EVENIMENTE

Sase orase din Romania vor gazdui concerte din programul Festivalului International George Enescu

Festivalul Enescu in tara: Sase orase din Romania vor gazdui concerte din programul Festivalului International George Enescu

Spiritul generozitatii prin muzica va calatori in sase orase din tara cu ocazia editiei din acest an a Festivalului International George Enescu. Concerte si recitaluri din cadrul programului festivalului ce are loc la Bucuresti vor bucura publicul din Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Sibiu, Bacau si Lugoj si le vor da ocazia sa asculte muzicieni ai celor mai prestigioase orchestre simfonice si de camera din intreaga lume.

Cinci concerte si recitaluri extraordinare din programul Festivalului International George Enescu vor ajunge la Cluj-Napoca.

 • joi, 31 august, in Sala Auditorium Maximum din cladirea Colegiului Academic al Universitatii Babes Bolyai, de la ora 19:00. Pe scena va urca Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, alaturi de dirijorul Jonathon Heyward si pianistul Andrei Gologan. Programul e compus din lucrari de Doina Rotaru, Benjamin Britten si Dmitri Sostakovici, iar concertul face parte din Seria Orchestrelor Romanesti din cadrul Festivalului. Al doilea eveniment va avea loc
 • duminica, 3 septembrie de la ora 19:00, in Studioul de concerte al Academiei Nationale de Muzica Gheorghe Dima. Doua castigatoare ale Concursului International George Enescu 2022, Maria Marica (vioara) si Alexandra Segal (pian) vor sustine un recital romantic cu lucrari de Clara si Robert Schumann si Johannes Brahms.
 • vineri, 8 septembrie, de la ora 19:00, in Studioul de concerte al Academiei Nationale de Muzica Gheorghe Dima. Castigatorul Concursului International George Enescu 2022 sectia violoncel, Benjamin Kruithof, va sustine un recital alaturi de pianista romana Daria Ioana Tudor, avand in program lucrari de Ludwig van Beethoven, Benjamin Britten si Franz Schubert.
 • Sambata 9 septembrie, de la ora 19:00, in Studioul de concerte al Academiei Nationale de Muzica Gheorghe Dima, publicul va avea ocazia sa il intalneasca pe unul dintre cei mai cunoscuti cantareti la mandolina din lume, israelianul Avi Avital, ce vine la Cluj-Napoca alaturi de pianistul Omar Klein. Cei doi au pregatit un program cu compozitii proprii, lucrari de Johann Sebastian Bach dar si momente de improvizatie. Concertul care incheie seria evenimentelor de la Cluj-Napoca are loc pe 10 septembrie 2023, de la ora 19:00 si il va avea ca protagonist pe violonistul francez David Grimal, care va prezenta lucrari solo din repertoriul international de vioara. Cele patru concerte de la Academia Nationala de Muzica Gheorghe Dima sunt organizate de Asociatia Play.

Publicul din Iasi va avea ocazia sa participe la unul dintre concertele programate si in Bucuresti in Seria Orchestrelor Romanesti din cadrul Festivalului International George Enescu.

 • Vineri, 15 septembrie de la ora 19:00, la Casa de Cultura a Studentilor din Iasi, Orchestra Filarmonicii Moldova va concerta sub bagheta dirijorului sud-coreean Hankyeol Yoon, recent distins cu premiul Karajan pentru tineri dirijori, si va fi acompaniata de pianistul Florian Mitrea in calitate de solist. In program vor fi lucrari ale compozitorilor Viorel Munteanu (Simfonia a II-a), Sergei Prokofiev (Concertul nr. 1 in re bemol major pentru pian si orchestra op. 10), Isidora Žebeljan (Hum away, strings) si Béla Bartók (Suita Mandarinul miraculos).

Festivalul International George Enescu ajunge si la Bacau, la Filarmonica Mihai Jora, 

 • vineri, 22 septembrie, de la ora 18:30. Publicul va avea ocazia sa asculte unul dintre concertele prezentate in Festival in cadrul Seriei Orchestrelor Romanesti, cel al Orchestrei Filarmonicii Mihail Jora. Orchestra va fi condusa de dirijorul Alan Buribayev iar solist va fi violoncelistul Stefan Cazacu, laureat al Concursului International George Enescu, editia a 17-a. In program vor fi lucrarea „Lumina Sunetului Centenar” de Ulpiu Vlad, Concertul pentru orchestra Sz. 116 de Béla Bartók si in prima auditie romaneasca Concertul pentru violoncel si orchestra al compozitorului si dirijorului finlandez Esa-Pekka Salonen.

Unul dintre concertele din Seria de concerte pentru familii si copii ajunge si la Lugoj,

 • joi 7 septembrie de la ora 19:00, pe scena Teatrului Municipal Traian Grozavescu. ”Pinocchio… with „strings” attached” va fi concertul interpretat de Romanian Chamber Orchestra, dirijata de Gabriel Bebeselea, cu muzicologul Cristina Bohaciu Sarbu in rol de prezentator si Ioana Marcoiu narator. Muzicienii de pe scena vor da viata primei parti din celebra lucrare Eine Kleine Nachtmusik de Wolfgang Amadeus Mozart, urmata de Dansurile populare romanesti de Béla Bartók, intr-un aranjament pentru clarinet si orchestra de coarde de Alin Chelarescu.Solist va fi cel mai tanar membru al Orchestrei Romane de Tineret, clarinetistul Petru Pane. A treia lucrare din program va fi „Aventurile lui Pinocchio in Funland” de Michael Gandolfi. Concertul este organizat de Asociatia Scena Muzicala.

Patru concerte vor duce spiritul Festivalul International George Enescu la Sibiu, pe scena Salii Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu. 

 • sambata, 9 septembrie de la ora 19:00, cand muzicienii Orchestrei de Camera Franz Liszt alaturi de pianistul Pierre-Laurent Aimard vor interpreta Octetul pentru coarde in do major op. 7 de George Enescu, „Ramificatii” de György Ligeti si Concertul nr. 3 in mi major pentru pian si orchestra de Bella Bartók.
 • duminica 10 septembrie, de la ora 19:00, un recital in care Avi Avital (mandolina) si Omar Klein (pian) vor interpreta compozitii proprii, lucrari de Johann Sebastian Bach dar si momente de improvizatie. Urmatorul concert va fi cel al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu,
 • joi 14 septembrie de la ora 19:00. Orchestra va fi dirijata de Roderick Cox, cu violonista Ioana Cristina Goicea in rol de solista. In program sunt lucrari de György Ligeti, Erich Wolfgang Korngold si Piotr Ilici Ceaikovski. Suita celor 4 concerte de la Sibiu se incheie cu concertul celebrei orchestre Camerata Salzburg, ce va urca pe scena
 • miercuri, 20 septembrie, de la ora 19:00 alaturi de concert-maestrul Gregory Ahss si solistii Janine Jansen (vioara) si Timothy Ridout (viola). In program sunt lucrari de Johann Christian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart si Philip Glass. Concertele sunt organizate de Asociatia Play si de Filarmonica de Stat Sibiu.

Sase evenimente vor transmite spiritul Festivalului International George Enescu si la Timisoara, intre 3 si 20 septembrie, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Primul eveniment ii va aduce in fata publicului pe muzicienii ansamblului parizian Ensemble Intercontemporain,

 • duminica, 3 septembrie de la ora 19:00. Concertul va fi dirijat de catre Pierre Bleuse, iar in program vor fi lucrari de György Ligeti, Diana Rotaru, Marko Nikodijevic si Unsuk Chin. Unul dintre cele mai longevive cvartete de coarde din lume, originar din Statele Unite, FINE ARTS QUARTET, ajunge la Timisoara
 • luni, 4 septembrie, de la ora 19:00. Recitalul acestui ansamblu cu traditie va avea in program lucrari de Wolfgang Amadeus Mozart, Philip Glass si Robert Schumann.
 • Miercuri, 6 septembrie de la ora 19:00 ajunge la Timisoara si unul dintre concertele din Seria de concerte pentru familii si copii ajunge: ”Pinocchio… with „strings” attached” in interpretarea orchestrei Romanian Chamber Orchestra, dirijata de Gabriel Bebeselea. Muzicienii de pe scena vor da viata primei parti din celebra lucrare Eine Kleine Nachtmusik de Wolfgang Amadeus Mozart, urmata de Dansurile populare romanesti de Béla Bartók, solist clarinetistul Petru Pane  si „Aventurile lui Pinocchio in Funland” de Michael Gandolfi. Pe scena vor urca apoi muzicienii Orchestrei Filarmonicii Banatul din Timisoara, alaturi de dirijorul Martijn Dendievel si Cvartetul Arcadia,
 • joi, 7 septembrie de la ora 19:00. Concertul face parte din Seria Orchestrelor Romanesti si va avea in program lucrari de Pop (Hore pentru orchestra), John Adams (Absolute Jest – Concert pentru cvartet de coarde si orchestra), Mieczysław Weinberg (Rapsodia pe teme moldovenesti) si Dmitri Sostakovici (Simfonia nr. 9 in mi bemol major op. 70). Concertul orchestrei de camera Camerata Bern va avea loc
 • joi, 14 septembrie, de la ora 19:00, alaturi de violonista Patricia Kopatchinskaja. Acest concert-eveniment, intitulat „Fata si moartea”, combina muzica clasica cu cea moderna pentru a crea un univers intunecat dar plin de imaginatie. Publicul va regasi in program lucrari de August Nörmiger, Franz Schubert, Carlo Gesualdo si György Kurtág. Seria concertelor de la Timisoara se incheie
 • miercuri, 20 septembrie de la ora 19:00, cand pe scena va urca Manchester Camerata, cu Vlad Vizireanu dirijor si saxofonistul Jess Gillam in rolul de solist. Denumita de cotidianul The Times ca fiind „cea mai curajoasa orchestra a Marii Britanii”, aceasta va avea in program lucrari de Arvo Pärt, Philip Glass, George Enescu, Alexander Glazunov, Max Richter si Bella Bartók. Concertele de la Timisoara sunt organizate de Asociatia Scena Muzicala si Rotary Cetate Timisoara.

Mai multe detalii despre Festivalul Enescu in tara in sectiunea dedicata de pe site-ul Festivalului Enescu: https://www.festivalenescu.ro/ro/festivalul-enescu-in-tara/

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.