Un concert cât o călătorie

Ecouri de la concertul Edvin Marton și Orchestra Metropolitană București

Chiar daca trendul este de a povesti pe unde am fost in minivacanta de 1 mai, avem si lucrurile mai putin indepartate ca timp. Nu mult. O saptamana doar… Dar pentru zilele noastre o saptamana poate insemna o eternitate. Astazi o poveste despre cum un concert te poate duce in lumea larga prin intermediul sunetului.

Un concert cat o calatorie!

Este duminică, este sfâșit de săptămână și încă unul dintre acelea prelungite, așa că am mai mult răgaz decât de obicei să fac ce vreau. Deci, e timpul să vă povestesc sau, mai corect, să vă împărtășesc din bucuria, din încântarea de care am avut parte vinerea trecută, împreună cu cîteva mii de bucureșteni și trecători prin București.

     20 aprilie 2018, orele 20, Sala Palatului. ”Stradivarius Concert Show”, Edvin Marton și Orchestra Metropolitană București, dirijor-Daniel Jinga. ”Eroina” spectacolului, vioara realizată în anul 1699, de celebrul lutier cremonez Antonio Stradivari, cunoscut și ca Stradivarius. Vioara a fost realizată în prima dintre cele trei mari periode ale creației acestuia, respectiv perioada influențată de maestrul său, Nicolò Amati. O ”bijuterie” în mâinile unui ”maestru vrajitor.”edvin marton

Îmbinarea inspirată dintre geniul lutierilor italieni ai secolului al XVII-lea,  proiecția de imagini și jocul de lumini, au susținut și au reliefat virtuoazitatea lui Edvin Marton,  rezultatul fiind nimic altceva decât un concert fermecător.

     La începutul spectacolului, artistul, manifestându-și dorința de a dărui bucurie și energie pozitivă tuturor, ne-a lansat o invitație în lumea sa, în care elementele de coeziune sunt, da, viruozitatea și compasiunea. S-a dovedit a fi un ghid sincer, cald, carismatic și plin de naturalețe. Și-a împlinit dorința și a dus multă bucurie celor din sală, dar a și savurat din plin toată aprecierea și dragostea pe care i-a transmis-o publicul, fermecat nu  doar de violonistul de excepție dar și de omul Edvin Marton.

            Ce–și poate dori mai mult un spectator care tinde să pătrundă tainele muzicii, decât desmierdarea sunetelor atingând de multe ori perfecțiunea, precedată de explicarea de către însuși compozitor a trăirilor care au dus la nașterea muzicii și a celor pe care le exprimă?

            Pintre creațiile sale, pe care Edvin Marton le-a dezvăluit astfel publicului bucureștean, s-au aflat: ”Tosca Fantasy”, care l-a susținut pe Evgheni Plushenko în obținerea medaliei de aur in 2006, la Jocurile Olimpice de la Torino, (compozitorul statuând acesta ca moment de aur al carierei sale și povestind că bunul său prieten, patinatorul Evgheni Plushenko, a declarat mereu ca jumătate din acea medalie de aur este a lui Edvin Marton); ”Fireworks” compus pentru un mare eveniment estival, finalizat în mod evident cu un impresionant joc de artificii; ”Malibu sunset” inspirat de serile petrecute pe plajele din Los Angeles ale Oceanului Pacific, ”Grandioso”, inspirat de măreția naturii de pe maulrile Tisei, nu prea departe de Satu Mare; ”Love in Venice” ; ”Art on ice”; ”Hungarian Rhapsody”; ”Fanatico” inspirat de construcția Marelui Zid Chinezesc; ”Happy day”, expresie a dorinței artistului de a face lumea fericită pretutideni exprimată in turneul său de șapte zile in jurul Lumii; ”Belive” compus pentru echipa care în 2008 a câștigat concursul Eurovision; exprimând convingerea sa privind dragostea: ”Nothing else matters”.

            La finalul spectacolului, aplauzele și căldura publicului l-au determinat pe Edvin Marton să ne dăruiască, în premieră mondială, după cum singur a declarat, trei compoziții de pe următorul său album, degajand aceeași credință în puterea dragostei, luminozitate, optimism și energie, dezvăluite pe parcursul întregii seri.

            În mod cert, a  fost unul dintre acele concerte al căror final l-ai dori amânat, iar și iar… Inainte de a părăsi scena și a se îndrepta spre sesiunea de autografe, Edvin Marton și-a mai declarat o dată afecțiunea pentru publicul bucureștean și ne-a înseninat cu promisiunea de a reveni curând.

Articol realizat de Alina  S.

Comments

comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

%d bloggers like this: