Viziteaza Arcul de Triumf! Merita!
Am fost sa vizitam Arcul de Triumf
Arcul de Triumf este unul dintre putinele lucruri ramase in București, care i-au adus supranumele de “Micul Paris”. Am trecut de mii de ori pe lângă el, știam ca se vizitează dar nu am intrat niciodată pana acum. De altfel, ca o scuza, a fost si foarte mult timp in renovare. Acum însă este deschis si in weekend se poate vizita gratuit intre orele 11.00 si 21.30 pana in luna Octombrie.
Ceea ce se vede acum este doar varianta finala a Arcului de Triumf din Bucuresti, pentru ca in timp au existat mai multe modele construite din materiale nu atat de trainice cum este granitul de Deva din care este construit acum. Si nici macar in acelasi loc. Cele trecute, din lemn, erau dedicate Razboiului de Independenta sau implinirii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. Acum, Arcul de Triumf este încărcat de elemente arhitecturale cu semnificație istorică pe toate laturile sale. Asa ca priviti cu atentie sa redescoperiti istoria Romaniei.
Arcul de Triumf, cel actual, construit între 1921 și 1922 după proiectul arhitectului Petre Antonescu, este acum simbol al victoriei României în Primul Război Mondial si leagă simbolic Bucureștiul atât de vechea Romă – civilizația care a impus arcul ca simbol al victoriei, cât și de sora latină Franța, Arcul din Paris comandat de Napoleon constituind un model pentru cel din București. Arcul de Triumf din București semnifică însă mai mult decât victoria în Primul Război Mondial, fiind semnul unirii tuturor românilor. Pe latura de vest a monumentului stă scris textul: GLORIE CELOR CE PRIN VITEJIA SI PRIN JERTFA LOR DE SANGE AU INFAPTUIT UNITATEA NATIONALA.
In interior, vizitatorii pot admira o colectie de obiecte istorice ce cuprinde pe langa carti sau drapele de lupta si tablouri sau statuete precum si o colectie de imagini cu Bucurestiul de altadata.
Sunt multe de spus despre istoria Arcului de Triumf si despre simbolurile care sunt prezente pe toate laturile sale. Cel mai important lucru este ca in weekend, sa va faceti timp si sa mergeti sa il vizitati. Nu dureaza mult, este gratuit, la intrarea in parcul Herastrau asa ca va este la indemana. Lectia de istorie din acest loc, atat din exterior cat si din interior precum si panorama de sus face sa merite vizita.
Sa ne povestiti cum a fost daca decideti sa mergeti!