Interviu cu Top Chef Nicolai

Interviu neascutit cu un Top Chef taios.

nicolai tand

   In Romania, a devenit o moda sa fii pasionat de bucatarie. Dar de la pasiune la profesionalism este o diferenta imensa. Emisiunile de gatit sau emisiunile concurs unde se gateste sunt la aproape toate televiziunile. Una dintre cele mai cunoscute, cea de la Antena 1, Top Chef, a avut in juriu unul dintre cei mai buni chefi din Romania. Chef Nicolai Tand. Am reusit dupa o vizita la el la La Cantine de Nicolai sa il luam la intrebari pentru voi…  In stilul inconfundabil, ascutit, carismatic si deschis a raspuns la intrebari si ne-a dezvaluit cateva lucruri din experienta sa de ani de gatit in bucatarii celebre din Franta sau din experientele sale din tara. Astazi conduce  unul dintre cele mai deosebite restaurante high class, „La Cantine de Nicolai” unde a reusit sa îmbine cu succes gastronomia franceza si deosebitele lucrari pop art care desavarsesc design-ul interior, creand un local cu personalitate, pentru clienti pe masura.

Aici am mancat cel mai bun mouse de ciocolata alba din viata mea! Facut special pentru mine!!

Mai jos aveti rezultatul unei discutii care mi-a placut enorm… Nicolai este o persoana deosebita si  energia lui debordanta este molipsitoare.

De unde a inceput povestea? De unde pasiunea pentru bucatarie?

    Nu este vorba de pasiunea pentru bucatarie, este vorba de de faptul ca eu pun suflet in tot ceea ce fac. Asa m-a invatat mama, asa m-a invatat tata, ca lucrurile nu se fac cu jumatati de masura. Povestea cu bucataria a inceput cand am ales sa plec din Romania, sa descopar lumea si sa imi gasesc rostul. Nu am plecat neaparat ca sa fac bani, am plecat sa ma adaptez, sa vad lucruri, sa iau tot ce e mai bun, sa invat si sa stii ca am fost ca un burete, am „absorbit” toate informatiile care se puteau absorbi.

E vorba de noroc? De omul potrivit la momentul si locul potrivit?

  Nu. Mie imi place contactul cu oamenii – daca ar fi sa ma apuc maine de constructii, de exemplu, m-as apuca sa invat. Nu am studii in domeniu, dar care invat temeinic zi de zi. Chiar daca pornesti de jos, trebuie sa ai rabdare si sa muncesti mult… E vorba, de fapt, in primul rand despre multa, multa munca.

Cat de important este talentul la un chef?

    Da, e important, dar revin la ce ziceam mai devreme… trebuie sa muncesti! Doar cu talentul mori de foame. Iti descoperi talentul si apoi doar prin munca progresezi. De ce bunicile noastre fac cea mai buna mancare? Pentru ca au talent? In primul rand pentru ca stau in bucatarie cu drag. Din trei surcele fac cea mai buna mancare pe care care am mancat-o vreodata. Evident ca este nevoie de talent, dar este si multa munca la mijloc.

Ce pregatire ati facut dumneavoastra pentru a deveni chef?

    Am lucrat in restaurante! Am invatat de la bucatari! Iti trebuie ani de zile ca sa inveti, dar m-am implicat cat de mult am putut si consider ca practica este foarte importanta. Pacat ca in Romania nu exista scoli adevarate de bucatari.

Ce inseamna sa fii gurmand? Sunt romanii asa?

  Suntem departe de a fi gurmanzi, din punctul meu de vedere. Noi doar mancam mult. Nu mergem in restaurante pentru a degusta, nu suntem deschisi. Cand mergi intr-un restaurant, normal ca nu o sa iti placa tot ce au in meniu, dar trebuie sa incerci, sa fii cu mintea deschisa spre nou. Calitatea trebuie sa vina inaintea cantitatii. Din pacate, la noi se intampla exact invers din cauza trecutului, a culturii culinare pe care mai mult n-o avem, pentru ca nu demult nu aveam nici macar ingredientele necesare in bucatarii. Trebuie sa invatam sa fim mandri de produsele noastre in primul rand.

mouse de ciocolata (2)

Ati calatorit mult. Aveti vreun fel preferat de undeva?

  E greu de spus. Pot fi atat de multe preparate care sa te incante. Uite, de exemplu, undeva pe o plaja am mancat niste creveti cu usturoi serviti pe o tava care au fost extraordinari. Si nu pentru ca imi era foame. Apoi, in Spania, in Sevilia, am mancat cele mai bune tapas. Atunci cand esti plecat trebuie sa intrebi, sa te informezi despre mancarea locala, sa cauti si sa gasesti produsele specifice zonei, numai asa poti trai o experienta de calatorie completa.

Care sunt ingredientele importante pentru un chef?

    E o intrebare complexa. Pentru ca ma gandesc nu neaparat la ingredientele de care ai nevoie pentru mancare. Trebuie sa fii un bun econom in primul rand. Pasiunea este primul ingredient. Apoi, trebuie sa formezi o echipa, sa o mentii, sa stii sa iei decizii, sa cunosti cantitatile, sa muncesti cu pasiune. Cam astea sunt ingredientele…

Ce inseamna un restaurant cu stea michelin? Pe cand si in Romania unul?

  Bucatarii cu stele se dedica, petrec nopti intregi in bucatarie. Un asemenea restaurant inseamna in primul rand calitate exceptionala. Sunt restaurante de calitate in Romania, dar consider ca mai avem drum lung si mult de munca pana acolo.

restaurant

Pentru cititorii nostri calatori, ce tara v-a placut cel mai mult?

  Da, e adevarat ca am calatorit mult. Am vazut aproape toata Europa si am vazut si America. Dar Franta ramane preferata mea. Si, daca ar fi sa aleg un loc, doua, acestea ar fi tot din Franta. Atunci cand te duci in vacanta trebuie sa iei lucrurile asa cum sunt acolo, oamenii, locurile, sa te bucuri de tot si sa respecti ceea ce e in jurul tau.

Cine gateste acasa?

    Si eu si sotia, dar nu o facem foarte des impreuna. Cand gatesc eu, gatesc eu. Cand gateste ea, nu intervin, pentru ca altfel iese la suprafata bucatarul din mine si incep sa dau sfaturi sau sa fac observatii. Asa ca prefer sa nu ma bag.

Ce ar trebui sa mancam, ca sa mancam sanatos?

   Of. Mai putina carne! Carnea ar trebui sa fie in meniul nostru de trei ori pe saptamana. Atat. Apoi mai multe legume, verdeturi, fructe. Sa mancam cumpatat si echilibrat. Branzeturi, lactate. Nu am o reteta speciala pentru asa ceva. Sanatos e ceea ce gatesti tu cu mana ta,cu ingrediente cumparate din piata.

mouse de ciocolata (1)

Copii mananca la Mc Donalds…

  Si care e problema? E interzis? Aici, din punctul meu de vedere, vorbim din nou de echilibru. Daca o face odata la cateva luni, nu e nicio tragedie. Sunt si lucruri sanatoase in meniu, chiar eu am venit cu o reteta de salata pentru ale carei ingrediente garantez. Acuma, daca din trei mese doua le mananca la fast food, atunci avem intr-adevar o problema. Copilul trebuie educat. Ca sunt momente si momente. Ca seara se mananca in casa, o salata, o supa de pui, de spanac sau de telina. Trebuie educat sa manace echilibrat. Daca eu gatesc echilibrat, si el o sa manance la fel. Nu trebuie sa-i interzici pentru ca tocmai atunci o sa vrea si mai mult ce e interzis!

Ce sfat ati da cuiva care vrea sa devina chef?

  Trebuie nu numai sa ai talent, ci si sa inveti. Pleci de la zero, de la curatat de ceapa si cartofi si inveti zi de zi. Depinde de tine cat de mult progresezi. Nu e important sa stii sa faci trei feluri de mancare, ci sa stii sa gatesti orice si sa te pliezi pe ceea ce doreste cel ce vine sa manance la tine. Este greu, dar si incredibil de frumos.

Cum este restaurantul La Nicolai?

    La cantine de Nicolai este facut dupa chipul si asemanarea mea. Schimbam meniul de doua trei ori pe an, in proportie de 30%-50%, si avem specialitati, dar gatim orice. Au fost multe vedete care ne-au calcat pragul si lumea ma cearta ca nu le pun tablourile in loc sa semneze pe un perete, cum se intampla acum. Dar, pana la urma, acel perete este reprezentativ pentru restaurant. Locul de aici este unic si este facut pentru voi nu pentru mine.

semnaturi (1) semnaturi (2)

Cum a fost experienta Top Chef?

   Faina! Cunosti fel de fel de oameni noi, oameni cu idei grozave si vezi cum se comporta sub presiune. Sa stii ca e foarte greu sa gatesti sub presiune, chiar si mie imi este greu. A fost o experienta grozava insa.

Ce v-ati propus pentru viitor?

  Mi-ar placea sa deschid un restaurant in Londra. Cred ca este locul cel mai bun pentru o afacere de genul asta. Momentan incerc sa duc mai departe afacerile pe care le am deja si, mai ales, incerc sa petrec cat mai mult timp cu familia mea. Am o multime de planuri, dar vom vedea.

Un mesaj de incheiere?

    Puneti pasiune in munca voastra!

alaturi de chef

 

mm
Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.
Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Comments

comments

Lasă un răspuns