OBIECTIVE TURISTICE

Plaja Navagio – Grecia

Navagio! Cea mai frumoasa plaja văzuta de mine vreodată!

     Si am văzut câteva… Bine, nu am văzut exoticele din Bora Bora , Cuba sau Dominicana ( ajung eu și pe acolo ) dar am văzut destule. Ei bine, aceasta, cu toate ca este plaja la care am ajuns cel mai greu, cu toate ca nu este mare, cu toate ca nu este cel mai fin nisip – este absolut fascinanta! Vorbim despre plaja Navagio din Zakynthos – Grecia. Este un loc care pur și simplu iți taie răsuflarea când ajungi sa o vezi! Si știți ca nu sunt cel mai generos om din lume în laude.

de aici am plecat...
de aici am plecat…

Poseidon. Se uita la apa. Il vedeti?
Poseidon. Se uita la apa. Il vedeti?

     Când am auzit ca Paralela45 are info de Grecia,  ce include și  Zakynthos mi-am dorit mult sa merg, pentru ca este unul dintre locurile unde vroiam sa ajung de mult. Si dacă ajungi în Zakynthos și nu mergi sa vezi Navagio Beach este ca și cum ai venit în București și nu ai văzut Palatul Parlamentului sau te-ai dus în Paris și ai ratat Turnul Eiffel. Este o emblema a insulei la fel ca broscuțele caretta caretta. Plaja Navagio – sau plaja naufragiului sau Shipreck. Pe coasta de vest a insulei. Epava de pe plaja- Panagiotis – se spune ca este un vas al unor contrabandiști de alcool, eșuata pe mal în timpul unei furtuni violente. Habar nu am dacă este folclor sau adevăr! Realitatea ar putea fi alta dar de ce sa nu fiu convins ca de fapt piratii navigau cu vaporul ala? In fine…Cert este ca, pe plaja te așteaptă un vas ros de rugina, în măruntaiele căruia poți intra și care iți oferă surprize.

Navagio

Navagio

Navagio

Navagio

Navagio

Navagio

Navagio

Navagio

   Dar sa începem cu începutul. Pe insula sunt o  mulțime de firme care iți oferă o călătorie spre Navagio, cu barca, iahtul, bărcuța, vaporașul sau vaporul chiar. Vara este aglomerata maxim. Gândește-te ca sunt peste 100.00 de vizitatori într-un loc unde nu ajungi ușor.  Pentru 25 de Euro, poți merge pe apa spre plaja, pentru ca este singura posibilitate de a ajunge acolo. O problema ar putea fi însa timpul, pentru ca nu oricând se poate ajunge acolo. Un crater spart pe sfert, înalt de vreo 200-300 de metri iar în fata apa, o izolează practic plaja de civilizație. Iar faptul ca cei de acolo nu au permis nici cea mai mica dintre construcții acolo este fabulos. Nu exista o toneta, nu exista o toaleta, nu exista în afara de epava nimic făcut de om. Nisip, apa, epava, un pic de pământ cu putina vegetație  și pereții muntelui ce te înconjoară. Se pleacă cu barca și în funcție de locul de unde pleci poți vedea pe drum diferite grote naturale, săpate de apa în calcarul muntelui. Poți face 45 de minute dar poți face și doua ore, repet, în funcție de unde pleci. Poate te duce căpitanul sa-l vezi pe Poseidon, săpat de natura în stânca cum privește marea, cu siguranța o sa intrați măcar puțin în unul din micile golfulețe unde apa este de un turcoaz ireal. Clara, limpede, bleu, albastra, turcoaz, curata…Marea Ionica este deosebita! In funcție de temperatura, de soare, de vânt, apa își schimba culorile constant  și abia  reușești sa ții pasul cu atâtea culori.

   Cand intri în golfulețul unde se afla plaja, de la distanta, locul acesta pare dintr-o alta lume! Ajungi la mal, sari din barca in apa mica de la mal și apoi mergi pe plaja. Sunt pietricele, nu e nisip fin deci ia-ți ceva în picioare dacă ești sensibil. Ceva cu care poți intra in apa. Doar la mal însa este asa. La 10 metri mai sus, plaja se transforma în nisipul alb din calcar, nu foarte fin dar plăcut la tălpi. Apa este EXTRAORDINARA! FABULOASA! Culoarea de la mal nu am cum sa ți-o descriu ci trebuie obligatoriu sa te trimit acolo. Intrarea este lina dar totuși apa este adânca aproape de mal. Pe plaja nu găsești nimic de cumpărat, nu exista toaleta, umbra ți-o da epava sau muntele deci mergi pregătit. Oamenii stau întinși la soare sau se adăpostesc la umbra data de epava, este curat curat curat, alb, luminat. Soarele pune în evidenta și marea și nisipul…

selfie
Cel mai reusit selfie din viata mea. Sunt mult mai frumos decat in realitate…aaa…pardon. In realitate! :))

   Este locul unde cel mai nepriceput dintre fotografi, face pozele cele mai reușite din viata. Nu trebuie decât sa îndrepți aparatul foto într-un loc oarecare sa apeși pe buton și imaginea este perfecta. De pe mal se vede marea, cu bărcuțele ce plutesc în larg, așteptând cuminte sa recupereze turiștii aduși. Valurile se sparg din turcoaz în spuma alba…Este pentru prima data de când scriu, când ma oftic pentru faptul ca nu știu sa scriu frumos…pe cat de frumos e acolo! Nu v-am descris decât parțial ceea ce am văzut. Singura modalitate de a înțelege este sa mergi sa vezi! Va invit cu drag sa vizitați Zakynthos și nu uitați sa mergeți pe Navagio!

Ahhh…un ultim lucru. Am uitat sa va spun ca inainte de a merge pe plaja exista posibilitatea de a o vedea  de pe versant. Nu se vede chiar toata ci maxim 75-80%  din ea dar este un punct de belvedere minunat. Aveti grija ca e inalt si periculos… Întrebați atunci când cumpărați excursia daca va duc si acolo.

 

3 thoughts on “Plaja Navagio – Grecia

  • și da, când povestești ceva ce ți-a plăcut mult, âmi place tare mult cum iese. 😀 lunecos condei…bravo!

  • Pelion. Ok. Trecem pe lista scurta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *