EVENIMENTE

Bucharest Opera festival are loc intre 16-24 iunie

Nunta lui Figaro, Pescuitorii de perle, Cosi fan tutte, Manon LescautPatru titluri iconice ale repertoriului liric clasic în cadrul Bucharest Opera Festival 2023

 

Bucharest Opera Festival revine cu o a doua ediţie în perioada 16 iunie – 24 iunie 2023 pe scena Operei Naţionale. Dând greutate festivalului, în centrul programului se regăsesc patru titluri iconice ale repertoriului liric clasic – trei titluri care nu se află în repertoriul bucureştean în acest moment, Pescuitorii de perle de Bizet, Cosi fan tutte de Mozart, Manon Lescaut de Puccini. Iar Nunta lui Figaro de Mozart, propus de Opera Naţională Bucureşti într-o premieră realizată în coproducţie cu Opera din Tel Aviv este producția care v-a deschide cea de-a doua ediție a Bucharest Opera Festival.

Bucharest Opera Festival aduce în fața publicului un repertoriu extrem de divers, cu titluri ce nu se află în mod obişnuit pe afişele bucureştene, mergând de la operetă şi musical, până la opera clasică, dar şi montări spectaculoase ale unor titluri foarte rar sau niciodată prezentate până acum publicului din Bucureşti

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale Bucuresti

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța participă la cea de-a doua ediție a Bucharest Opera Festival cu spectacolul „Pescuitorii de perle” („Les pêcheurs de perles”) de Georges Bizet. Reprezentația va avea loc luni, 19 iunie, ora 19:00, pe scena Operei Naționale București.

„Pescuitorii de perle” (Les pêcheurs de perles), o capodoperă muzicală compusă de Georges Bizet, pe un libret de talentații M. Carre și E. Carmon, ce te va captiva într-o poveste fascinantă a pasiunii, trădării și iubirii. Trei personaje complexe și pasionale: doi prieteni de-o viață, Nadir și Zurga, și o frumoasă și misterioasă femeie pe nume Leïla își spun povestea într-un mediu plin de magie și tradiții, unde pescuitul perlelor este o artă ancestrală, iar dragostea se confruntă cu toate obstacolele. În mijlocul intrigii, se ascunde o iubire intensă și interzisă între Nadir și Leïla, femeia pe care amândoi o adoră. Dar drumul către iubire este presărat cu pericole și provocări. Pe măsură ce trădările și tensiunile se adâncesc, dragostea lor se confruntă cu alegeri cruciale, ce vor defini destinul tuturor personajelor implicate.

În ediția a II-a a Bucharest Opera Festival, Opera Brașov vă invită miercuri, 21 iunie 2023, de la ora 19:00, să urmăriți pe scena Operei Naționale București, „Così Fan Tutte” de W.A. Mozart, operă bufă cunoscută și sub titlul Școala amanților.

Această capodoperă mozartiană, creată într-o singură lună de către celebrul compozitor, abordează, cu mult umor, una dintre cele mai sensibile teme ale tuturor timpurilor: infidelitatea partenerilor.

Acțiunea are loc la Napoli, în secolul al XVIII-lea, și este centrată în jurul a doi tineri ofițeri, Ferrando și Guglielmo, care pornind de la un pariu, încearcă să dovedească loialitatea frumoaselor lor logodnice, Fiordiligi și Dorabella. Cu ajutorul isteței cameriste Despina și sub îndemnul sarcasticului Don Alfonso, protagoniștii încep un joc al dragostei și al deghizărilor. În cele din urmă, tinerele își uită repede jurămintele, fiind atrase de fermecătorii prinți albanezi care, fără ca ele să știe, sunt chiar iubiții lor. Lui Don Alfonso și celor doi logodnici nu le rămâne decât să exclame în final: „Così fan tutte!” (Așa fac toate!).

Sâmbătă, 17 iunie, ora 19:00, Teatrul Național din Belgrad prezintă spectacolul „Manon Lescaut” de G. Puccini, realizat în coproducţie cu Opera Madlenianum. 

Unul dintre secretele lui Puccini era alegerea extrem de atentă a libretelor. Fiind un creator cu un instinct teatral perfect, compozitorul simţea scena, căuta conflicte dramatice puternice, având un adevărat cult pentru marile gesturi, pentru strigătele disperate ce apar în urma marilor pasiuni. Iată cum definea Puccini secretul oricărui succes teatral: “Sunt trei legi atunci când este vorba despre teatru: să stârneşti interesul, să surprinzi şi să emoţionezi”. De aceea, nu este surprinzător faptul că lucrări precum Manon Lescaut sunt atât de populare în continuare, captând prin originalitatea inspiraţiei muzicale, care o face să rămână şi azi un reper al literaturii lirice. Rolul Manon Lescaut este unul dintre cele mai complexe din repertoriul de operă, frumuseţea ei, amestecul de eleganţă înnăscută şi naivitate naturală, alături de lăcomia, sau mai degrabă rapacitatea fratelui ei, reprezentând cadrul întregii intrigi. Premiera triumfală cu Manon Lescaut, petrecută cu câteva zile înaintea celei cu ultima capodoperă a lui Verdi, Falstaff, a fost considerată în epocă drept un simbol al predării ştafetei de la bătrânul maestru Giuseppe Verdi, către tânărul lui succesor, Giacomo Puccini

Festivalul va fi deschis vineri, 16 iunie, ora 19:00, de premiera Operei Naționale București cu spectacolul „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, în regia lui Sir David Pountney. Opera „Nunta lui Figaro” a fost compusă în lunile martie și aprilie ale anului 1786. Ideea unei opere inspirată de piesa lui Pierre Beaumarchais, care crease scandal în Franța, a aparținut atât compozitorului cât și libretistului Lorenzo Da Ponte. Acesta a povestit într-o scrisoare adresată unui prieten: „Nu isprăvesc să scriu cuvintele și Mozart le si concepe muzica”.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.