Vanatoare de trufe pe domeniul Cantacuzino din Busteni
Prima mea vanatoare de trufe!
Pe domeniul Cantacuzino, la Busteni, am participat la prima mea vanatoare de trufe. Un lucru pe care l-am vazut doar la televizor mi-a fost la indemana de data aceasta. Bine, intre ceea ce vezi si ceea ce am facut noi este diferenta pentru ca un culegator/vanator de trufe nu merge in gasca pe munte ci este un singuratic. Dar pentru o demonstratie a fost superb! Alaturi de un grup frumos am mers in padure si am petrecut un timp senzational.
In primul si in primul rand sa aflam…
Ce sunt trufele?
Diamantele padurii!
Trufele sunt ciuperci subterane care trăiesc asociate cu rădăcinile unor arbori, în principal stejari si fagi dar nu numai. Cresc de regula la o adancime mica in pamant si sunt gasite in special vara la adancimi de pana la 5 cm. Adancimea la care se dezvolta difera, de la o specie la alta. Trufa alba poate fi gasita pana la 40 cm in pamant. Nu se mananca pur si simplu ci sunt ca un condimen, fiind puse pe diferite feluri de mancare in feliute subtiri sau rase fin. Exista peste 200 de specii de trufe dar nu toate sunt comestibile. Trufele sunt impartite in doua clase mari. Albe si negre. Cele albe se gasesc la ses, in special in zona Olteniei, cele negre fiind gasite in zone muntoase.
Cainii necesari la o vanatoare de trufe.
Trufele se gasesc cu ajutorul cainilor special antrenati, acestia cautand si gasind in pamant trufa si aducand-o stapanaului. Un aport practic. Cele mai bune rase de caine pentru vanatoarea de trufe sunt lagotto, bracul german si viszla. Asta neinsemnand ca alte rase nu sunt bune. Multi pot fi dresati pentru acest lucru dar performantele nu sunt asa de stralucite. Pretul unui caine specializat pentru vanatoarea de trufe poate fi de 500 de Euro de pui si 5000 de euro deja dresat.
Preturi
Este o adevarata nebunie cu preturile la trufe. Trufele negre sunt mult mai ieftine fata de cele albe, un kg valorand in funtie de recolte, de an, de cerere intre 50 si 200 de euro. Cele albe sunt considerabil mai scumpe si valoreaza peste 1000 de euro kg. In acelasi timp insa, sunt infinit mai greu de gasit si mai rare. Preturile din Romania, care apropos exporta trufe, nu sunt insa comparabile cu preturile de pe piata din vest, unde trufele sunt mult mai valoroase. Ca un mic exemplu o trufa alba de 1,89 kg a fost vanduta la licitatie cu 61.000 de euro!
Ce se prepara din trufe?
Trufele sunt ca un condiment. Se adauga!Sunt folosite intotdeauna crude, multumita aromei intense pe care o degaja si pot innobila absolut orice preparat. Chiar si deserturile pot contine trufe. De la cartofi prajiti sau paste la orice preparat fin al unui chef de la un restaurant cu trei stele Michellin.
Vanatoarea de trufe!
Acum ca v-ati familiarizat cu tot ce inseamna, sa va povestesc despre experienta de la Castelul Cantacuzino. Nu doar un mers in padure si un cautat/vanat ci o experienta totala care a implicat pe langa lucrul de mai sus si o masa cu mancaruri sofisticate, toate continand trufe, si o degustare de vinuri. Un tot unitar.
Radu Rughiniș, unul dintre cei mai experimentati cautatori de trufe din Romania a fost liderul de grup si cel care nu numai ca ne-a aratat pe viu dar ne-a si oferit 1000 de amanunte despre cum si cand despre conditii, cod de etica si toate celelalte secrete ale meseriei. Bosco, este insotitorul de incredere si l-am vazut in actiune. Ia priviti!
[youtube]https://youtu.be/Hye_-QpZH70[/youtube]
La Radu, o mostenire de familie a devenit un bussines. Ce inteleg prin mostenire? Impreuna cu bunicul sau a colindat muntii la cules de ciuperci. Bunicul i-a insuflat dragostea de natura si l-a invatat secretele mersului pe munte. Astazi prea putin mai merge prin munti dar ramane unul dintre cei mai buni. Cu afaceri in zona asta, magazin deschis si specializat, mai mult cumpara decat culege. Mersul prin munti insa, este unul dintre lucrurile care-i lipsesc dupa cum ne-a marturisit.
Cum a fost la vanatoare?
Dupa micul dejun care fireste ca a continut preparate cu trufe, ne-am pregatit de plecarea pe munte. La o altitudine de 1200 de metri nu e chiar o plimbare pe Bulevardul Magheru asa ca toata lumea a fost pregatita pentru o asemenea mica excursie.
Plecarea a fost de la Castelul Cantacuzino si alaturi de caini ne-am insirat spre padure.
Nu am mers foarte mult si deja cateii au inceput sa scormoneasca dupa trufe. Este greu! Este al naibi de greu sa tii pasul cu ei. Pentru ca nu este cum mi-am imaginat. Ca o plimbare… Te bagi in tot lastarisul, pe versanti, prin noroi, aluneci, cauti si poate e alarma falsa. E greu! Senzatia asta a fost!
Aproape doua ore ne-am tinut dupa caini. Unde mergeau ei mergeam si noi. Si chiar si atunci cand mi-a fost aratata de la 50 de cm o trufa nu am reusit sa o vad in pamant. Aici experienta este vitala. Poti trece cu vederea o trufa de 75 de grame doar pentru ca nu o vezi.
In tot timpul acesta am reusit sa strangem o recolta neobisnuit de bogata. A fost o surpriza chiar si pentru Radu, pentru ca poti rascoli padurea uneori o zi intreaga si nu reusesti sa strangi jumatate de kg. De aceasta data am strans aproape 1.3 kg. Cu o trufa campioana de 73 de grame. Un grup norocos!
A urmat apoi masa in care toate preparatele au avut ca ingredient trufele. Un meniu de palat.
O masa lunga cu degustari de vinuri si povesti. Cu povesti despre intalniri cu mistreti sau ursi prin padure, cu braconieri, cu lipsa unei legi sau a unor prevederi legale care sa reglementeze aceasta activitate. Cu asociatii care se cearta sau oameni care distrug in loc sa construiasca. Dar si cu povesti despre trufe uriase, despre trufa alba care nu te mai lasa sa te intorci la cea neagra. Povesti despre case regale care au pus pe masa acest “diamant”, despre cum comunistii au uitat de el si dupa Revolutie a revenit. Povesti. Istorii spuse la un pahar de vin alaturi de oameni buni si calzi.
Mi-am propus sa ma reintorc. Mereu imi propun asta cand imi place un loc. Rar se intampla. Aici insa e la indemana… Sper sa ajung din nou la asa ceva.