LUMEA MARE

Top 3 Praga

Top 3 Praga

Faza asta cu topurile este ca sunt subiective ca orice pe lume. Top 3 calatoriaperfecta poate sa nu se pupe cu top 3 al vostru dar totusi ne dorim sa va povestim despre ce am vazut noi si credem ca merita sa faca parte dintre obiectivele vizitate in Praga.

Praga

Pentru cine s-a interesat despre o calatorie la Praga, este cunoscut faptul ca a ajunge cu avionul este scump. Adica na, daca la Milano, Londra sau Bruxelles ajungi cu maxim 50 de euro, la Praga fara 200-250 nu scapi. Ceea ce este mult din punctul nostru de vedere. Astfel ca am ocolit putin. O excursie in Nuremberg de patru zile a fost impartita in doua excursii de cate 2 zile si Praga a devenit destinatie. Cum ajungi din Nuremberg in Praga? Simplu.

De la aeroport din Nuremberg pana la gara centrala faci vreo 25/30 de minute, apoi inca 5 minute pe jos pana la autogara de unde iei autobuzul Flixbus spre Praga. Autobuzele alea verzi de care ati auzit cu putin timp in urma ca Eurolines a initiat o colaborare cu ei . Flixbus circula prin toata Europa, inclusiv din Romania spre o gramada de destinatii. Noi l-am luat pentru o calatorie de trei ore si jumatate ce ne-a dus in capitala Cehiei. Wi-fi, siguranta si serviciu la bord ( apa, cafea, dulciuri ). Cam asa se desfasoara o calatorie cu ei. Multumim.

Praga este ultima capitala mare pe care nu o vizitasem. Am auzit atat de multe despre ea incat era pe primul loc in “Next Journeys“. Si curiozitatea era maxima vis a vis de oras.

Praga seamana cu multe orase. Seamana cu Viena, cu Paris, cu Londra, seamana cu orase din Italia, Si totusi este unica! Este un oras absolut superb! Am stat prea putin pentru cat ne-am dorit si cu siguranta o sa revenim.

Sa incepem cu topul nostru.

Piata din centrul vechi din Praga cu Ceasul astronomic

Vreo 900 de ani de existenta, plina de turisti acum. Turisti ce au luat locul negustorilor din vremurile mai vechi. Este locul de adunare, ground zero, pentru toti cei care viziteaza Praga. O piata larga, pietonala, cu terase pe margini, Turnul Primariei cu Ceasul Astronomic si Biserica Sfintei Fecioare din Tyn. In fata ceasului la fiecare ora fixa se aduna o multime de oameni pentru a vedea figurinele care ies si inconjoara ceasul.

Ce stiu putini este ca, in interior, in spatele ceasului se pot vedea toate figurinele care apar si este un loc care poate fi vizitat.

In Piata Centrala ai trenuletul care te plimba prin oras, se fac nunti, turistii se odihnesc la baza statuilor superbe  si mai ales gasesti o multitudine de terase unde sa mananci.

Piata Centrala din Praga este locul de unde poti merge inspre orice obiectiv din oras si locul  unde pornesc majooritatea tururilor free sau platite. Nu ai cum sa o ocolesti!

Podul Carol

Aproape toate orasele importante ale lumii se sprijina pe apa. Apa unui rau mare, a unui fluviu sau a unei mari sau ocean. Daca va ganditi, prin fiecare oras pe care il stiti ori curge un rau/fluviu  important ori este port. Asa este si la Praga. Vltava este raul cu pricina, este navigabil si usor nedreptatit de statul de rau. Se varsa in fluviul Elba si ca debit e chiar mai mare, avand vreo 430 de km lungime. In Praga isi atinge frumusetea maxima iar Podul Carol il pune in valoare.

Numit la inceput Podul de Piatra, cu o vechime de cateva sute de ani ( pe la 1400 a fost terminat ) are o lungime de peste 500 de metri si a o contributie uriasa la dezvoltarea orasului. A facut posibila trecerea simpla si usoara a negustorilor  din/spre zona de vest si est a Europei, facand legatura cu toate celelalte orase si transformand Praga intr-un oras important din Europa Centrala.

Praga

Podul este efectiv un muzeu in aer liber, frecventat de turisti. Arhiplin aproape toata ziua, cu cateva tonete unde se vinde arta hand made sau suveniruri, este strajuit de-a lungul sau de diferite statui cu tenta religioasa. Un adevarat pelerinaj se desfasoara la unele dintre ele si anumite parti de la unele statui stralucesc de la atingerea miilor de oameni.

Lacatele omniprezente sunt si aici la locul lor.

 

Va spuneam despre statuile de pe pod.

Sunt 30 de statui. Dispuse pe pod pe ambele parti si reprezentand diferiti sfinti si protectori ai orasului din anii 1600-1700. Unele mai venerate altele mai putin bagate in seama. Acum toate sunt replici pentru ca originalele au fost duse la Muzeul National undeva in timpul comunistilor prin 1965. Si daca credeti ca doar in Romania sunt oameni credinciosi poate imaginile de mai jos o sa va demonstreze ca peste tot in lume religia este cel putin la fel de puternica.

Cetatea din Praga

Cocotat pe deal, construit in secolul al-IX-lea, complexul de cladiri care se vede sus in dreapta in imagine a fost de-a lungul timpului resedinta tuturor celor care au condus aceste locuri, indiferent ca s-a numit Boemia, Sfantul Imperiu Roman, Cehoslovacia sau Cehia de astazi. A intrat in Cartea Recordurilor ca fiind cea mai veche si mai mare constructie fortificata  din lume. Este urias.

Drumul spre Cetate/Palat incepe de la baza cu o strada cu scari ce scoate sufletul din tine. Este lunga cat o zi de post si chiar daca pare aproape, nu e!

Ajungi sus, in piata Venceslau de unde Praga se asterne la picioarele tale…

Garda la palat e la locul ei, ca si coada la intrare si controlul antitero.

control antitero
coada la intrare
Garda de onoare

Din pacate, nu am intrat. Din fericire este unul dintre motivele pentru care trebuie sa ne intoarcem.

Totusi iti las preturile la bilete ca sa stii cat costa intrarea. Iar 1 leu = 0.18 coroane

Articolul de mai sus este un top 3. Praga este mult mai mult de atat. Plina de muzee si atractii iti ofera o multime de bucurii dar iti si rapeste o gramada de timp. Despre viata din capitala Cehiei, preturi, nebunii din seri pline de bere si alte asemenea lucruri intr-un articol viitor.

Daca ti-a placut  da un share sa ne vada si altii…

Alte articole despre destinatii din lumea mare gasiti aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *