Cat o sa dureze coronavirusul?
Cat o sa dureze coronavirusul?
Cat timp o sa dureze aceasta pandemie de coronavirus a devenit cea mai arzatoare intrebare a aproape tuturor celor cu care am discutat. Intr-un top trei a avansat de pe locul trei pe locul 1. Pentru ca a coborat din clasament “De unde a venit coronavirusul?” deja “Cum ne protejam?” este o intrebare la care stim toti raspunsul iar “Ce va fi dupa coronavirus?” inca nu e pe primul loc.
Este evident ca cele 14 zile de care se vorbea la inceput sunt insuficiente chiar si pentru izolare/carantina. Tocmai am vazut stiri despre persoane care au fost infectate, s-au vindecat si dupa 3 saptamani au fost gasite ca purtatoare a virusului din nou. Circula ideea ca “oricum o sa il luam toti dar sa il luam pe rand!” ceea ce pare plauzibil.
Nu suntem specialisti in pandemii dar putem sa aruncam o privire in istorie si sa apreciem cam care ar putea fi traiectoria si durata acestei boli. Prin ianuarie, vorbeam despre epidemia din Wuhan, din China, si spuneam ca lumea se va schimba daca acest virus va scapa de acolo. Mai spuneam si ca este aproape imposibil sa nu se imprastie tinand cont de mobilitatea oamenilor care exista in acel moment. Faptul ca eram imprastiati in toate colturile planetei a fost probabil cel mai important factor al acestei raspandiri care a atins fiecare tara.
Suntem deja de vreo trei/patru saptamani in carantina si nici nu s-a terminat prima luna si deja s-a anuntat inca una. Mi-e teama ca nici cele 30 de zile care vor urma nu vor fi suficiente si este foarte posibil sa mai urmeze inca 30. Wuhan a fost in carantina trei luni. Probabil asta vom face si noi chiar daca economia o sa fie pe marginea prapastiei.
Cred cu tarie ca oricat de importanti sunt banii, oricat de importanta este functionarea economiei, este mai importanta viata oamenilor. Pentru ca poti reporni si repara ( intr-un timp mai lung sau mai scurt ) o economie cu oameni care traiesc dar nu mai ai ce sa repari daca oamenii sunt morti. Asa ca alegerea este evidenta, indiferent de pierderile financiare.
Totusi cat o sa dureze coronavirusul?
Daca ne uitam in istorie, pentru ca omenirea a avut multe astfel de pandemii, cele mai multe au avut ca medie un an, un an si un pic. Nu tinem cont de holera, ciuma, tifos sau variola de exemplu care au avut perioade lungi de transmitere dar care acum au medicamentatie, vaccinuri sau datorita igienei sunt de domeniul trecutului.
- Discutam despre gripa A (H1N1) – o pandemie contemporana cu noi, care insa nu a avut parte de publicitatea de astazi. In 14 luni, virusul a facut inconjurul lumii infectând între 11% şi 21% din populatie, desi rata de mortalitate a fost inferioară altor maladii, având în vedere ca s-a soldat cu intre 150.000 si 575.000 de victime.
- Gripa din Hong Kong fost o pandemie de gripa din secolul XX si s-a declanşat în 1968, cand a provocat moartea a aproape un milion de oameni. A durat de asemenea mai mult de un an iar virusul continua sa circule nemaifiind insa atat de contagios si periculos.
- Gripa spaniola despre care se tot discuta. Numita spaniola doar pentru faptul ca Spania a raportat cu adevarat cazurile , a afectat toata planeta, inclusiv Romania, si a facut intre 50 si 100 de milioane de morti. Este scenariul cel mai sumbru pentru ca a durat aproape doi ani. Daca raportam procentul de 5% decese de atunci cu populatia lumii de astazi, am avea undeva la 300-350 de milioane de decese. Ceea ce este de nedescris si de necrezut.
