ROMANIA

Unde mergem de 1 Mai

1 Mai – zi de distractie!

Dar aveti habar de ce 1 Mai? De cand? Stiti?

Pe la sfarsitul secolului al XIX lea, in America ( Da da! Fix USA ) mai exact in 1 mai 1886 peste 300.000 de muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au marsaluit pentru introducerea unei rezolutii care stipula ca opt ore sa constituie ziua legala de munca, Asta pentru ca o zi de munca dura intre 10 si 16 ore! Evident ca puterea nu a fost de acord si in cateva orase muncitorii au cam fost impuscati. Unii au fost raniti si altii au murit. La trei ani dupa aceasta uriasa demonstratie, in 1889, Congresul Internationalei a II-a ( Da da! USA – Congresul Internationalei! ) a decretat 1 Mai ca Zi internationala a muncii.

In Romania, ziua de 1 Mai a devenit cu adevarat importanta incepand cu rusii. Adica dupa al doilea razboi mondial. Si “Garzile Patriotice” pionierii si in mod special “oamenii muncii” defilau prin orase. Dupa anii ’80, era ca orice sarbatoare comunista un prilej sa omagieze familia Kim Ir Sen  Ceausescu. Cu toate ca daca e sa stam sa judecam drept, in  fiecare perioada a tarii, incepand cu anii 1890, puterea aflata la conducere a folosit aceasta zi in functie de propriul interes. Dar destul cu istoria!

1 mai 1980
1980
1MAI 1976
1976

Totusi! 1 Mai!

Nu am amintiri despre 1 Mai 1970 dar am amintiri despre 1 Mai sfarsitul anilor ’80 pana in Revolutie. Amintiri de copil dintr-o familie din clasa muncitoare. Era zi libera ca si acum si dincolo de “Slava Partidului si conducatorului iubit” de poeziile idioate pe care trebuia sa le memorez prin 84-85 la scoala, dincolo de “ziua muncitorilor din toata lumea” exista si atunci dorinta de distractie a romanului. Si nu erau deloc mai putin doritori de distractie romanii… Ne aducem aminte impreuna cum ne distram in trecut? Ca sa comparam cu felul in care ne distram astazi…

Gratar!

Oh da! Gratarul romanesc! Ca si acum si atunci, gratarul era unul dintre cele mai importante lucruri puse la cale de 1 Mai. Cati dintre prietenii vostri stiti sigur ca se duc la gratar de 1 Mai? Minim o familie, este? Minim! Este curios cum, daca acum produsele de pus pe gratar nu-s o problema de gasit decat daca te trezesti fix pe 1 Mai ca vrei carne, produsele greu de gasit atunci in alimentara ( pui, porc, oaie ) sfaraiau la greu pe gratarele tarii. Nu se putea sa nu ai cel putin 2 feluri de carne + micii pusi pe jar! PLUS BEREA!! Ca bucurestean stiu de zona mea. Cu siguranta fiecare oras, zona are locurile preferate. Aici in Bucuresti? Cernica, malul Argesului spre Giurgiu, zona Baneasa unde acum sunt cartiere moderne, Bragadiru, Popesti si inca multe altele. Cine era pricopsit mergea spre munte si oprea in vreo poienita. Cert este ca tara fumega!

Stranduri!

1 mai era data in care se deschideau strandurile! Ce mare, ce piscine incalzite. 22 de grade? Strand! Izvor, Dambovita, Tei, 3 ligheane din Dr Taberei sau din Giurgiului. Full. Ce tobogane cu apa ca ala Aqua Magic? Sarituri in cap si leapsa in apa. Prosoape si cearceafuri albe.Foame mare si plecat goniti de paznici. Asteptam data asta cu sufletul la gura pentru ca alternativa era Lacul Morii si era teribil de rece apa. Cand strandul se deschidea… Da. Frumoasa zi!

Parcuri

Arhipline. Atata timp cat nu exista migratia spre mare/munte/strainatate, atata timp cat nu existau minivacantele de acum, parcul era cel mai la indemana. Herastrau, Tineretului, Cismigiu, Carol. Toate se umpleau. Barcile erau lansate pe apa si se manca vata de zahar sau nelipsitii mici cu berea de rigoare. Plus pozele “la minut”.

1 Mai la mare!

Pai altfel cum? Vama Veche old school. Vremurile aduse de nostalgici “Pe vremea mea”. Pe vremea aia Vama era un sat. Fara nimic. Adica cu plaja si mare dar fara nimic altceva. Nu se ducea oricine acolo. Nu stiau toti de Vama.Hipstereala adevarata nu imbracaminte kinki. Lume plecata cu trenul, cu chitari de la magazinul Muzica sau imorumutate de pe la prieteni, nu cu “scule’ de shpeemii de euro” si muzica moderna. Cu somn la tanti Vica sau la mos Gheorghe. Nu stiu povesti de acolo. Nu am fost. Din ce-mi povesteau prietenii care aveau bani sa ajunga acolo. Exact. Aia minim 200-300 de lei pe care-i cheltuiau.

1 Mai la munte!

Asta chiar nu o stiu. Stiu ca aveam familii prietene cu ai mei cu masini care umpleau portbagajul Daciilor si plecaul a munte. Am fost la Sinaia si eu dar mi se parea asa de tare… “Pleaca la munte”. Vorbeau ai mei la telefonul fix cu ei si auzeam “drum bun” iar eu ma gandeam “sa faceti pana!” Invidios! Dar nu numai cu masina se pleca la munte. Trenurile gemeau de calatori dornici sa ajunga la cota 1400 macar pentru o ciorba de burta si 3 mici.

1 Mai la tara!

De asta stiu. Am povesti gramada. Cu Pepsi ascuns de noi, cu gratar, cu stat afara seara tarziu. Mersul la tara de 1 Mai era cam 2 din 3. Deci din 3 ani in 2 eram la tara. Imi placea. Casetofonul smecher adus din Libia cu muzica populara. Casetele mamei cu Abba si Elvis scoase repede pe motiv de “ce muzica e asta”? Si tantarii ce ne mancau daca plecam de langa gratar. Si daca eram norocosi si aveam 2 zile si era si cald, a doua zi era zi de garla! Plecam cu caruta tot neamul la garla la Arges si cautam cele mai adanci locuri sa sarim in apa.

1 Mai astazi

Adica nu astazi. Ci acum, in perioada asta. Ma uitam la tv si am vazut Mamaia plina de turisti. Straini. Veniti pentru clubbing. Tare. Dar ce diferit. Vama Veche a ramas. Un amic cauta camere in Vama ieri si lumea se amuza pe seama lui. “Camere libere de 1 mai in Vama cu 2 zile inainte!” “Termina ma”. A gasit…In Jupiter. Cica face naveta. E aproape oricum. Unde parcheaza insa nu stiu.

Gratar. Ca in reclama. Gratarul rezista indiferent. Nu a pierdut din importata nici astazi.Poate ca locurile s-au mai schimbat dar gratarul…e acolo. Si nici nu sunt sanse sa scapam de el vreodata. E o traditie prea frumoasa. Doar priviti in supermarketuri cum dispare carnea si cum dispar carbunii. Unde credeti ca se duc? La iarba verde evident.

La tara. Cine ar unde sa se duca…

Munte. Pai daca nici Valea Prahovei nu e full de 1 mai, nu exista loc care sa fie. Parca toata Romania se muta pe plaiurile alea. Cea mai buna imagine este DN 1 la intoarcere. Si sunt doar cei din Bucuresti. Pentru ca vin de peste tot si fiecare sosea ce da in Valea Prahovei este aglomerata.

Mare. In afara de Vama exista si Mamaia si Costinesti si altele. Dupa buget. Dar se cauta cluburile, concertele live, cockteilurile si sampania scumpa. O noapte in club prin Mamaia sau oriunde aiurea pe litoral este un must pentru o categorie anume. Ca si o suma mare cheltuita! Dar se cauta si vodca ieftina, covrigii si shaorma. Tot dupa buget. Cert este ca A2 vazuta de sus este un sir lung de masini si benzinariile sunt pline de soferi ce-si platesc podul. Dar cam atat inseamna  1 Mai la mare. Cei doi poli. Mamaia si Vama Veche. Restul sunt ramasite…

City break. Asta e mai noua. Se pleaca la vacante d-astea cuplate aiurea prin Europa. Orice oras e bun. Aeroporturile gem de calatori si trebuie sa ajungi mult mai devreme. Se aduc oameni in plus la vama nu numai in aeroport ci si pe la vamile terestre. Plecam de nebuni prin strainatate si venim cu amintiri misto.

Bulgaria. Povestea favorita a lui tata e cum a fost el in Bulgaria cand era in armata. O chestie ceva cu armata bulgara. Aplicatie comuna sau ceva de genul. Noi acum mergem de 1 mai la bulgari ca ai mei la tara. 2 din 3. Partea de nord a litoralului bulgaresc este plina de romani veniti sa se relaxeze/distreze/manance/bea la hoteluri de 4*/5* cu all inclusive.

Nu e gresit sau ciudat nimic din ce am scris. Fiecare distractie are fanii sai. De la sampanii de 1000 de euro la pescuit, de la drumetie pe munte la impinge tava. Ideea principala este sa petreci un timp placut alaturi de cei dragi! Nu stiu ce locuri ar mai fi dar cu siguranta mai sunt destinatii de 1 Mai. Adaugati voi.

Si una peste alta, 1 Mai si-a pierdut sensul de “Sarbatoare a muncii si a muncitorilor” si a devenit doar o zi in care romanii se distreaza pe unde pot.

Sunt convins ca si tu ai amintiri despre 1 Mai. Si vechi si noi. Ce ai citit sunt amintiri si experiente personale. Spune-ne care sunt ale tale.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *