Turist in Cardiff
Turist in Cardiff.
Sau Caerdydd in limba lor aproape imposibila…
Voiam sa mergem de ceva timp sa vedem Tara Galilor, vazusem poze si auzisem ca este un loc dragut, asa ca am prins ocazia cand am fost in decembrie la Londra pentru mai multe zile si am zis sa tragem o fuga. Am luat bilete la Megabus, cea care cum va mai spuneam si in alte articole este cea mai ieftina companie de transport si cu care puteti sa vedeti cam orice oras din UK la pretul de 2 lire biletul. Trebuie insa sa intrati online si sa le cumparati cu macar 2 luni inainte. Noi am dat 2 lire de persoana, dus intors 4 lire si am facut cam 3 ore si 4o de minute. Scaunele sunt confortabile si Wi fi free. Nu prea au intarzieri si sunt foarte multe variante de ora pe fiecare destinatie. Am ajuns intr-o dimineata cu vreme relativ buna, soare asa cum rar vezi in Cardiff, dar a fost pentru putin timp ca la o ora a inceput sa burniteze si s-a facut frig din senin. Busul va lasa chiar in centru aproape de strada pietonala The Hayes. Strada duce la vechiul castel al orașului si este plină de magazine, gasiti si magazinul Poundland, unde orice aproape este la o lira, cafenele, puburi restaurante pentru turiști. După ce am trecut de o statuie a unui om politic galez și un frumos parc, am observat pe stânga ancorele de susținere ale celebrului stadion din Cardiff, Millennium Stadium .
Ne-am propus sa mergem sa il vedem a doua zi, caci era pacat sa il scapam. Am fost cazati la YHA Cardiff Central – Hostel pe care il gasiti cam la 15 minute de mers pe jos de centru pe strada East Tyndall. Hostelul are nota de fabulos pe booking si este considerat a fi unul dintre cele mai bune din Cardiff. Chiar eram curioasa daca este asa si daca aceste recenzii bune corespund cu realitatea. YHA Cardiff Central este evaluat la categoria 5 stele de către oficiul de turism al guvernului galez Visit Wales si oferă acces gratuit la internet WiFi în zonele sale publice şi parcare privată gratuită. Proprietatea are un cafe-bar care serveşte gustări şi băuturi, iar restaurantul oferă zilnic un mic dejun cu preparate gătite. La micul dejun, atentia fata de clienti este marita, de aceea este cineva care te serveste mereu acolo. Dupa cum au spus ei, din motive de siguranta prefera sa faca acest lucru. Mi s-a parut un lucru bun si faptul cum am fost tratata, mi-a placut mult ca au si bucatarie la primul etaj unde iti poti pregati ceva la orice ora.Camerele sunt foarte mari si curate, elegante si salteaua este o minune. Am dormit regeste dupa o zi de umblat prin Cardiff. Una peste alta isi merita nota de fabulos, cu siguranta, unde mai pui ca are si un pret foarte bun, noi am dat pe o camera quardrupla 40 lire pe noapte, ceea ce pentru Cardiff este un pret foarte rezonabil pentru pozitie, calitate si pret.
Dar sa va povestesc cam ce puteti face in 3 zile, caci noi atat am stat.
Pentru Cardiff este destul de ok, aveti timp sa vizitati cele mai importante obiective fara sa alergati. Prima data ne-am dus sa facem o plimbare cu Princess Katharine, detalii despre orarul de plimbari cu vaporasul le gasiti pe www cardiffboat.com. Trebuie sa mergeti sa il luati de la Cardiff Bay si veti merge cu el la Bute Park city centre, biletul este de 4 lire pentru adulti si copii 2 lire pentru un drum iar pentru o runda completa este de 8 lire pentru adulti si 4 lire pentru copii. Plimbarea a fost magnifica, in jurul nostru era plin de lebede si aveam sentimentul ca plutesc pe apa , asa era de frumos, barca fiind foarte joasa. Cand am fost noi eram singuri, nefiind sezon de varf si am adorat acest lucru si povestile pe care le-am ascultat despre frumosul Cardiff.
Iar locul de unde se pleaca este unul dintre cele mai frumoase din oras. Cu cladirile sale vechi sau noi.
Puteti sa vizitati apoi in oras si National Museum care este gratuit si are program de la 9 la ora 16 , probabil vara programul fiind mai lung. Un loc in care nu am ajuns desi mi-a fost recomandat de cei de la hotel este St Fagans, un fel de Muzeul satului de la noi care este deschis zilnic intre orele 10 si 17. Daca vreti sa mergeti trebuie sa luati bus 32A spre Westgate street. Din ce am inteles veti face cam 30 de minute si merita, va pun aici cateva poze ca sa vedeti.
Am luat ca sursa foto TripAdvisor
Pentru iubitorii Doctor Who , din pacate muzeul Doctor Who Experience este inchis pentru o perioada, fiind in plan sa il redeschida dupa reamenajari, dar nu fiti tristi pentru ca daca ajungeti in Cardiff nu veti pleca cu mana goala.Gasiti foarte multe magazine care vand o gramada de obiecte din film pentru colectionari. Cunosc si eu un mare fan care m-a rugat ca, daca ajung pe acolo nu cumva sa vin fara ultima surubelnita pe care nu o are in colectie. A costat 20 lire si cred ca era destul de ieftina fata de alte obiecte de colectie pe care le-am vazut. Apropo, se pot comanda si online daca vreti.
Ne-au recomandat sa mai mergem la castelul Caerphilly dar nu am ajuns. Am inteles ca trebuie sa iei trenul din Cardiff central, de unde faceti cam 17 minute si dupa ce coborati mai mergeti 10 minute pe jos pana la castel. Castelul este catalogat drept cel mai complex sistem de aparare pe baza de apa de pe teritoriul Marii Britanii, probabil de aia e si asa de frumos, apa podete, ziduri care se reflecta, iarba… Intrarea este de 7,95 lire pentru adulti iar pentru copii 5, 20 lire. Daca mai ajungem prin Cardiff il avem in vedere. Daca mergeti vara cand este mai cald trebuie sa mergeti sa faceti o plimbare in parcul Bute, este minunat, o plimbare in natura in Tara Galilor.
Cel mai bine ca sa vedeti Cardiff pentru o impresie generala este sa luati Citysightseeing si sa faceti un tur incepand din fata castelului Cardiff. Traseul continua cu National Museum of Wales, Fitzalan Place, Norwegian Church, frumosul Cardiff bay, Mermaid Quay, Techniquest, science exhibition centre, Craft in the Bay, Lloyd George Avenue, St Mary Street, Principality Stadium unde puteti cobora pentru un tur ce costa 12, 5 lire si dureaza cam o ora si jumatate, va puteti cumpara si online biletele pentru a evita coada. O plimbare cu Citysightseeing Cardiff costa 14, 40 euro si este hop on hop off pentru 24 ore si aveti ghid in 7 limbi.
Seara va puteti relaxa intr unul din puburile din centru. Noi am fost in The Live Lounge pentru ca voiam si muzica live si scria afara Cardiff s most vibrant bar club. Intrarea este gratuita si este program live in fiecare seara pana la ora 4 am. Nu e chiar asa de vibrant… Preturile sunt insa foarte bune acolo. De exemplu o sticla de bere carlsberg costa doar 1 lira, 1 shot de tequila este tot 1 lira, 2,90 smirnoff mixer, 2,40 un pint de Carling , deci preturi foarte bune si atmosfera ok. Vi-l recomandam, mai ales ca acest loc este si in centru foarte usor de ajuns. De pe strada principala pietonala, dupa ce treceti de magazinul Poundland la un moment dat o luati la stanga, Si ati ajuns imediat.
Millennium Stadium! Neaparat. Rugbyul este o religie aici si o sa intelegeti motivele cand o sa vizitati stadionul…
Castelul din Cardiff
Probabil cel mai important obiectiv al orasului. Situat in centrul orasului si inconjurat de ziduri inalte. Daca va uitati la baza zidului,o sa vedeti o linie. Ce se afla sub linie este zidul original construit de romani acum 2000 de ani. Pe baza acestora s-a construit prin secolul XI acest castel. In interior sunt practic doua castele. Unul medieval. Sus pe o colina. Ca o cetate. Ceea ce si era. In timpurile vechi, in caz de atac, se retrageau in interior si rezistau asaltului de acolo. Nu ai ce vizita decat zidurile si camerele goale.
Biletul de intrare pentru adulti este de 12,5 lire iar pentru copii intre 5 si 16 ani este de 9 lire, sub 5 ani este free.Si ca sa intelegeti exact, vrem sa va aratam si un mic film facut de sus din varful castelului vechi.
Apoi castelul mai nou. Cel in care in secolul XIX a fost construit de catre un nobil local – al treilea marchiz de Bute. Este un palat ce imita a scara mai mica, palatele pe care le-ati vazut in Paris, Londra sau Madrid. Somptuos si elegant dar mult mai mic.
Ce ne-a placut foarte mult a fost muzeul de la subsol de la intrare. Este muzeul unei divizii armate si pe langa istoria acestui corp de armata am asistat la una dintre cele mai frumoase prezentari de arme vazute vreodata. Va lasam sa va uitati si sa va delectati.
Ce mancam in Cardiff?
La sfarsitul vizitei puteti ramane la cafeneaua de la intrare unde puteti bea un ceai sau o ciocolata calda sau de ce nu, puteti manca o tocanita de miel tipica. Reteta speciala din Cardiff, cea despre care auzisem ca este delicioasa – Rare bit, este o mancare ce este facuta din paine prajita acoperita cu un amestec de lapte, oua, branza, peste care se pune sos Worcestershir. Adevarul este ca am tot cautat aceasta minunatie de Rarebit si pana la urma cineva ne-a indemnat sa mergem sa cautam in apropiere de castel la Seasons Cafe Bar. Am dat pe ea 6.95 lire ca sa o incercam iar pe o bere locala am dat 4,50 lire. Destul de scump. Desertul favorit al galezilor il reprezinta bara brith, o paine umpluta cu stafide si smochine tinute cateva ore in ceai, si paine cu ghimbir iar un alt desert, Welsh cake, se gaseste in mai multe locuri, unul fiind chiar vis a vis de aceasta cafenea si le gasiti, calde facute pe loc , la pretul de 3 bucati la 1 lira sau le mai gasiti in market, in piata lor.
Cardiff in trei zile
Cardiff a fost proclamat oraș destul de târziu de către regele Edward al VII -lea (1905), și devine capitală abia în 1955, Cardiff-ul devine un important centru comercial, cultural și sportiv vizitat anual de milioane de turiști din toată lumea. În 2011 a fost declarat al șaselea cel mai vizitat obiectiv turistic al lumii, iar în anii 2011 și 2014 a fost declarat oraș european al sportului. Cardiff este un oras mic cu o populatie de 354. 300 locuitori, un oras cu un farmec aparte.Eu personal nu l-as pune in topul nostru in primele pozitii dar nici in ultimile. Este un oras mai mic, cu mai putin turisti, linistit , poate spun asta ca veneam din Londra si va dati seama de diferenta de numar de turisti, dar chiar si asa mi-a placut ca am stat 3 zile, timp in care am fost placut surprinsi de mai multe ori , de frumusetea orasului, de plimbarile la Queens Arcade, de frumusetea zonei Cardiff Bay. Cu siguranta este pacat sa il ratati daca ajungeti prin zona.
Singura chestie este ca mi s-a parut foarte grea a fost limba lor. La cat de cunoscuta si raspandita este engleza, mi s-a parut bizar sa vad inscriptii in alta limba, iar limba galeza abunda in succesiuni neobisnuite (pentru noi) de litere. Dar am invatat si eu cateva cuvinte , bine ai venit se zice Yn croesawu iar multumesc se zice Diolch. Daca mai stiti si alte cuvinte astept sa ne scrieti pentru ca noi din fiecare tara pe unde am fost am plecat cu cateva cuvinte invatate in limba lor.