Astazi, cu atatea laboratoare si medicamente, cu o stiinta atat de avansata, tindem sa apreciem ca o astfel de pandemie ar trebui depasita mai repede si cu mult mai putine victime. Ceea ce se si intampla. Daca spitalele lumii nu ar fi fost dotate cu aparatura secolului XXI probabil rata de deces sarea de 10%-15%. Durata insa nu are cum sa fie de doua saptamani, o luna sau trei luni.
O epidemie de gripa obisnuta, cea cu care ne confruntam anual, dureaza conform studiilor, intre 4 si 6 saptamani. O epidemie a unei tulpini care este deja cunoscuta si se poate trata cu usurinta. Doar ca aici situatia este diferita. Ne confruntam cu ceva nou si mult mai agresiv.
- Modelele matematice, cele care pot demonstra o asemenea traiectorie a epidemiei ne arata ca sunt necesare trei luni pentru a atinge varful si pentru a scadea pana la baza. Dar in conditiile pe care le traim acum de izolare sociala. Nu ne spune nimic despre ce se va intampla cand vom iesi pe strada din nou.
- Un vaccin are ca timp de asteptare minim un an ( intr-un caz optimist ) pentru dezvoltare/testare/implementare. Si ganditi-va ce ar insemna nu doar productia a 7 miliarde de doze ci vaccinarea in sine a populatiei. Cat timp ar fi necesar? Inca un an? Inca trei ani?
- Un tratament “o pastila minune” care sa ajute la tratarea si vindecarea rapida a bolii poate ar fi eficienta rapid. Sunt o multime de teste, este clar ca in spitale sunt deja tratamente pentru ca sunt foarte multi care s-au insanatosit dar nu este ceva unitar si care sa functioneze la toti pacientii. Nimeni nu poate garanta o perioada anume pentru realizarea acestei pastile minune. Poate fi o luna, poate fi niciodata.
- Imunizarea de grup. Ideea domnului Boris Johnson, Primul Ministru al insulei care tocmai a iesit din U.E. Studiile arata ca e nevoie de minim 60% din populatie sa fie infectata si sa dezvolte anticorpi. Ideea in sine este extrem de viabila, – selectia naturala – partea proasta este ca functioneaza atunci cand nu te atinge si pe tine. Boris Johnson insusi e la terapie intensiva si sunt sanse ca selectia naturala sa decida ca el este de inlocuit. Acest proces, de imunizare de grup, dureaza insa si el cateva luni pentru ca oricat credem ca ne contaminam de repede, dureaza totusi sa ajunga la atata populatie.
- Faptul ca vine anotimpul cald in emisfera nordica poate fi benefic cu toate ca nu e o garantie. Daca tragi linie pe harta lumii vezi ca partea de jos este mult mai putin afectata de epidemie decat cea de sus. Sunt cazuri dar nu atat de multe. Pentru ca pana acum, in nord a fost frig iar coronavirusul este in fond un virus gripal caruia ii face bine temperatura scazuta. Temperaturile de +30 probabil o sa calmeze transmiterea dar totusi nu e inca luna Mai si pana la cele +30 mai avem ceva timp.
Dupa ce am citit/ascultat si “inteles” parerea specialistilor, dincolo de optimism si citind si printre cuvinte, am inteles in fapt ca, perioada de pandemie este foarte probabil sa dureze mai mult de un an. Sa coboare in vara si sa urce din nou in toamna/iarna. Poate nu la fel de agresiv dar tot ca o pandemie mondiala. Cu cazuri mai putine dar tot ca o epidemie globala.
Trebuie insa sa ne pregatim sa traim zilnic cu acest virus! Sa acceptam faptul ca exista si ca suntem expusi. Trei luni, timp in care sa stam izolati, este estimarea cea mai probabila. Si maxima pentru ce putem suporta ca fiinte sociale. Ar trebuie sa ne pregatim si pentru ce va fi dupa aceste trei luni. Pentru ca nu avem cum sa ne incuiem in case pentru un an sau doi.