ROMANIA

Palatul Culturii din Iasi

In sfarsit la Palatul Culturii din Iasi!placa

Palatul Culturii din Iasi, este dovada vie a spiritului romanesc.  Cu foarte bune, cu bune dar si cu intarzieri repetate. Redeschis în aprilie 2016, dupa ample lucrari de restaurare, derulate pe parcursul a aproape 8 ani, edificiul simbol al Iasului sta marturie ca – atunci cand vrem – putem cladi lucruri extraordinare!

Construit intre anii 1906 – 1925, de catre arhitectul I.D. Berindei, pe locul fostei Curti Domnesti, stabilite după 1564 la Iaşi de Alexandru Lăpuşneanu, Palatul este ultima cladire realizată in stil neogotic, in România. Edificiul a fost inaugurat pe 11 octombrie 1925, în prezenţa Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. A fost construit la initiativa regelul Carol I,  ca o compensatie a faptului ca Iasiul pierduse statutul de capitala in favoarea Bucurestiului. Cu tavanul construit si inspirat de cele dela Westminster Hall, a fost inaugurat la 11 octombrie 1925. Functiile initiale erau de Palat administrativ si de justitie, functii ce s-au pastrat pana in 1955 cand a devenit Palat al Culturii gazduind patru muzee de talie nationala.

palatul culturii

Am descoperit cu placere faptul ca renumitul savant Henri Coanda are aici o sala cu numele sau. Fosta sala destinata Curtii cu Juri a primit numele savantului, in semn de apreciere pentru contributia sa importanta la construirea Palatului. Astfel, Henri Coanda a creat un material special pe baza de ipsos, bois cement, din care sunt facute lambriurile ce imita lemnul de stejar atat la aspect, cat si la sunet. Sursa de inspiratie pentru realizarea tavanului acestei săli impunătoare a fost Westminster Hall din Londra, locul in care s-a născut Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii.

Sala este impunatoare iar pe unul dintre pereti are pictat Iasiul in trei ipostaze. Istoric, artistic si industrial.

henri coanda

Un alt spatiu impresionant este Sala Voievozilor, al carei nume provine de la o celebra galerie de portrete, de la Decebal, Traian şi Aurelian, pana la Regele Carol al II lea. Semineul monumental din aceasta sala, realizat din marmură, este decorat cu un “Arbore istoric”, basorelief ce reuneste portretele celor mai insemnati domni ai Moldovei, în varf tronand portretul Regelui Ferdinand. Elementele de simbolistica din Sala Voievozilor sunt foarte puternice. Aici, nu poti sa nu fii mandru de inaintasii tai!

sala voievozilor

semineul

Un alt obiectiv important din Palatul Culturii este Turnul Central, unde pot fi vizitate cele trei camere ale ceasului cu carillon – care “canta din clopote”, la fiecare ora exacta, “Hora Unirii”. Mecanismul ceasului este cel original, produs în Germania, la Hamburg, si montat aici in anul 1925, cu putin timp înainte de inaugurarea Palatului. Panorama Iasiului vazuta din Turnul cu Ceas este superba.

Expertul restaurator Ion Cristea, cel care mentine în perfecta stare de functionare ceasul cu carillon din Turnul Central al Palatului Culturii, povesteste…

[youtube]https://youtu.be/AU_uVkCVez4[/youtube]

Mozaicurile cadranelor sclipesc in lumina…

turnul

vedere din turn

Astazi, Palatul Culturii gazduieste patru muzee.

muzeele din palat

  • Muzeul de Istorie al Moldovei
  • Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”
  • Muzeul Etnografic al Moldovei
  • Muzeul de artastiiintacostume populareexpozitia de tablouri

Palatul Culturii reprezinta sediul Complexului Muzeal National “Moldova” Iasi, institutie ce reuneste obiective muzeale precum Muzeul Unirii de pe celebra strada Lapusneanu, Muzeele Memoriale “Mihail Kogalniceanu” si “Poni – Cernatescu”,  Palatul “Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni si Muzeul Viei si Vinului de la Harlau, în apropiere de podgoria Cotnari.

Inca nu sunt organizate expozitiile de baza, asa cum isi doresc cei de la Palat dar acestea sunt in pregatire. Isi doresc astfel o expozitie care sa prezinte Moldova din neolitic pana in zilele noastre. Eu sigur o sa merg sa o vad. Palatul Culturii a redevenit principalul obiectiv turistic din Iasi alaturi de Teiul lui Eminescu. Nu rata o vizita in cea mai frumoasa cladire vazuta de mine in Moldova.

Mai am ceva de adaugat. Nu mi-a placut prima data alaturarea unui mall. Dar ceea ce a realizat arhitectul italian in spate este perfect. Vechiul cu noul se imbina minunat adaugand valoare zonei.

[Best_Wordpress_Gallery id=”97″ gal_title=”Turnul cu ceas din Iasi”]

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *