Trogir bijuteria Unesco din Croatia
Trogir – muzeul deschis nonstop
Trogir este un orășel la câțiva km de Split, orășel intrat în patrimoniul mondial UNESCO, cu vreo 13-15.000 de locuitori, ușor de vizitat și de străbătut la pas dar superb prin ceea ce iți oferă. Pus pe malul marii, pe malul Marii Adriatice, are o istorie uriașa în spate, istorie pe care astăzi o poți străbate la pas. Stradute mici, inguste, strajuite de cladiri ingrijite cu sute de ani de istorie in spate.
Dupa vizita in Split am decis ca merita si Trogir macar o zi din proiect, mai ales ca este la doar 20 de minute de Split, astfel ca am dat o fuga si aici. Se ajunge usor, din autogara din Split cu un autobuz, pentru 5 euro de persoana. Cand este vara se poate ajunge si cu vaporasul care are mai multe plecari din Split , pentru orar si preturi intrati aici. De cum intri pe stradutele mici, medievale, te simti ca si cum ai dat timpul cu 100 de ani inapoi si vezi cavaleri si domnite plimbandu-se . Trogir este un loc pe care il poti vedea in cateva ore sau poti sa vii si sa stai pur si simplu sa simti atmosfera chiar si o saptamana. Daca cautati un loc linistit si de o frumusete aparte Trogir este unul dintre cele mai frumoase locuri din Croatia
Trogir a fost înființat de greci în sec. III î. Hr. și l-au numit Tragurion, romanii Tragorium iar venețienii mai târziu, Trau. Ocupat de romani o vreme, apoi distrus aproape în totalitate de sarazini în sec. XI, este pe punctul de a fi jefuit a două oară de tătari când regele Bela al Ungariei s-a refugiat aici în 1242. Este ocupat din 1420 de venețienii care rămân aici peste 400 de ani până la sfârșitul sec. XVIII când vine Imperiul Habsburgic, acesta doar până în 1918. Cu o scurtă ocupație franceză în timpul lui Napoleon și una a nemților în 1944, revine Yugoslaviei până în 1991 apoi Croației. Trogir este numele slavizat în sec. VIII probabil a ce a fost cândva Tragoriun, numele albanez ce însemna trei pietre, asta pornind de la legenda locală că satul a avut ca bază o movilă de trei pietre. Dar legenda cea mai apreciată este cea a originii grecești Tragorion, care are ca explicație tragos/țap și oros/deal, deci mai simplu “dealul caprelor” că doar nu stăteau țapii fără capre, destul de plauzibilă, dealurile din apropriere fiind propice creșterii caprelor. Peste 2000 de ani de istorie cu alte cuvinte, istorie cu bune si rele, plus influente din toate partile ceea ce se vede in oras. Cele mai frumoase clădiri sunt în centrul istoric de pe insulă și aparțin într-o mare proporție sec. XIII, perioada de refacere a orașului după invazia sarazinilor. Este un amestec de stiluri arhitecturale, gotic, renascentist, baroc și chiar roman. Plimbarea pe stradutele inguste si complicate duce experienta la un super. Marmura de pe strada. alunecoasa si lucioasa, este in acelasi timp racoroasa.
Iar faleza destul de mica are un sarm deosebit.
Obiective in Trogir
Catedrala Lovre, nu prea poate fi evitata pentru ca asa cum toate drumurile duceau la Roma, asa si aici, toate stradutele duc intr-un final in mica piata unde o sa gasesti Catedrala. Nu am reusit sa intram in interior dar poate faptul ca a inceput a fio construita prin 1200 in locul unei biserici si mai vechi iti da o imagine a vechimii si felului in care arata. Intrarea in Catedrala este absolut incredibila, in stilul vechi, impunator si traainic.
Turnul cu Ceas este tot ce a mai rămas din vechea biserică Sv. Sebastian ridicată în semn de mulțumire că orașul a fost ferit de ravagiile ciumei la început de sec. XV. Resturile bisericii așa cum erau au fost distruse definitiv la ultimul război, al independenței țării. Mecanismul ceasului încă există în turn.
Palatul Garagnin-Fanfogna, azi Muzeul Civic, ajungeți la el aproape obligatoriu urmând strada care trece pe sub Poarta Pământului.
Palatul mare Ćipiko este fosta proprietate a familiei cu același nume care timp de trei secole a făcut parte din elita orașului, gloria maximă fiind în sec. XV. Palatul azi, așa cum arată după multe modificări, a aparținut umanistului și scriitorului Koriolan Ćipiko și este practic un complex de mai multe clădiri. În Trogir sunt și alte clădiri ce poartă numele acesta dar fără importanță istorică și arhitecturală, cel de al doilea fiind totuși vis-à-vis de Loggie.
Castelul Kamerlengo, construit de venetieni prin secolul al XIV-lea, punct de puetre in zona, este specific constructiilor din acele timpuri. Ziduri inalte si groase, o fortareata puternica ce apara zona de orice atac. Se poate vizita si daca tot apuci sa intrii, este musai sa urci pana pe zidul de sus ca sa vezi orasul de sus.
Trogir este cel mai bine conservat oras romano-gotic din intreaga Europa si acest lucru se vede. Fiecare cladire este perfect intretinuta iar orice lucrare de intretinere se face doar dupa aprobari speciale din partea specialistilor. Un pod desparte orasul de insula dar partea cu insula nu are frumusetea si obiectivele de pe tarm. Am trecut pe stradutele abrupte si am revenit dincolo destul de repede.
Trogir poate fi vizitat in jumatate de zi. Timp suficient sa si stai la o terasa pe faleza sau in una din multele mici piatete din oras, sa bei un pahar de vin sau sa mananci ceva bun. Daca vizitezi Dalmatia, este cu siguranta in topul destinatiilor de acolo.
Exista o multime de restaurante in Trogir, unele mai bune decat altele. Konoba Mirina Capo: un local ascuns intr-o curte rustica din centru, pentru a gusta retetele pescarilor. Restaurantul Fontaneste o frumoasa terasa la mal; specialitate lor este pestele la gratar. Restaurantul Monika este faimos, este unul dintre cele mai cunoscute locuri de intalnire din oras, unde gasiti multe preparate locale exceptionale la preturi bune.
Plajele orasului Trogir se ascund de fapt pe insula Ciovo, in special in orasul Okrug Gornji, unde se intind de-a lungul unui kilometru.
Plaje veti gasi si in nordul insulei, iar colturi retrase va asteapta pe micutele plaje din Slatine si Supetar, in zona estica. Zona vestica gazduieste de asemenea plaje micute imbracate in nisip si pietris, fiind si cea mai insorita si atractiva portiune a insulei.
Cu siguranta daca ajungeti in apropiere de Trogir si nu il vizitati veti regreta pentru ca easte un loc uimitor de frumos care merita sa il vezi macar o data in viata.