Gladiatorul 2 – filmul unei alte generatii
Gladiatorul 2 – filmul unei alte generatii
Primul film Gladiatorul a fost in anul 2000. Un blockbuster care a rezistat in timp si a devenit un “clasic”. Ridley Scott, regizorul de atunci si totodata de astazi, a realizat un film carea rezistat in timp. O poveste despre tradare, razbunare, dragoste, curaj si onoare, plina de scene de lupta minunat realizate. Russell Crowe si Joaquin Phoenix, eroul si antieroul au reusit sa ramana in memoria tuturor. Toti am vazut acest film si toti l-am apreciat.
Gladiatorul 2 o pastreaza pe Connie Nielsen, ca un punct de legatura intre prima parte si cea de-a doua, ( apropo, stiati ca actrita daneza vorbeste sapte limbi si a fost casatorita cu Lars Ullrich, bateristul de la Metallica?) continuand povestea la vreo 25 de ani dupa prima. Daca va reamintiti bine, daca nu, o sa intelegeti din film. Distributia este si de aceasta data superba, chiar daca exista multe voci care spun ca Paul Mescal, rolul principal din film ar fi putut fi altcineva. Dar Denzel Washington si Pedro Pascal fac roluri bune. In opinia personala, nu sunt cele mai bune din cariera lor dar au amplitudine si poveste, si multe dintre scenele din film cu siguranta or sa va ramana in memorie.
Gladiator 2 poate fi vazut din punctul de vedere al unui istoric ca fiind oarecum gresit. Cei doi imparati nu au condus imperiul impreuna, ziarele tiparite citite la o cafenea au aparut dupa vreo 1800 de ani, rechinii nu au inotat nicodata in arena Colloseum dar hei, este un film de la Hollywood asa ca inadvertentele poti fi trecute cu vederea. Efortul de a recrea Roma antica, chiar daca si aici existand destule lucruri eronate din punct de vedere istoric, este unul de evidentiat. Ca si inceputul filmului cu o batalie intre Imperiul Roman si o cetate din nordul Africii.
Gladiator 2 nu sparge vreun tipar. Povestea este destul de simpla cu toate ca exista si intorsaturile americane standard. Toate pentru ca finalul sa fie atat de basic si tipic pentru America, incat sa devina banal. Faptul ca nu toti protagonistii ajung sa se bucure de final este insa de apreciat pentru un film actual. Scenele din Colloseum, spectaculoase si agresive, continua trendul GOT, cu violenta explicita ce a intrat atat de mult in memoria colectiva a industriei filmului din Los Angeles incat nu se mai poate fara. Sau poate”asta se cere”? Cert este ca putinele scene de dragoste din film sunt printre cele mai slabe din scenariu.
Este greu de prezis daca Gladiator 2 o sa devina un film la fel de mare ca si primul dar avantajul este tocmai ca este continuarea lui. Ca o locomotiva puternica, primul o sa il traga in sus pe acesta si ramane de vazut daca generatiei de astazi o sa-i placa la fel de mult cum a placut celei din 2000. Este un film pe care trebuie sa il vezi dar care nu este obligatoriu sa iti placa.
Din 15 noiembrie in cinematografele din Romania, distribuitde Ro Image.