Top 10 obiective în Tbilisi
Top 10 obiective in Tbilisi
Ce poți face în Tbilisi
Georgia devine tot mai aproape de Romania in ultimul timp. Si tot mai multi romani o descoperă. Daca pana acum, zborul principal era cel de Kutaisi cu Wizz Air, de curând Tarom-ul a deschis o cursa directa cu Tbilisi, capitala Georgiei, mult mai ofertanta din punct de vedere turistic. Zborul durează putin peste doua ore, este direct și astfel destinația devine aproape. De aici dacă dorești poți ajunge și in alte orașe ale Georgiei cum ar fi Kutaisi sau Batumi. Dar astăzi vrem sa va prezentam un Top 10 al obiectivelor din capitala Georgiei.
Tbilisi este o destinație ce poate fi vizitata într-un city break. Dar nu o sa simțiți foarte bine atmosfera orașului. Sunt multe locuri de vizitat, chiar daca exista metrou si un transport public bine pus la punct. Nu este un oras scump, preturile fiind la nivelul de acasa iar cursul astazi ( decembrie 2018 ) este de 1 ron - 1.5 lari. De asemenea este un oras foarte safe. Politia este peste tot iar oamenii sunt binevoitori si dornici sa te ajute.
Piata Europa sau Parcul Rike
Un centru turistic neoficial al orasului. Piata/parc unde se afla cele doua cladiri simbol. De fap o cladire si un pod. Podul pacii. Sau always ultra bridge cum fac misto locuitorii de felul in care arata. De aici iei telecabina spre statuia Mama Georgiei si cetatea Narikala veche de 1500 de ani. Plin de verdeata, cu fel de fel de vanzatori sau pozari cu maimute, cu Stalin, porumbei etc. Este si locul spre cladirea superba nefolosita din pacate. Completeaza atat de bine podul si spatiul si totusi nu reusesc sa o deschida si sa o mentina deschisa.
Statuia Mama Georgiei
Nu doar ea. Este un loc ce are un top 3 intr-un top 10. Cetatea Narikala, gradina botanica si statuia sunt toate in același loc. De jos, din piata Europa, urci cu o telecabina pana sus in varf. In stanga o sa ai cetatea Narikala ( ruinele ei de fapt ) care se viziteaza free si atrage doar prin faptul ca iti ofera o panorama incredibila daca ajungi in cel mai inalt punct al ei. Statuia care dacă ești prieten iți da vin dacă ești dușman sabie ( asta e simbolistica ) iar in spate găsești Gradina Botanica si o tiroliana destul de lunga.
Una dintre cele mai usoare cai de a vizita tot ceea ce cititi in acest articol este de a folosi un tur de oras cu autobuzul Old Tibilisi Tour . Un fel de hop on hop of dus la un alt nivel. In afara de wifi free, comun cu celelalte tururi ai un ghid personal care iti explica ceea ce vezi. O persoana reala iti povesteste istoria locurilor si ai posibilitatea sa pui intrebari si sa ti se raspunda. Pe noi ne-a plimbat Qetevan Qvatadze. O tipa super care a avut multa rabdare sa raspunda la o tona de intrebari. Un alt lucru foarte interesant este vinul pe care il primesti in drum. Pentru ca este free wifi dar este si free wine. Un bilet costa 40 de lari pentru 24 de ore sau 60 pentru 48. Tot ei te duc si in excursii in jurul Tbilisi-ului. Astfel ca daca vrei sa vezi Mtskheta sau Kutaisi, Batumi sau Gori tot ei sunt cei care te pot duce acolo.
Băile termale din Tbilisi
Sulf! O sa simți mirosul. Iti cam muta nasul… Sunt o mulțime, grupate in centru. Aici se găsește și cascada din spate si podul cu lacăte. Sunt multe bai, fiecare cu prețul ei,fiecare cu aranjamentul ei. Poti închiria o ora sau mai mult o camera doar pentru tine sau poți intra la cele publice unde stai alături de moși/babe in aerul ala sălciu. Chestiile astea rotunde de deasupra sunt practic tavanul salilor. Si fiecare intrare este o baie separata cum va spuneam. Nu am intrat ci doar ne-am dus sa vedem cam cum merg lucrurile. In spate de tot, mergând pe lângă clădirea care arata a moschee ajungi la cascada și la podul cu lacăte.
