ROMANIA

Vacanta cu cai in Romania

Cum sa iti petreci vacanta alaturi de cai?

     Exista asa ceva? Poti sa mergi in vacanta si sa calaresti? Poti. Turismul ecvestru, o nisa noua, un trend in ascensiune devine tot mai cunoscut in Romania. Poate pare ciudat sa dai plaja sau city break-ul pe o vacanta cu cai dar nu exista termene de comparatie. Toti am fost la plaja, toti am mers pe strazile din Sinaia. Fireste ca e frumos si ne dorim mereu sa repetam experienta. Dar sa petreci cateva zile in natura alaturi de cai este o cu totul alta oferta.

armasar

Florina a reusit sa ne puna pentru trei zile in postura de calareti in Muntii Apuseni. O tipa fascinata de cai, a gasit corespondentul ei in Oana, cea care este la fel de pasionata de cai si care detine Centrul de calarie Aladin. Un loc unde caii sunt ingrijiti, protejati si iubiti. Locul de plecare a expeditiilor calare. Ca sa poti sa ai cai trebuie sa-i iubesti, sa duci pasiunea ta la cer. Amandoua iubesc caii enorm.

florina

oana

O vacanta alaturi de cai este un pic diferita de o vacanta obisnuita. Pentru cei care nu au calarit senzatia ( asa am gandit si eu ) este ca mai usor de atat nu se exista. In filme vezi cum tot felul de oameni calaresc atat de natural, te gandesti ca intr-un final stai pe spatele unui animal deci…cat de greu poate fi? Este dificil! Este dificil la inceput. Pentru ca te urci in spatele unui animal nu pe o bicicleta! Nu exista un buton de on/off, nu exista o priza de unde sa tragi cablul sau o frana de mana…Caii reactioneaza la factori si stimuli externi si trebuie sa fii atent in fiecare clipa. Dar e superb!  

Inainte de a pleca pe un traseu se face o pregatire in manej apoi se pleaca la drum in sir indian cu liderul in fata uitandu-se in permanenta la ceea ce se intampla in spate.

manej

pe traseu

Un traseu poate dura o jumatate de ora sau patru ore in functie de experienta participantilor si se face la pas. Pe drumuri de pamant, printre dealuri si vai, printre culturi sau prin salbaticie te misti leganat pe spatele calului. Nu o sa te mint si nu o sa iti spun ca nu ti se poate intampla nimic! Se poate. Calul asa cum am spus este un animal care reactioneaza la ceea ce simte si vede. Trebuie sa ai grija si sa fii concentrat/a tot timpul. Dar dupa mai putin de 30 de minute incepi sa simti comportamentul calului. Si deveniti cal si calaret. Incepi sa te misti in ritmul pasului sau si sa simti cand nu-i convine ceva. Simti cand vrea sa se opreasca, inveti cum sa-l stapanesti instinctiv si el simte ca are un calaret in spate. Sfaturile ajuta dar depinde in primul rand de tine. Ah…nu, nu poti alerga la trap ( nici saltat,nici asezat ) iar despre galop nici vorba. Cel putin in primele doua trei zile…

andreea

pe traseu

La Mesentea, la Pensiunea Moara Veche nu exista doar cai. Nu e doar calarie. Cu regret spun ca experientele mele in zona aceea de tara nu au fost cele mai frumoase in trecut. Oana insa a spalat pacatele tuturor. Ospitalitatea aceea renumita si mult trâmbițata am regasit-o aici. Impreuna cu Florina ne-au daruit clipe si in afara orelor de mers pe cai. Am mers la stana si am mancat balmos, am mancat pup-uri facute chiar la pensiune ( ce nebunie de mancare ) am viizitat Baile Romane – o succesiune de cascade aflate acolo si peste toate esti la 15 minute de Alba Iulia care este incredibil de frumoasa.

balmos

baile romane

cascada

O vacanta cu cai este diferita. Este activa, te pune in miscare chiar daca nu crezi.O sa te doara fundul,genunchii, o sa ai sansa de a cadea de pe cal dar experienta este unica si o sa ti-o amintesti mereu. Confundam locurile din orasele unde am fost in city break, ne aducem cu greu aminte de locul de pe plaja de acum doi ani dar calul pe care l-ai calarit cateva zile o sa iti ramana in amintire ani de zile!

 As putea sa inchei clasic cu “am incalecat pe-o sa…” dar ar fi pacat! Vreau sa inchei cu “te indemn sa incaleci pe-o sa…”!

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *