România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca

România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă, a anunțat Valeriu Gheorghiță. Acesta a precizat că evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile.

„Situația epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor ceea ce ne ingrijoreaza pe toti . Având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile., a cat mai multor persoane . Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Acesta a anunțat că se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, în contextul în care rata trombozelor apărute după vaccinarea cu acest ser a fost de doar 0,65 la 100.000 de oameni. O cifra mica dat ingrijoratoare pentru cei care au facut deja prima doza. Multe persoane au decis deja sa nu mearga la rapel.

„În urma ședinței de lucru care a avut loc joi s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu același vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză, nu vor mai fi vaccinate la rapel.

Gheoghiță spune că renunțarea la vaccinare poate compromite atingerea imunității de grup. O singura doza nu este eficienta si nu se poate realiza o alta varianta la rapel decat daca fiecare persoana va urma schema de vaccinare cu un alt vaccin.

„Renunțarea la vaccinare ne poate aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire și poate fi compromisă atingerea imunității de grup”, a mai declarat Gheorghiță.

Până acum, 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză din acest vaccin anti-Covid, iar săptămâna viitoare va începe rapelul. Pe platforma de vaccinare sunt putine persoane care s-au pus pe lista de asteptare cu vaccinul AstraZeneca.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că exista o legatura între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a anunțat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți.

EMA a reamintit profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

Din pacate nu se stie exact cate persoane vaccinate in Romania cu AstraZeneca  au avut aceste efecte adverse grave. Multe persoane spun chiar ca nu au avut nici un fel de reactii dupa administrarea vaccinului.

Daca te gandesti cate persoane din Regatul Marii Britanii s-au vaccinat cu acest ser si nu au avut probleme, cred ca pana la urma este vorba de reactia fiecaruia , poti sa faci dozare si cu alt tip de vaccin si sa ai reactii mai urate. Speram sa fie in regula pentru cei care decid sa se duca totusi si la rapel.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.