Pe urmele istoriei – Domeniul Manasia
Pasind pe urmele istoriei la Domeniul Manasia
Regimul comunist a manipulat istoria in asa fel incat sa credem ca totul a inceput cu ei. Au sarit prin etape intregi din istoria noastra alegand sa ne invete doar ce credeau ei ca e corect. Istoria vehe sau mai noua a fost prezentata ca si cum Cantacuzinii sau Mihai Viteazu erau precursorii unor secretari de partid din regimul lor. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, au pus in puscarii cel putin doua generatii, au nationalizat fabrici si uzine si au confiscat cladiri ce au apartinut unor oameni speciali. “Burghezii” ce erau “dusmanii poporului” erau de fapt coloana vertebrala a statului, cei care aduceau bani si progres. Casele lor, adevarate conace au fost rechizitionate si transformate in te miri ce sedii de CAP-uri in “folosul poporului” care popor a contribuit la degradarea lor si in unele cazuri la distrugerea lor.
Domeniul Manasia este unul dintre locurile norocoase.
O istorie de peste 300 de ani poarta pasii unor familii celebre in zona. Inca din secolul al XVII-lea, domeniul a avut legaturi cu familii de voievozi. Familia Cantacuzino a stapanit aceste locuri apoi a venit randul domnitorului Alexandru Ipsilanti, Alexandru Ioan Cuza si a lui amanta Maria au pasit pe aici odata cu familia Obrenovici, familia regala din Serbia ce a adus povesti balcanice si a iubit domeniul. Domeniul a trecut apoi la un ministru de externe bulgar din familia Hagianoff, al carui fiu a si pierdut casa luata de comunisti in 1948. Sediu de CAP, gradinita, internat, abandonat…Domeniul Manasia a renascut in 2006 cand a fost cumparat de catre o persoana privata, Ariadna Löwendal Dănilă, fiica actriţei Irina Dall (Löwendal) şi nepoata marelui artist George Löwendal.
Povesti despre regi, voievozi, bani, iubiri, tradari si pasiuni. Alaturi de dorinta de a readuce la viata un loc minunat ce are o istorie fabuloasa.
Noul Domeniul Manasia
Toate cladirile noi, indiferent ca de frumoase sunt, au ceva ce le lipseste. Patina. Acea atmosfera de cladire majestuoasa in care s-au intamplat evenimente importante la vremea lor. Asa este Conacul de la Manasia. Fiind catalogat drept Monument istoric de clasa A, a trebuit restaurat in totalitate dupa planurile vechi, cu materiale speciale si readus in conditia in care era fara interventii care sa schimbe aspectul. Conacul arata extraordinar. Cei care l-au construit prima data in 1836 probabil ar fi mandri de ce au reusit stra stra nepotii lor. Nu doar exteriorul ci si interioarele stralucesc ca pe vremuri. Mobila, obiectele de design, crama, peretii, oglinzile, scarile interioare, parcul ce inconjoara conacul. Totul e ca in vremurile bune gratie unei pasiuni incredibile pentru frumos, traditii si istorie a noului proprietar.
Este exemplul perfect de restaurare a cladirilor monument din Romania. Aerul nobiliar parca pluteste aici si o doamna angajata ce poarta vechiul sort al unei servitoare din trecut se potriveste perfect cu mediul si completeaza atmosfera. Chiar si lozincile comuniste zugravite pe peretii conacului si pastrate la restaurare, aduc un aer de originalitate.
Parterul, etajul superior si etajul al doilea, cu saloanele, camerele mari si elegante, biblioteca, salonul de muzica cu pianul alb sau sala de bal au fost integrate intr-o istorie ce aminteste atat de Ipsilanti dar si de nea Vasi, un domn ce a lucrat in perioada comunista aici iar al carui tata a fost angajat la vechii boieri tot aici. Povesti din vremuri diferite ce aduc aceea patina despre care discutam mai sus.
Crama de la Domeniul Manasia
Sub intregul conac si inca mai departe, Crama are 1000 de metri patrati si astazi adaposteste nu doar o colectie de sticle de vin sau butoaiele uriase ci si o expozitie de tablouri si de obiecte ce spun povesti despre fosti si actuali proprietari. Sunt tablouri asezate in ordine cronologica din care intelegi istoria conacului, o mini expozitie a unui fotograf celebru de acum 100 de ani, obiecte vechi de mestesugari, toate adunate in crama facuta din caramida pe care o producea fabrica de caramida a bulgarului Hagianoff.
Poate faptul ca avea intrarea prin casa si avea si o iesire undeva in afara conacului va face sa va puneti intrebari. Era pur si simplu o cale de a scapa dintr-un eventual pericol. Timpuri dificile, masuri pe masura lor!
Parcul Domeniului Manasia
Un adevarat parc se intinde in jurul conacului. Cu o fantana arteziana rotunda la intrare, un foisor sus pe o colina in spate, trandafiri, iarba proaspat taiata, rate si pauni ce isi fac galagiosi simtita prezenta plus nenumarate obiecte extrem de interesante. De la leagane vechi ce pot fi folosite la o caruta autentica din secolul al XIX-lea, o precursoare a unei rulote din secolul al XXI-lea.
Copacii majestuosi iti ofera umbra vara si adapost in timp racoros. Un spatiu atent ingrijit ce completeaza cladirea conacului.
Domeniul Manasia astazi
Astazi, conacul si intreg domeniul este la dispozitia celor care isi doresc sa organizeze aici evenimente de tot felul. De la nunti la evenimente corporate, de la brunch-uri la lansari de produse. Cu o echipa specializata in spate ce ofera servicii de calitate superioara, Domeniul Manasia este propunerea pentru cei care cauta un spatiu special. Orice eveniment isi gaseste loc aici iar experienta gazdelor este garantia unui succes sigur.
Poti vizita Domeniul si fara a avea un motiv special, drumul de doar o ora ce duce din Bucuresti – Colentina pana in Manasia fiind unul accesibil oricui. O zi de weekend aici te umple de energie pozitiva prin oamenii deosebiti pe care o sa-i intalnesti si prin ceea ce iti ofera ca locatie.