LUMEA MARE

Symi – insula fermecata din Grecia

Symi – insula de unde nu mai vrei sa pleci

Marele ganditor Augustin de Hipona spunea in urma cu aproape 1700 de an:”Lumea este o carte, iar cei care nu calatoresc citesc doar prima pagina”. Un citat care imi revine in minte in fiecare calatorie din lumea asta mare si ma gandesc: Ok am mai parcurs o pagina din aceasta minunata carte.   De cand am ajuns in Rodos m -am gandit  ce as vrea sa vizitez si am ratat prima oara cand am fost acolo. Unul dintre l;ucrurile pe care voiam sa le fac a fost sa merg intr-o excursie in insula Symi. Insula Symi este una mica si atat de apropiata de coasta Turciei incat poti ajunge inot dincolo. Nu are aeroport, nu are autostrazi, mall-uri sau lucruri din “civilizatia urbana” a marilor orase. Si e bine ca e asa si sper sa ramana asa!Insula Symi, se afla la o distanta de aproximativ trei ore cu ferryboatul, din portul Mandrakis (la nord-vest de Rhodos) a fost locuita de constructori de nave inca din antichitate, acum mandrindu-se cu nu mai putin de 77 de biserici

Cel mai usor de ajuns pe insula este cu ferryboat-ul daca esti cazat acolo sau cu o excursie de o zi cu cei de la Nikolaos X daca vii din Rodos. Locul acesta, retras, plin de casute colorate catarate pe dealurile din jurul golfului, cu o sosea ce merge pe sus si iti ofera o panorama ce iti taie respiratia, cu apa marii ce are uneori trei culori, cu buretii celebrii culesi din mare si cu tavernele ce iti ofera cei mai buni creveti din Grecia merita cel putin o zi!

Sfantul Arhanghel  Mihail, care este si patronul spiritual al insulei Symi si al marinarilor din arhipelagul Dodecanez are dedicata pe insula o Manastire foarte cunoscuta si extrem de frecventata de localnici. Si nu doar cei de pe insula care sunt in numar de vreo 3000 ci de peste tot din apropiere. Manastirea Panormitis este numele ei si este celebra pentru cateva lucruri. Aici este cel mai inalt turn construit in stil baroc al unei manastiri din Grecia, o icoana imbracata in argint a Sfantului Arhanghel Mihai isi are locul aici si se spune ca indeplineste dorintele pelerinilor, de asemenea legenda spune ca in antichitate aici era un templu inchinat Zeului Apolo dar prima atestare documentara vine de undeva din secolul al XVIII-lea. Pavajul de aici, din curtea manastirii este deosebit fiind realizat in stilul specific al intregii zone, din pietre asezate cu migala in modele complexe.

Poti aprinde o lumanare de 1 euro sau una de 5 euro, uriasa pentru ceea ce stim noi ca folosim in bisericile de acasa. Manastirea are si doua mici muzee, unul  cu obiecte bisericesti iar celalalt cu obiecte artizanale din zona. Interiorul bisericii este minunat si dincolo de icoana imbracata in argint este de admirat atat candelabrul urias cat si usile sculptate in lemn.

 

Principala atractie a insulei este insa, pentru turisti, portul Gialos.

Adanc, cu niste dealuri abrupte ce il imbratiseaza, dealuri pline de case construite in trepte si zugravite, toate, in culori pastelate. Cea mai buna panorama a acestui loc este din largul golfului asa ca nu rata intrarea in port.

Ingramadite jos si din ce in ce mai rasfirate pe masura ce se vad mai sus, sunt de o frumusete magica. Nu e un oras mare, e de facut la pas si oricum, in afara de trenuletul turistic nu exista vreun mijloc de transport in comun pentru ca nici nu ai nevoie. Cu taverne pe marginea marii, mici magazine, statui ce onoreaza scufundatorii ce culeg bureti de mare de pe fundul marii, un turn cu ceas impunator si o multime de yachturi si barci mai mari sau mai mici.

O modalitate super frumoasa de a vizita insula este trenuletul turistic din Symi condus de un grec autentic. Este cea mai buna varianta de a vedea Symi si isi merita banii cu varf si indesat. Este ca o comoara pe care o descoperi cu ochii tai si te lasa inmarmurit, iti taie respiratia si credeti-ma ca nu exagerez.

Acest grec autentic din fotografie este cel mai haios si zapacit conductor de trenulet electric pe care l-am intalnit vreodata si experienta este cu atat mai frumoasa cu cat ai si ocazia sa vezi niste peisaje uluitoare. Dureaza 45 de minute o calatorie dus/intors, costa 8 euro de adult si isi merita banii.

Insula Symi nu este renumita pentru plaje mari si late, in nici un caz aici in port. Sunt plaje senzationale in partea opusa dar daca esti doar in excursie nu poti ajunge la ele pe drum. Poti face insa baie pe o plaja micuta din port dar este cu pietricele si apa este destul de adanca aici. Deci nu mergeti cu gandul “facem baie”. Mergeti sa vizitati, sa va plimbati, sa explorati insula si sa va bucurati de frumusetea locului.