici.  Am trecut in putin peste 50 de ore prin patru dintre cele mai mari aeroporturi din lume. New York- JFK, Boston – Logan , Londra – Heathrow si Madrid – Barajas. Cu putin timp inainte am trecut prin Aeroportul International Orlando – unul dintre hub-urile din USA. Plus evident Otopeni precum si Vigo sau Miami. Deci am putea sa spunem ca vorbim din experienta!Am vazut echipe de la televiziuni in aproape toate aeroporturile prin care am trecut. Este un subiect fierbinte peste tot!

In toate ( exceptie cel din Vigo ce poate fi comparat cu Iasi-ul) am gasit o aglomeratie cumplita si cozi uriase peste tot. De la toaleta ( chiar si la barbati) pana la controlul bagajelor sau vama. Lume nervoasa, agitata, asteptand cu orele avioane ce intarziau constant, persoane ce pierdeau conexiuni sau bagaje. Pana si autobuzele ce fac legatura intre terminale erau arhipline! Nemaivazut in nenumaratele zboruri ale noastre de pana acum.

Aglomeratie pe aeroportul Heathrow din Londra. Sursa BBC

Daca in Romania se discuta enorm despre zborurile anulate de BlueAir, situatia este identica la nivel de companii uriase. American Airlines, Lufthansa, Air France-KLM sunt doar unele. Toate companiile din lume au probleme. 

Este greu de crezut ca transportul aerian se va prabusi. Sunt prea multe interese la mijloc. Cert este ca situatia nu doar ca va mai dura ci se va agrava in viitorul apropiat! Vara nici macar nu a inceput cu adevarat. Iulie/August sunt lunile cele mai solicitate pentru vacante in Europa si Americi. Asia de asemenea. Furtuna este abia la inceput iar plangerile si solicitarile de despagubiri ale calatorilor sunt de zeci de ori mai mari ca de obicei.

Nu stiu cum vor gestiona situatia. Atat cu zborurile viitoare cat si cu cele trecute pe care sunt solicitari de despagubiri. Probabil companiile mari vor inghiti companii mai mici si anul viitor vom avea o alta piata. Probabil angajatii vor forta mana patronatului pentru salarii mai mari. Solutii probabil ca sunt dar trebuiesc aplicate.

E posibil ca bagajul nostru sa fie intre astea. Pe bune!

Pana atunci! Aveti un zbor in viitorul apropiat?

Mergeti la aeroport cat mai devreme. Daca zborul este anulat aveti dreptul la o rerutare sau o cursa noua fara sa platiti nimic. Daca intarzierea e mai mare aveti dreptul la despagubiri. Faceti asigurare si pentru bagaje. Nu va enervati si incercati sa luati lucrurile asa cum sunt. In cazul in care o cursa se anuleaza nu se anuleaza doar pentru voi ci pentru toti cei din cursa respectiva asa ca nervii nu ajuta la nimic.

Dincolo de toate insa…CALATORITI! Pentru ca banii cheltuiti pe o vacanta sunt singurii care va imbogatesc!

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.