ROMANIA

Vouchere de vacanta in 2020

Se mai dau vouchere de vacanta in 2020?

De cand se dau voucherele de vacanta, turismul romanesc a primit o infuzie de capital aproape unica. Privita cu scepticism initial, este o masura contestata si mega discutata ce intr-un final a dus la o crestere a turismul intern cum rar s-a intamplat. Evident ca au fost si sunt fel de fel de discutii. De o parte si de alta. Ca au venit toti romanii cu mancare de acasa, ca hotelierii au scumpit cazarea sunt doar doua mari teme. Dar banii s-au dus catre agentiile de turism, catre locatiile de cazare, HORECA  si poate nu intr-o masura atat de mare dar totusi si ei au profitat, catre cei care isi desfasoara activitatea in statiunile turistice din Romania la o taraba vanzand suveniruri sau pe plaja inchiriind sezlonguri.  Si in anul 2019, o multitudine de intreprinzatori din turism, observand dimensiunea programului, au trecut peste birocratie si neincredere si s-au alaturat acestui program.

tichete-vacanta

Discutabil si interpretabil, acest proiect a mers foarte bine si majoritatea populatiei a fost multumita. Discutabil pentru ca peste 90% dintre beneficiarii voucherelor de vacanta sunt bugetari, interpretabil pentru ca 90% din industria turistica este privata deci banii intr-un final ajung in sistemul privat. Faptul ca in urma acestei infuzii de capital o parte din bani au mers si catre imbunatatirea conditiilor de cazare a dus si la o crestere a economiei emergente. Astfel ca daca un proprietar de pensiune, restaurant sau hotel a decis sa investeasca in modernizarea locatiei proprii, banii au mers si catre constructii, comert sau servicii.

O situatie win/win care insa nu sta decat in puterea statului roman de a subventiona o astfel de masura. Intr-un final banii acestia vin de la stat care daca nu isi mai permite nu-i mai aloca.

Ce se va intampla insa cu voucherele de vacanta in anul 2020?

In contextul politic actual, cand nimeni nu stie exact cum ne va prinde anul viitor in ceea ce priveste guvernarea, acordarea voucherelor de vacanta in anul 2020 este ca o nebuloasa pentru aproape toata lumea. Daca o parte dintre oameni au prins gustul si s-au invatat la o vacanta gratuita la mare sau la munte in Romania, se spune in anumite medii ca fondurile pentru acest program nu vor mai exista si ca acesta se va inchide.

O declaratie oficiala a Ministrului Turismului din acest moment, facuta in media, nu doar ca nu il opreste ci il si dezvolta.

Vreau sa dezvoltam acest sistem al voucherelor de vacanta, iar saptamana viitoare la intalnirea cu industria o sa venim cu o propunere: pentru ca lunile in care numarul de turisti este mai mic raportat la celelalte luni ale anului, si aici putem sa vorbim de octombrie, noiembrie, martie si aprilie, suma pentru fiecare din aceste patru luni o sa fie 2.080 de lei. Este un sprijin acordat direct romanilor, dar mai ales industriei turistice, pentru ca ar asigura suplimentarea in perioadele mai sensibile ale anului. Industria balneo ar fi din nou avantajata, pentru ca, sa nu uitam, ca avem o treime din izvoarele balneo pe teritoriul Romaniei” – Bogdan Trif – Ministrul Turismului

Asta se declara astazi, la inceput de noiembrie 2020 despre voucherele de vacanta.

Acum…faptul ca ministrul din acest moment are o declaratie si o strategie, nu inseamna ca asa va fi! Probabil nici macar el nu stie daca saptamana viitoare va mai fi ministru, daramite este un an. Dar la nivel declarativ si ca strategie este evident ca se doreste pastrarea programului cu tichetele – voucherele de vacanta. Ba chiar sa il modifice usor in sensul bun. Astfel ca se vor plati suplimentar perioadele de extrasezon sau o alta masura – sa se renunte la birocratia hartiei si sa se gaseasca o modalitate de plata directa a banilor.

2020-vouchere-de-vacanta

Probabilitate ca acest guvern sa se schimbe este foarte mare iar declaratiile celor care probabil vor urma la guvernare sustin ca voucherele de vacanta ar trebui eliminate. Ca sunt un “ajutor social” mascat si ca dauneaza economiei. Nefiind economist nu pot sustine opinii pro/contra vis a vis de aceste declaratii. Ceea ce am vazut insa pe parcursul acestui program, in ceea ce priveste industria turistica din Romania, pe mine ma face sa inteleg ca a fost un program bun. Poate unul dintre putinele bune ale acestei guvernari… dar un program bun! Iar faptul ca invatand din ce nu a mers bine incearca sa il diversifice si imbunatateasca nu poate fi decat un lucru ok.

Vom vedea ce va fi in viitor. Poate se va gasi o modalitate noua ce va substitui acest program si lucrurile vor merge in continuare spre sprijinirea turismului intern. Sau poate nu…

Voi ce credeti ca se va intampla?

septembrie 2019

 

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *