LUMEA MARE

Top 5 obiective Santander

Top 5 obiective Santander

Drumul spre Santander este acum la îndemâna tuturor celor ce vor sa viziteze acest oraș și aceasta parte a Spaniei. De doua ori pe săptămâna o cursa Wizz Air duce/aduce călători aici și le oferă posibilitatea de a descoperi o zona mai putin cunoscuta a Spaniei. Am fost în avionul primei curse spre Santander, plini de curiozitatea de a vedea locuri noi. Iar Santander nu ne-a dezamăgit. Wizz Air operează doua zboruri pe săptămâna,  marțea si sambata, deci poți sa vizitezi pentru câteva zile Santander sau sa ai o săptămâna la dispoziție și sa legi și Bilbao aflat la vreo 2-3 ore distanta de Santander cu autocarul. Cu wizz priority ai și doua bagaje de mana incluse, adica rucsacul de maxim 10 kg si un troler mic de dimensiuni  55 /40 /23  pe care il poti lua cu tine in acvion, eu zic ca sunt suficiente pentru cei care sunt obișnuiți cu călătoriile. Santander, este o destinație plăcuta, romantica, plina de șarm, cu oameni frumoși și zâmbitori. Un oraș curat și aranjat tot timpul cu muzee, palate, catedrale și plaje extraordinare.

wizz air

 

Vreau sa va prezint un top 5 al obiectivelor din Santander plus alte câteva recomandări.

Santanderul a ars prin 1941 asa ca tot ceea ce o sa vedeți în zona centrala, excepție făcând catedralele, datează de după acel uriaș incendiu. Au reconstruit minunat și exista chiar un tur al incendiului. Trei/patru zile sunt suficiente pentru a vizita orașul, preturile sunt super ok și în general chiar dacă nu e Barcelona sau Madrid, are o mulțime de lucruri frumoase de oferit. Șarmul acela al unui oraș mai mic, aranjat, curat, dichisit, cu oameni mândri ca sunt de acolo. Merita cu vârf și îndesat o vizita!

1.Centrul Botin

Orice oraș din lume are un ”ceva” deosebit. Un ”ceva” care îl face unic în lume. Santanderul are Centrul Botin. O parcare uriașa a fost trimisa în uitare și un parc ce are drept punct de maxim interes Centru de arte Botin a apărut de vreo 3-4 ani în Santander. Este o clădire ce poate fi recunoscuta ca Arcul de Triumf din Paris sau Opera din Sidney. De fapt doua clădiri conectate, ambele dând spre apa. Plătite de o fundație particulara! Gândite în asa fel încât sa servească locuitorii orașului și sa le ofere o experiența culturala deosebita. Unul dintre lucrurile interesante este cinematograful ce se afla pe unul dintre pereții uneia dintre clădiri. Aici se pun filme pentru amatori dar nu block bustere ci filme de arta.

Interiorul este destinat expozițiilor de toate genurile și este gândit în asa fel încât sa combine lumina, marea, spațiu, cerul, sticla și metalul. Poate prea pretențios pentru noi, un concert/teatru pe care l-am prins în interior ne-a uimit prin creativitate și ne-a pus în încurcătura prin felul în care s-a desfășurat. Găsiți aici o parte din ce am văzut. Un concert ținut în sala, pe hol, la recepție…în lift… Diferit. Interesant.

In același timp, Centrul Botin are terasa exterioara cu panorama asupra orașului și a marii, terasa de băut cafeaua sau un suc, expoziții de pictura și sculptura și tot felul de alte lucruri de acest gen. Parcul care îl înconjoară este locul perfect de relaxare aproape de centrul orașului.

Centrul Botin și dacă vrei sa îl ocolești nu poți. Este pus atât de bine încât chiar ca toate drumurile pana la urma ajung la el. Un bilet de intrare costa 6 euro. 

2.Catedrala din Santander

De fapt un doi în unu. Pentru ca este cea veche și cea ”noua” practic îmbinate într-o singura clădire masiva. Cea mica jos cu aerul de ev mediu timpuriu, întunecata, rece și cea de sus uriașa, impunătoare și majestuoasa. A fost locul cel mai impresionant din punctul meu de vedere. Am văzut zeci de locuri de acest gen. Cele mai mari și impunătoare catedrale din lume. Putine sunt asa… Cea de jos, cea veche, peste care cred…cred, ca s-a construit cea ”noua” are un aer incredibil. Vechiul ev mediu. Întunecata, rece, masiva. Iti da sentimentul de istorie! Fara impresia de comercial de la multe alte catedrale. Fara picturi, fără icoane făcătoare de minuni. O apropiere de Dumnezeu prin simplitate și modestie dar în același timp arătând puterea credinței prin dimensiunea construcției. Iar cea de deasupra ei…uriașa, luxoasa, denota bogăția orașului de pe vremuri. Cu spatii largi și altare sculptate incredibil te face sa te simți mic. Cel putin asa am simțit eu… Curtea interioara însa, atenuează aceasta impresie și te duce în vremurile când asemenea locuri erau închise muritorilor de rând și aparțineau doar clerului.

Catedrala veche

Catedral de la Asuncion, pentru ca aste este denumirea a fost construita undeva în anii 1300. Iar cea de deasupra, cea cu curtea interioara cu vreo o suta de ani după. Ca orice construcție din acele vremuri, anii de construcție sunt relativi. Se începea și se termina la zeci de ani după start, adăugându-se dacă erau bani lucruri sau dacă vremurile erau rele oprindu-se orice lucrare. In catedrala de sus veți putea vedea și urme ale cavalerilor templieri. Ca tot e la moda serialul… Incendiul din 1941 a afectat și aceste clădiri vechi dar imediat după s-a început restaurarea iar din 1952 arata asa cum o veți vedea astăzi.

Catedrala noua

Intrarea în cea de jos este free iar în cea de sus am plătit 1 euro. 

3.Centrul vechi din Santander

Impropriu spus centru vechi pentru ca, asa cum v-am spus deja, are undeva la vreo  maxim 80 de ani, în Santander fiind un incendiu uriaș în anul 1941 care a dus la reconstruirea orașului. Au reconstruit însa superb. Clădiri minunate ce se completează reciproc, chit ca sunt ale guvernului sau proprietăți private. O zona pietonala cu terase, magazine și piețe intre clădiri. Este locul unde o sa te plimbi seara intrând în magazine de firma sau în vreun bar micuț. Ocazional se organizează diverse evenimente, când am fost noi de exemplu era un concert și mai departe putin o expoziție cu jucării de lemn pentru copii.

4.Palatul Magdalena

Un obiectiv pe care nu ai cum sa îl ratezi. Si îl poți cupla cu plajele despre care o sa iți povestesc mai jos. 100 de ani de la construcția lui de către regele Alfonso al XIII lea pentru familia sa. Pus în capătul unei peninsule, nu poți ajunge la el decât pe jos. Este fabulos nu atât palatul cât cele 25 de hectare ce alcătuiesc domeniul. Imaginați-va un loc, o peninsula ce se ridica înspre mare, în capăt, în locul cel mai înalt al acestei peninsule – un palat regal, în fata, în stânga și în dreapta sa stânci abrupte dar la o depărtare de maxim 1 km niște plaje extraordinare. Iar restul domeniul verde cu pajiști largi, cu niște copaci superbi și alei ce merg pe marginea marii. Un parc cu pinguini, foci și lei de mare alimentat cu apa din ocean, un trenuleț ce înconjoară încetișor domeniul. Daca as fi rege…aici as vrea sa am reședința. De vara. Si de iarna…și de primăvara/toamna!

Palatul în sine, în interior, nu e mare scofala. O clădire ce mie mi-a adus aminte de un conac mare englezesc. Sunt altele mai mari, mai frumoase, mai luxoase. Se vizitează doar în tur organizat la ore fixe și mergi doar pe unde te duce ghidul Se explica în spaniola dar dacă ceri lămuriri în engleza iți explica și ție. O sa vezi regele mustăcios și slăbănog care l-a construit și felul în care trăiau. Habar nu am dacă acum familia regala din Spania îl mai folosește sau îl mai deține dar presupun ca da pentru ca am văzut imagini nu doar cu regii și reginele din trecut ci și cu familia regala spaniola de astăzi. Iar palatul este destul de modern pentru a fi locuit. Lift, încălzire, electricitate… Au tot ce le trebuie. Am înțeles ca ar fi în proprietatea orașul sau a unei universități. Nu știu, dacă știți voi puteți sa-mi spuneți și mie. Oricum, nici nu contează pentru ca acest obiectiv este de neratat! Pentru palat, domeniu, trenuleț, cele trei vase cu sirena din fata lor și mini parcul acvatic. Durează ceva sa îl vizitezi. Minim jumătate de zi o sa pierzi aici. Dar o sa iți placa maxim.

 

Când ieși prin dreapta, sa nu cumva sa ratezi parcul…

Iar de aici pana la plajele celebre din Santander mai ai un pas. Bine…doi. Dar chiar doi pași.

5.Plajele

Am fost pe Navagio din Grecia, pe Nissi din Aya Napa din Cipru, pe Formentera de lângă Ibiza, pe Concha din San Sebastian sau pe plaja din Valencia. Am pășit pe plaje celebre în Europa… Nu va pot descrie entuziasmul pe care l-am avut pe plaja Sardinero din Santander. Este SEN-ZA- TIO-NA-LA! 

Faptul ca aici este Atlanticul și exista maree, adică flux și reflux, face din plajele din Santander unele minunate. La reflux se descoperă stâncile acelea ascuțite, pline de scoici lipite de ele, pe care te poți cățăra iar la flux totul se acoperă cu apa ce este albastra metalic! Si rece beton! Un  nisip super fin, intrarea în apa lina, apa curata și albastra cum va spuneam.  Faleza înalta ce străjuiește plaja lata ce probabil vara este full. Mi-am promis ca o sa vin sa fac plaja aici!

Si asta e doar una. Mai exista multe dintre care probabil cele mai cunoscute sunt Camillo, Sardinero unu și doi, La Magdalena din dreapta palatului sau Langre. Sunt multe. Mari, mici, de nudiști ( dacă ești tentat/a ). Orice gust ai avea în materie de plaja aici o sa găsești idealul.

Santander este unul dintre locurile unde nu m-am dus cu așteptări prea mari. Si ce frumos e când ești surprins. Iti recomand din tot sufletul sa te duci! Urca-te în avionul ala de la wizz air și ia-ți 4 zile de pauza. O sa iți placa la nebunie! Pentru ca in afara de ceea ce ai citit mai ai încă multe alte lucruri de făcut și de văzut! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *