Will Smith joaca in Trauma

TraumaCast member Smith poses during the premiere of the film "Concussion" during AFI Fest 2015 in Hollywood

-un film in care Will Smith lupta pana la capat.

Will Smith interpretează rolul titular din Trauma, un thriller dramatic bazat pe incredibila dar adevărata poveste a imigrantului Benner Omalu, un strălucit neuropatolog, care făcând o importantă descoperire medicală a ajuns, ca şi David împotriva lui Goliat, să se lupte cu una dintre cele mai puternice instituţii ale lumii.

Columbia Pictures prezintă, în asociere cu LStar Capital şi Village Roadshow Pictures,  o poveste despre cei care trag semnalul de alarmă, care grăiesc adevărul, care se luptă cu sistemul ca nişte adevăraţi David împotriva lui Goliat,” afirmă Peter Landesman, scenaristul şi regizorul noului film Trauma, care reprezintă traiectoria lui Bennet Omalu, un doctor care a făcut o descoperire medicală epocală.  “Ideea că acest om este cel care spune adevărul despre noi, despre ceva ce iubim mult, este poetică şi uimitoare.  El nu vrea decât să devină cetăţean american, să spună adevărul şi să fie lăsat în pace.”

Peter are o abilitate unică pe platou” spune Will Smith, care joacă rolul doctorului Omalu.  “Peter este ca un reporter de investigaţii.  El obişnuieşte să prezinte cele mai mici detalii ale unei situaţii sau ale unei persoane – el dezvoltă povestirea atât pe orizontală cât şi în profunzime, mai mult decât ai vedea în orice alt film.  Totuşi, el nu scapă din vedere nici aspectele picturale, pe care le transpune în imagini, dând dovada unui talent rar.”

În centrul acestei povestiri se află un om care spune adevărul despre un sport cu care el  nu are nicio legătură, dar despre care trebuie să furnizeze informaţii neplăcute şi nedorite. El o face în ciuda faptului că oamenii pe care-i informează sunt cei în mijlocul cărora ar vrea să fie acceptat,” adaugă Smith.  Deşi Dr. Omalu, un imigrant din Nigeria, îşi doreşte cu ardoare să devină cetăţean american, descoperirea pe care o face va conduce la discreditarea numelui său în mijlocul comunităţii americane în care trăieşte. “În timpul acestei poveşti, eu nu mă gândesc la fotbal – mă concentrez asupra lui Bennet şi asupra durerii şi triumfului acestui emigrant, care a venit în America, a suferit o mulţime de nedreptăţi, dar în final a reuşit să dovedească adevărul,” adaugă Smith.  “Privesc acest film ca pe un capitol încheiat din viaţa lui Bennet.  El s-a născut în timpul unui raid aerian, în Nigeria.  Mama sa a fost lovită de un şrapnel chiar în timpul naşterii sale. Să porneşti în viaţă sub asemenea auspicii pentru a ajunge apoi subiect de film la Hollywood – aş spune că aceasta e povestea devenirii unui erou.

Pentru scenaristul şi regizorul Peter Landesman, filmul reprezintă mai mult decât o poveste despre fotbal.  “Fotbalul profesionist este mai mult decât un sport.  Mai mult decât o afacere.  Este o instituţie culturală şi naţională.  Miza e foarte mare atât la nivel  cultural, cât şi social şi economic.  Şi ca în orice afacere de o asemenea anvergură, există oameni puternici şi investiţii costisitoare, care au tot interesul să menţină mingea în teren, indiferent de riscuri sau pierderi.  Când Dr. Omalu a făcut descoperirea care ameninţa nu numai afacerea, ci însăşi esenţa jocului – loviturile, violenţa – aceste interese au explodat.  Dar Dr. Omalu nu era interesat decât de adevăr, de memoria celor ce si-au dat viaţa, fiind hotărât să facă publice descoperirile şi concluziile.  Sper că filmul reuşeşte să facă acelaşi lucru. Miza lui nu putea fi mai mare.” După descoperirea traumelor cerebrale cornice la sportivi, Dr. Omalu şi-a publicat constatările şi concluziile.  El s-a aşteptat ca după aceasta să urmeze o dezbatere serioasă asupra modului în care fotbalul ar putea deveni un joc mai sigur şi mai puţin periculos.  În loc de aceasta, el şi familia lui au devenit ţintele unei campanii de discreditare din partea celor ce aveau cele mai mari interese în această afacere.  “Acum, după 12 ani, nu-mi vine să cred cât am fost de curajos în lucrarea mea ştiinţifică,” recunoaşte el.  “Timp de 12 ani, am suferit şi am fost lovit sub centură.  Într-adevăr, lucrarea era idealistă, dar nu conţinea nimic din ceea ce alţi cercetători independenţi nu au confirmat mai târziu.”

willsmith

N-am vrut să fiu eu în centrul lucrării, ci fotbaliştii,” afirmă Dr. Omalu.  Cred că cei care au împins lucrurile înainte şi au făcut posibilă reuşita acestei lucrări sunt jucătorii Mike Webster, Terry Long, Andre Waters, Junior Seau, a căror amintire a rămas vie.  Este o istorie despre dragoste şi lumină, despre salvarea vieţii unora sau îmbunătăţirea vieţii altora.

Povestea doctorului Omalu a apărut într-un articol din revista GQ , semnat de Jeanne Marie Laskas. Acesta a stat la baza scenariului lui Landesman.  “Articolul ei este cel mai bun din câte am citit pe această temă” spune Dr. Omalu.  “Ea m-a văzut ca pe un om. Până atunci tot ceea ce se spunea despre mine în mass media era negativ – eu eram un fel de extraterestru, care uneltea să distrugă modul de viaţă american.  Acest articol a înclinat balanţa în favoarea mea.  Dintr-o dată oamenii au început să-şi deschidă sufletul şi mintea la cele spuse de mine.

Eu personal,astept cu nerabdare sa il vad mai ales ca Will Smith este un actor foarte bun care cred ca face un rol exceptional care are o latura foarte dificila.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?