Sagrada Familia din Barcelona va inaugura al 9-lea turn

Sagrada Familia se apropie de final

Sagrada Familia, cel mai vizitat monument din Spania, creatia arhitectului catalan Antoni Gaudí, va inaugura turnul Fecioarei Maria pe 8 decembrie, de sarbatoarea Imaculatei Conceptii, fiind o lucrare de 138 de metri inaltime si o stea luminoasa de 7,5 metri diametru din sticla si otel inoxidabil. Cel mai luminos turn al catedralei e gata!

Steaua Fecioarei Maria cantareste in jur de 5,5 tone si va fi montata in varful turnului peste putin timp, pe 29 noiembrie, interesant pentru mine ca este chiar de ziua mea de nastere. Ea a costat o suma considerabila. aproape 1,5 milioane de euro si este integral realizata din materiale rezistente pentru a nu fi deteriorată de razele soarelui.

Steaua-sagrada

Dupa ce vor fi terminate toate lucrarile, bazilica va avea 18 turnuri sau turle cu profil parabolic. Pana in prezent sunt opt turnuri ale Apostolilor, dintre care patru in curs de constructie. Turnul lui Iisus, cel mai inalt, si turnurile celor patru Evanghelisti sunt schitate si ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului viitor.

turnuri-sagrada

Lucrările la Sagrada Familia sunt finanţate exclusiv din donaţii, mecenat şi bilete vândute vizitatorilor. De aceea diferitele părţi ale bazilicii nu au fost construite simultan. Din anii 1990, faima monumentului şi afluenţa au contribuit la accelerarea lucrărilor semnificativ. Însă criza sanitară a întârziat mult aceste realizări. De aceea, compania care este desemnată să conducă şantierul bazilicii trebuie să se întâlnească la sfârşitul anului 2022 pentru a oferi o nouă estimare a datei finalizării monumentului care speram sa fie cat mai apropiata.

Noi am fost in Barcelona pentru prima oara in 2006 si binenteles ca am facut o vizita si la Sagrada Familia. Am urcat pana in varf, pana unde se putea urca atunci . Cred ca a fost cel mai aglomerat loc in care am fost in Barcelona . Am promis ca ne vom intoarce in Barcelona cand o sa fie lucrarea finalizata si o sa ne tinem de cuvant. Am mai vazut atunci si La Pedrera, Casa Mila si Parcul Guell, creatii ale aceluiasi Gaudi.

Desi a creat unul dintre cele mai mari monumente dedicate crestinismului, Sagrada Familia, relatia lui Gaudi cu Dumnezeu si cu Biserica Catolica a fost destul de rece in prima parte a vietii sale. In a doua parte, se plimba in fiecare seara pana la Biserica Sant Felip din Barcelona unde intra sa se roage. Prin construirea catedralei Sagrada Familia, Gaudi a devenit „Arhitectul lui Dumnezeu” si au existat numeroase propuneri pentru sanctificarea lui Gaudi in cadrul Bisericii Catolice. Cand a finalizat planurile pentru marele sau proiect, arhitectul era constient ca va fi finalizat dupa moartea sa asa ca a lasat instructiuni clare legate de design si de simbolistica fiecarui detaliu inclus in maretul monument istoric si religios. Mormantul lui se afla in cripta cladirii.

Daca nu ati ajuns pana acum in Barcelona  nu ar trebui sa o ratati deoarece are un farmec aparte si poti vedea multe locuri magnifice cum este Sagrada Familia sau  fantana magica care iti taie rasuflarea. Este o senzatie unica cind o vezi si o asculti. Este un spectacol magic de culoare, apa si muzica. Asta a fost cuvintul care l-a folosit fetita mea care avea 6 ani pe atunci . Este o experienta pe care nu o poti uita si nu cred ca exista cineva care a fost acolo sa nu ii ramina in suflet…si ganditi-va ca are peste 100 de ani!

Iar Sagrada Familia va rezista cel putin 1000 de ani si va incanta zeci de generatii viitoare!

Sagrada_Familia

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.