LUMEA MARE

Vacanta in Balcic

Vacanta in Balcic

Ne place despre Balcic sa spunem ca a fost al nostru si l-am influentat dar adevarul este ca a fost al nostru prea putin timp pentru a ne putea pune cu adevarat amprenta asupra acestei zone. Daca Regina Maria nu ar fi fost fascinata de acest loc si nu ar fi construit vila aceea superba ar fi fost si mai putin. E adevarat ca inca se vorbeste destul de des romana dar e greu de spus daca e vechea lume romaneasca sau adaptarea la realitatea turistica de azi cand cei mai multi turisti sunt din Romania.

Balcic

Povestea razboaielor balcanice sau cum a ajuns Balcicul sa fie al nostru.

Va spuneam ca Balcicul a apartinut Romaniei dar pentru putin timp. Scoala romaneasca nu prea vorbeste despre razboaiele duse de Romania in care am castigat teritorii sau in care am ajuns pana in Budapesta sau aproape de Sofia. Razboaie moderne nu de pe vremea dacilor. Ne place sa vorbim insa despre cele in care am pierdut. Vreau sa va povestesc in cateva vorbe despre razboaiele balcanice. Au fost doua. Primul in 1912-1913 cand mai multe state din Balcani s-au unit impotriva turcilor si apoi al doilea in 1913, razboi ce a durat doar o luna,  cand popoarele astea unite ( greci, sarbi, bulgari ) s-au luat la cearta in cel mai pur stil balcanic si dupa ce castigasera s-au luat la bataie intre ele. Atunci a intervenit si Romania care avea promis un oras de-al Bulgariei ca recompensa ca statuse pe bara in primul razboi mondial. Evident ca Bulgaria atacata de vreo patru tari a cam pierdut. Asa am luat noi in 1913 Cadrilaterul. Pe care l-am pierdut in 1940 odata cu Ardealul de Nord pentru ca…Hitler. Asta este povestea pe scurt a istoriei romanesti a Balcicului si Cadrilaterului romanesc. A fost al nostru doar 27 de ani. Sa nu ne mai amagim ca e pamant romanesc…nu e!

urme de romania

Balcic

Cel mai bun si mai scurt drum este prin Mangalia. 330 de km din Bucuresti prin Vama Veche. Iesirea se face usor si ai de cumparat doar o rovigneta care poate fi platita si in lei. De la vama mai ai vreo 60 de km pana in Balcic pe un drum care mie imi place teribil de mult. Este nu numai bun dar si liber si frumos. Te ridica si te coboara in linie dreapta.  Stiu ca toata lumea se vaita de politia bulgara dar pe acest drum am intalnit doar un radar si atat. Mergi regulamentar prin sate si da-i talpa pe camp. Aprinde luminile, pune centura si poate sa te opreasca si seful politistilor ca nu au ce sa iti faca.

Balcicul nu este un oras mare. Este situat este intr-un golf si se intinde de-a lungul marii urcand si pe dealurile din spate. Nu este o statiune care sa iti ofere plaje intinse ca in Albena, resorturi bune ca in Nisipurile de Aur sau viata de noapte ca in Sunny Beach. Mic, linistit, cochet si plin de romani are insa un farmec aparte. Gasesti restaurante bune pe faleza si locuri deosebite unde sa te odihnesti. Nu exista o multitudine de obiective dar Castelul Reginei atrage sute de mii de vizitatori nu numai din Romania. Balcicul este inconjurat de dealuri inalte si abrupte din calcar si acesta a dus la lipsa plajelor precum si la supranumele de Orasul alb. Intins prima data pe malul marii, in timp si-a dus locuintele si pe dealurile din apropiere.

Castelul Reginei Maria

Un alt lucru despre care se stiu putine este legatura casei regale a Romaniei cu casele regale din Europa. Regina Maria a fost sotia Regelui Ferdinand, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii si a Tarului Alexandru al II lea al Rusiei. Practic aveam relatii de rudenie cu cele mai importante dinastii ale Europei tinand cont de faptul ca Regele  Carol I, tatal Regelui Ferdinand I era de origine german. Asta este si unul dintre motivele pentru care am fost mereu in doua poate chiar trei barci. Rudenia si interesele tarii deseori se intersectau si dadeau cand cu minus cand cu plus. Dar sa revenim.

Prin 1914, Regina Maria fascinata de frumusetea locurilor a decis sa construiasca o resedinta a familiei regale in Balcic. Astfel s-a nascut Castelul Reginei Maria din Balcic si ulterior gradinile castelului. A numit locul “Cuibul Singuratic” si l-a construit respectand diversitatea etnica a regiunii. De aceea gasim un minaret, elemente bulgaresti si romanesti in ansamblu. Mi-am imaginat mereu acest loc ca fiind locul unde isi aducea copii, locul unde se retragea ca sa le fie aproape si unde se regasea pe sine. Regina Maria este un personaj al istoriei noastre prea putin cunoscuta si pe nedrept ignorata. Stiti povestea cu “a iubit locul atat de mult incat a vrut sa i se aduca inima aici“? Regina Maria a murit in 1938 in Sinaia si conform testamentului sau, trupul i-a fost inmormantat la Curtea de Arges iar inima, pusa intr-o racla si apoi in alta caseta de argint, a fost adusa la Balcic. A stat putin, foarte putin. In 1940 odata cu pierderea Cadrilaterului, inima a fost adusa la Bran. Este o poveste intreaga despre acest lucru si merita sa cautati informatii. Acum inima se afla la Peles, in Pelisor in camera de aur.

Castelul nu este spectaculos. Se viziteaza in maxim 30 de minute si din timp in timp puteti vedea diverse expozitii. Are doar un etaj si este minunata modestia nespecifica unei case regale. Nu are nimic de epatat. Era doar pentru a oferi caldura unui camin, unei familii.

Interior palat

Macheta castelului

Sala de la etaj

Vitraliu

De la fereastra

Detaliu

Detaliu

Unul dintre cele doua fotolii de piatra

Mult mai spectaculoase sunt gradinile.

Este ca un parc, minunat aranjat, cu scari ascunse, locuri secrete si spatii largi pline de flori. Am prins lalelele. Un vis colorat. Partea cu cactusii giganti, raul cu minicascada, vila unde se fac degustari de vinuri, foisorul ascuns cu firul de apa trecand pe langa tine. Locurile inalte de unde se vede marea, fotoliile de piatra si  scarile acoperite abrupte. O gradina botanica unde poti pierde cateva ore bune. Liniste, culoare, marea, apa, natura. Cactusii uriasi de langa sera sunt printre, daca nu, cei mai mari vazuti de mine vreodata. Par copaci jos la tulpina, atat de mari si de grosi au devenit.

Cactusi

Cactusi

Lalelele de la palat

Lalele

Lalele negre

Lalele

Regina Maria era “regina gradinareasa”. A iubit florile si poporul roman. A fost si ea la randul ei iubita de romani. “Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt”, au fost ultimele cuvinte adresate de către Regina Maria poporului român.

Este un loc ce isi merita renumele. Poate prea putin ca sa fie numit castel si totusi indeajuns ca sa fie!

  • Un bilet costa 14 leva si iti ofera intrarea in palat si in parc.
  • Programul este intre orele 8.oo – 20.oo

Cazare in Balcic

In Balcic nu gasesti celebrele resorturi all inclusive de la bulgari. Cele cu care vor sa rivalizeze cu Turcia. In Balcic gasesti hoteluri cochete puse fix pe faleza. Linistite si intime. Dar sunt chiar pe marginea apei si in 3 minute esti pe faleza.

Hotel LOTOS

Hotel Lotos 3* este unul dintre ele. Situat in centrul statiunii, chiar pe faleza este prezent in cele mai multe imagini din Balcic pentru ca efectiv nu poate fi scos de acolo. Este hotelul cu albastru din mijloc.

Daca esti in cautare de un loc unde sa te simti bine si sa platesti mult mai putin decat in alte parti poti sa il alegi. Multe din camere sunt renovate si arata foarte bine acum iar balcoanele aproape ca te trimit in mare. Terasa de pe faleza, terasa care le apartine, iti ofera un loc unde sa poti servi masa in port practic. Vezi cum intra si ies vaporasele. E frumos.

Punctul forte este personalul. Managerul care este si patron, vorbeste romana fluent si este tot timpul printre turisti iar ceilalti din echipa sunt super ok. Daca aveai o dorinta incerca sa faca tot posibilul sa pleci multumit si cred ca este este unul din cele mai importante lucruri , sa pleci cu ideea ca ai fost tratat cum se cuvine si sa te gandesti ca ai mai putea sa te intorci  pentru ca ti a lasat o impresie buna. Au fost mereu atenti si daca ar fi prelungit programul de dans de la ora 24 la ora 2 ar fi fost perfect.

Hotelul Lotos 3* ofera 63 de camere. 28 de camere duble, 26 camere triple, 4 studiouri şi 5 apartamente cu 2 dormitoare separate. Camerele sunt dotate cu aer condiţionat, televizoare, frigidere, internet free si exista o parcare pazita in limita locurilor disponibile. Hotelul  accepta animale de companie (caini si pisici pana la 10 kg). De asemenea exista 2 restaurante în incintă, un restaurant principal pentru 120 de persoane și unul mai mic, pentru 40 de persoane, care oferă vederi panoramice. Fiecare oferă o gama larga de băuturi, peste 30 de tipuri de salată, specialităţi de peşte, precum şi bucătărie diversă europeană şi bulgară. O orchestră oferă muzică de fundal şi puteţi, de asemenea, cina în aer liber in serile frumoase.

Mancarea a fost foarte buna fata de alte dati cand am fost in Bulgaria la hoteluri mai de fite, chiar au fost multumiti toti cei din grupul nostru, auzisem ca au mancare buna dar acum avem si confirmarea. Am mancat aici o ciorba senzationala ca un gulas unguresc si o supa fotbalistica – practic o supa cu perisoare doar ca perisoarele sunt mult mai mici. Chiar daca nu se ridica la un nivel extraordinar, bucataria a fost perfecta pentru mine si nu am vazut nici la ceilalti turisti sa se lase mancare in farfurie cum se lasa de obicei.

Un lucru pe care ar trebui sa il stiti sunt excursiile  oferite in hotel. Catre Varna, Albena, Cap Kaliakra sau excursiile in natura pentru a vedea dealurile din imprejurimi. Hotelul ofera ghid si transport in cazul unui grup mai mare. O alta excursie este cea cu vaporasul pe mare/ Cea scurta de doua ore si cea de o zi intreaga asemanatoare cu cele din Grecia. Mancare si bautura pe vas, iesit in larg, baie in mare si plaja pe o plaja semi salbatica. Zic sa incercati sau macar sa intrebati.

O alta excursie poate fi catre Dalboka si va garantam ca locul este minunat.

O vacanta in Balcic nu este spectaculoasa. Nu este una pe care sa o povestesti nepotilor. Dar iti umple bateriile si te incarca de energie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *