Africa de Sud sărbătorește pe 16 iunie Ziua Tineretului

Anul acesta Africa de Sud sarbatoreste 22 de ani de democratie si comemoreaza 40 de ani de la revolta tinerilor din 16 iunie 1976 impotriva regimului rasist.

O destinatie turistica inca nu foarte populara din pacate, Africa de Sud are enorm de multe de oferit.  Pentru ca lucrurile nu au fost mereu ca azi, anul acesta, Africa de Sud sărbătoreşte 22 de ani de libertate şi aniversează 40 de ani de la revolta tinerilor din Soweto, 1976.  Aceste două evenimente  sunt un prilej de a comemora tragedia din 16 iunie 1976, iar pe de altă parte de a evidenţia rolul pe care tinerii sud-africani l-au avut la eliberarea ţării şi contribuţia lor la reconstrucţia şi dezvoltarea Africii de Sud.

sowetoZiua Tineretului, 16 iunie, este cunoscută ca Ziua Revoltei din Soweto. Revolta a avut un final tragic, sute de tineri fiind ucişi de guvernul de Apartheid deoarece protestau împotriva impunerii limbii Afrikaans, limba opresorilor, ca limbă de predare în şcoli. Începând cu 16 iunie 1976, tinerii sud-africani s-au aflat în fruntea luptelor anti-apartheid, mulţi fiind obligaţi să renunţe la studii pentru lupta de eliberare a ţării. Ei au rămas linia întâi a rezistenţei anti-apartheid, alături de mişcarea tot mai puternică a sindicatelor şi o intensă susţinere internaţională îndreptată împotriva regimului rasist.

Abia la 27 aprilie 1994 luptele eroice pentru libertate care au angajat mişcări de masă, proteste ale femeilor, tinerilor, sindicatelor, grupărilor religioase, susţinute de acţiuni armate din umbră şi extinse la nivel internaţional prin mişcări anti-apartheid,  s-au finalizat cu primele alegeri democratice din Africa de Sud. Nelson Mandela, liderul protestelor, a votat pentru prima dată la 76 de ani, deşi vârsta de vot acceptată internaţional era 18 ani. El a fost primul preşedinte de culoare ales democratic pentru o ţară unită, democratică, lipsită de discriminări de gen sau rasiale. Data de 27 aprilie 2016 marchează 22 de ani de libertate pentru poporul sud-african.

Ambasada Africii de Sud va marca aceste evenimente printr-un spectacol susţinut de cei şapte membri ai unui ansamblu artistic sud-african – Ubuhle be Afrika (“Frumuseţea Africii”)  – pe 15 iunie 2016, la Muzeul de Artă din Bucureşti, spectacol la care vor fi prezenţi membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai Guvernului, prieteni ai Africii de Sud.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lXF0Zdk5RDA[/youtube]

Ubuhle be Afrika aduce pe scenă diversitatea culturii sud-africane, cântece şi dansuri indigene care îmbină stiluri variate – Zulu, Xhosa, Tswana, Sotho, Khoisan – pe ritmuri de tobe, marimba, percuţie tradiţională, într-un spectacol dinamic şi plin de culoare. In perioada 2004-2015 ansamblul a susţinut spectacole în Suedia, Finlanda şi Elveţia, iar anul acesta vine pentru prima data în România.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?