Centru vechi din Tbilisi
O rețea de străzi cu Ceasul strâmb in prim plan. Un fel de Centru Vechi un pic mai mare, cu o mulțime de restaurante si baruri peste tot. Preturi decente si aglomerație, muzica live și mâncare minunata. Este ca oriunde locul de întâlnire nu numai al turiștilor ci si al celor care sunt localnici si vor sa iasă in oras. Plin seara si pustiu dimineața. Oricum o sa ajungeți acolo dar e preferabil sa ajungeți mai spre după amiaza. Ceasul strâmb este o atracție in sine.
De fapt este un teatru de păpuși si nu este deloc nou. Ceva de pana in 10 ani. Are un show in fiecare zi la 19.00. Dar nu la 19.00 fix! Fiind strâmb, arata si ceasul greșit. Showul e la 18.55 asa ca fiți acolo mai devreme.
Catedrala din Tbilisi
Pusa pe deal si superba. Cea mai importanta biserica a Georgiei. Denumita Sfanta Treime sau Sameba, este relativ noua, fiind construita intre anii 1995-2004 pe unul dintre dealurile din Tbilisi, pe dealul Elia. Este un complex, dispunerea fiind impunatoare. A fost construita pentru a celebra 1500 de ani de autocefalie a bisericii ortodoxe georgiene si 2000 de ani de la nasterea lui Isus. 5000 de metri patrati si 84 de metri inaltime. Majestuoasa! Nu ai cum sa o ratezi. Intrarea e libera.
Piata de vechituri de la Dry Bridge
Un târg de vechituri unde găsești toate ciudățeniile lumii comuniste. Se numeste asa pentru ca pe vremuri pe acolo curgea o apa. Acum e secata. Piata este deschisa zilnic de dimineața pana spre seara si găsești toate nebuniile posibile si imposibile. Ținând cont de faptul ca Stalin e de pe acolo, iar Georgia a făcut parte din URSS mult timp, ca in toate celelalte tari exsovietice o sa găsești comunismul pe taraba. Se negociază la greu dar e mai mult o plimbare decât un shopping. Merita sa tragi o fuga mai ales ca e aproape de centru.
Muzeul National al Georgiei
O colectie de muzee intr-un singur muzeu. Fata in fata cu mall-ul, gazduieste mai multe colectii printre care una de bijuterii sau muzeul luptei Georgiei impotriva comunismului sovietic. Nu este foarte mare si vreo 2 ore sunt suficiente pentru al vizita. Dar este interesant si merita vizita. Este deschis intre 10.00 si 18.00 dar ultima intrare este la 17.30. Un bilet costa intre 3 si 7 lari in functie de ceea ce iti doresti sa vizitezi. Muzeul de sus, cel cu exponatele din timpul ocupatiei sovietice si cu Declaratia de Independenta a Georgiei mi s-a parut cel mai interesant.
Bulevardul Rustavelli
Strada de cumparaturi ce se termina in Piata Libertatii. Piata ce are in mijloc Statuia Sfantului Gheorghe si a fost locul Revolutiei Trandafirilor. Strada de shopping si teatre. Locul preferat de doamne. Aglomerata si plina de magazine de tot felul.
Parcul Mtatsminda
Este un parc preferat de localnici pe vârful Mtatsminda, care oferă vederi panoramice ale capitalei. Parcul este bine cunoscut pentru atracțiile sale de divertisment, tobogane cu apă, un roller coaster, caruseluri și o roată mare cu priveliști uluitoare spre Tbilisi.
Intrarea este gratuită, iar parcul se închide la ora 9 pm în fiecare zi. Puteți ajunge în zonă luând un taxi sau un autobuz, urcând pe jos dar aveti cam mult de mers, in jur de o ora sau cel mai rapid călătorind pe o cale ferată funiculară de pe strada Chonkadze.
Funicularul costa 2 lari de persoana un drum si puteti cobora si la mijlocul drumului ca sa vizitati o catedrala veche.
Daca nu vreti sa opriti atunci mergeti pana sus la parc unde privelistea este spectaculoasa. Cum ajungeti veti vedea restaurante , unul dintre ele fiind cu o panorama impresionanta. Preturile sunt decente, o cafea este 3 lari, o prajitura cam 5 , 6 lari. O masa cu 3 feluri pentru 2 persoane va duce cam la 50 lari. Noi am mancat la unul dintre restaurantele care se afla aproape de roata. Am mancat frigarui de porc si celebra supa kharch georgiana. Am baut o bere si un suc si ne-a costat 35 gel adica 50 ron, si am putut plati cu cardul. Mi-a placut ca desi doamna care ne- a servit era in varsta la vreo 60 de ani stia foarte bine engleza.
Pretul la roata este de 5 lari si se vede spectaculos, imagineaza-ti ca esti sus, sus, si te mai urci si intr-o roata gigant. Este un pic cam mult pentru cardiaci, de altfel si scrie dar am vazut sa se dea si copii mai mici de 10 ani, deci curaj ca merita.
Ne-am rasfatat in hamace si am mancat vata pe bat. Fiecare atractie are un pret separat dar cand am fost noi majoritatea erau inchise nu stiu din ce motiv. Mi-a placut scena cea mare unde am inteles ca se tin tot felul de evenimente, concerte, chiar fusese un concert cu o seara inainte. Mi-ar fi placut sa stam mai mult, mi se pare un colt de rai unde sa vii sa te odihnesti , sa petreci o zi frumoasa alaturi de famili, prieteni. Mi-ar fi placut sa avem si noi asa un loc in Bucuresti, unde sa-ti incarci bateriile. La inaltime , aproape de cerul frumos al Georgiei. Ahh…plus wi fi free peste tot in parc.
Mancarea si bautura
Sunt atat de multe lucruri de spus despre aceste doua lucruri. Georgia este patria vinului si a unei bauturi numite chacha. O palinca practic dar facuta din strugurii ramasi de la vin. Vinurile sunt tari si seci iar chacha mi s-a parut mai tare ca palinca.
O idee buna este sa mergeti la una din nenumaratele degustari din oras. Noi am ales Karalashvili Winery , un loc apartinand unei familii care se ocupa cu productia de vin. Nu este un loc unde sa se puna accent pe vanzare asa ca experienta este autentica.
Si ca sa intelegeti importanta alcoolului in Georgia priviti ce magazin am descoperit in Tbilisi. Locale sau internationale. De la 1% alcool pana la…habar nu am. Cea mai tare din lume. Toate se gasesc aici. Bere, vin, coniac, whisky…orice!
Mancarea merita un articol separat dar pana atunci nu pot sa nu va enumar macar cateva dintre cele mai faimoase produse georgiene.
Pornim cu painea! Are gustul din copilarie si se vinde mai mult la lipie.
Dumplingul georgian. Khinkali in Georgia. Super condimentat si izbitor de asemanator cu produsul chinezesc. Se mananca cu mana, tinand de capat. Are carne tocata in interior. Porc, oaie, vita…orice in orice combinatie.
Khachapuri Adjaruli – Poate cel mai cunoscut produs din Georgia. Da, ouale nu se prajesc total si este extrem de satioasa. Iar rece iti garantez ca nu o sa o poti manca! Dar fierbinte are un gust divin.
Churchkhela – un produs pe care nu l-am vazut in alta parte. Fructe confiate ( nuci, stafide…) invelite intr-un fel de ceara. Se vand peste tot si costa cam5 lari cel mai ieftin sir.
O modalitate de a vizita orasele Tbilisi si Kutaisi este cu ajutorul Georgian Bus. Autocare si microbuze moderne te duc pentru 20 de lari comod si rapid. Wifi-ul free la bord te ajuta mult intr-o tara ce inca nu face parte din Uniunea Europeana si are un net scump pentru noi. Este de luat in seama daca vrei sa faci acest drum. Iar daca Wizz Air reintroduce cursele spre Kutaisi chiar o sa ai nevoie de ei, pentru ca sunt cei care fac legatura intre aeroportul din Kutaisi si principalele orase ale Georgiei.
Georgia este o destinatie. Sunt tot mai multi romani care o viziteaza. Aproape, ieftina, frumoasa, safe. Mare/munte/city break. Religie, cultura, food, viata de noapte. Orice cauti gasesti.
Tu ce cauti in Georgia?