LUMEA MARE

Vinurile Georgiei

Vinuri in Georgia

Știați ca?

Din cele peste 4 000 de soiuri vinicole cultivate în lume, 525 provin din Georgia.

vinuri Georgia

Viticultura aici este a doua religie a tarii. M-am gândit mult dacă pe vremea URSS , viile au fost colectivizate sau le-au lăsat in continuare proprietarilor. Tinand cont de faptul ca georgianul Stalin bea un vin rosu obișnuit, de masa, pe nume Saperavi si probabil știind perfect obiceiurile și tradițiile tarii sale natale, tind sa cred ca le-a lăsat georgienilor libertatea de a face vinul propriu. Tehnologia de vinificare georgiană, este înscrisă în patrimoniul UNESCO și personal nu am mai văzut asa ceva nicăieri. Felul in care se produce și păstrează vinul, se numește Qvevri și vinul este fermentat și păstrat in vase de lut uriașe, de 1000-1500 de litri, ținute/îngropate in pământ. La propriu. Îngropate. Nu exista baricul/butoiul nostru de diferite mărimi. Exista o deschidere la nivelul podelei și cu un polonic, se ia vinul din interior. De aceea o crama arata diferit de una pe care o știi deja.

Crama Georgia

Chiar și procedura de spălare a acestor oale/amfore/butoaie este deosebita. Apa  calda și o simpla perie, apoi se ceruiesc cu un strat subțire de ceara de albine si abia apoi sunt puși strugurii.  Georgienii spun ca aceasta modalitate de a produce vinul și mai ales după ce este produs, prin păstrarea lui in asemenea recipiente, îmbogățește cu mult licoarea și aduce un gust mult mai bun.

Este aproape imposibil să reții multitudinea de soiuri georgiene: Mukuzani, Colicouri, Mtsvane, Chkaveri, Tsolikouri, Otskahanuri și încă multe altele dar dacă vreți să încercați un vin 100% local, orice soi ar fi el, căutați să fie indicată tehnologie „QVEVRI” pe etichetă, în general, din regiunea Kahetia – cea mai importantă zonă vinicolă a Georgiei. Si ca sa stiti, vinul rosu Saperavi este cel mai accesibil și popular dintre ele. Faptul ca via ce produce acest vin este un soi nepretențios si creste in aproape orice condiții a făcut-o ideala pentru georgieni. Pe de alta parte, cel mai renumit soi alb georgian este Rkatsiteli. Eticheta asta qvevri, iți garantează ca vinul provine din amforele acelea uriașe de lut. In drumul dintre Kutaisi și Tbilisi am trecut prin sate ce vindeau pe marginea drumului oalele astea uriașe și chiar ma miram gândindu-ma ca sunt probabil pentru grâne. Ei bine nu, sunt pentru vin. Care este tot un aliment ar spune unii…

Si am găsit o imagine sugestiva pe Georgian Wine Association care va arata exact cam ce înseamna aceasta tehnologie.

Crama Georgia

Stiati ca?

Vinul in Georgia este produs de aproape 8000 de ani?

In toate orașele din Georgia exista vinarii și crame de degustări de vinuri. Crame boutique sau crame ale unor producători uriași sunt răspândite peste tot și o degustare aduce intre 5 feluri de vin pana la 9 tipuri alături de chacha.

vin georgia

In Tbilisi am încercat Crama Kharalasvilli. O crama la subsolul unei case din centrul vechi, mai putin un magazin și mult mai mult un loc de prezentare a vinurilor produse de aceasta familie. Familie ce are blazon, istorie, povesti și tradiții de câteva sute de ani in producția viticola in Georgia. Pentru ca vinul facand parte din cultura locala este evident și un motiv de mândrie maxima! Am stat mai mult de o ora si am degustat vreo 5 tipuri de vin dintre care cel rosu/sec mie personal mi-a plăcut cel mai mult, încheind cu un pahar de chahcha dintre cele mai slabe.

Pentru generațiile noi însa, vinul a devenit o opțiune de locul  2 sau chiar 3. O alta băutura este la putere acum!

Chacha.

Intre 40 și 65 de grade. O țuico/palincă foarte tare făcută din boasca de la vin. De diferite calități și cu diferite gradații de alcool, este preferata de multi dintre georgieni. Mi s-a părut foarte tare și foarte seacă dar am găsit-o inclusiv la micul dejun in Batumi.  Se bea la greu și pare ca e preferata vinului nu doar ca deschidere a unei mese. Ahh…și georgienii duc la băutura!

chacha georgia

Iar locul 2 ar fi coniacul. Asta chiar e bun!

Un alt loc ce mi s-a părut grozav a fost lanțul de magazine Alcorium. Un magazin unde găsești orice băutura iți dorești! Sunt dese și oarecum selecte. Am intrat și am găsit de la vin georgian la bere americana. Merita o intrare!

alcoorium

3 thoughts on “Vinurile Georgiei

  • Merci frumos pentru răspuns! 🙂 Chiar o să mă gândesc să fac treaba asta. Cam care ar fi perioada mai bună? Probabil toamna? Mă gândesc la degustări, excursii diverse etc!

  • E la indemana. Tarom zboara la Tbilisi. Si e un oras relativ ieftin. Merita. Sper sa ajungi odata. Nu am un articol stric pe buget dar ca idee, preturile sunt cu 15-20% mai mici ca acasa la orice. Apoi de drum si cazare gasesti tu.

  • Ce fain!!! Mi-ar plăcea să ajun și eu în Georgia 😊 De când cu degustările de prin Moldova, m-am îndrăgostit de vinuri și crame… Apropo, ai vreun articol despre buget? Un an mai bun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *