LUMEA MARE

Roma – ce poti face intr-o zi?

 Roma-orasul etern!

Azi Colosseumul si Forumul roman.

Roma  are atât de multe obiective turistice care merită sa fie văzute încât sa le înghesui pe toate intr-un singur articol ar fi de neimaginat sau foarte evaziv şi superficial. Azi vă spun despre Colosseum, şi forumul roman, obiective care sunt apropiate unul de celălalt şi pot fi vizitate intr-o singură zi  #ziceu. Roma…acum 2000 de ani era centrul lumii iar Colosseumul era centrul Romei!

roma

roma

Despre prezent la Colosseum

   Impăraţii Imperiului se foloseau de Colosseum cam cum se folosesc acum cei care ne conduc de televiziuni. Circ si paine! Azi…mai mult circ! Întâi sa o luam cu ziua de azi ca să scăpăm de o grija apoi o să vorbim şi despre construcţia in sine. E usor de ajuns…fiind localizat vis a vis  de Forumul Roman, la 10 minute de mers pe jos de Piaţa Vittorio Emanuelle, Via del Corso şi de Columna lui Traian. De fapt in Roma marea majoritate a obiectivelor care aduc aminte de imperiul roman sunt relativ apropiate unul de celălalt.

Cum ajungi? Bilete.

Ca mijloace de transport aveţi metroul de pe linia B pana la statia Colosseum; autobuzele 60, 75, 85, 175, 810, 850; miniautobuzul electric 117; tramvaiul 3 sau 8. Preţul unui bilet intreg este de – 15.50 € , pentru cei  între 18 si 25 de ani 10.50 € iar pentru cei  sub 18 si peste 65 de ani 4.50 €. Programul  de vizitare zilnic este de la 9.00 la 18.15 vara şi de la 9:00 la 16:30 iarna. Din Colosseum poti vedea arcul de triumf al lui Constantin cu ai săi 35 de metri înălţime ( sunt discuţii nesfărşite despre dacii prezenti pe acest arc ) şi ruinele din Forumul roman. Poţi cumpăra un bilet combo pentru Forumul roman şi Colosseum de la intrarea in forum în felul acesta evitănd  coada de muuulte persoane a celor care stau exclusiv pentru Amfiteatrul Flavian, cea mai mare clădire din epoca ei, cum mai era cunoscut Colosseum-ul.

arcul de triumf

Roma

Roma       Colosseum-ul are aproape 2000 de ani.

     A fost construit de împaratul Vespasian care nu a mai apucat să-l vadă terminat. A murit cu un an înainte de inaugurare în anul 80 dH. Construit pe locul unde Nero obişnuia să se plimbe, a devenit prin mărimea sa – 188 de metri pe 156 de metri, cu o inaltime de peste 48 de metri, cea mai mare clădire a antichităţii. Putea găzdui peste 55.000 de spectatori şi era la vremea lui un fel de stadion ELITE din ziua de azi, cu loje pentru împărat si curtea lui, pentru bogătaşi şi nobili, cu locuri pentru  oameni de rand. Ca şi Arena Naţională de azi avea o copertina numită velarium care era trasă atunci când zilele erau prea călduroase.

Roma   Prin cele 80 de intrări, pe scările abrupte ajungeai la unul din cele patru nivele, fiecare dintre ele rezervat unei anumite categorii. Iar ceea ce era sub arena era de fapt inima Colosseumului! Cu galerii, camere şi fel de fel de instalaţii menite să ajute la desfăşurarea spectacolului.

Roma

in interior   Este unul din obiectivele principale din Roma iar istoria lui este la fel de măreaţă ca a imperiului roman! Aici şi-au găsit sfărşitul sângeros creştini, gladiatori, animale şi tot ce-ţi mai poţi imagina pentru bucuria  şi plăcerea cetăţenilor celui mai puternic stat din antichitate.

     Forumul roman

Este o intindere imensa de locuri, coline, tunele unde gasesti ruinele unor cladiri, temple si vechi cladiri in ruină. Pare o aglomerare ciudata de ruine şi pietre dar găseşti  cu ochii minţii  splendoarea din acele timpuri şi calci urme de mii de ani printre portocali sau urci treptele unor temple stravechi închinate zeilor.

roma

roma

roma

roma

roma

roma         Locul acesta, acum un muzeu   în aer liber a fost secole la rănd centrul Romei. Locul unde se desfăşurau alegeri sau se ţineau discursuri sau se venerau zei! Locul unde inima Romei batea cel mai zgomotos.  Curia Julia – locul unde se întrunea Senatul, Rostra – platforma pentru vorbitor, templele (ruinele lor) lui Castor si Polux, Vespasian, Antoninus, ruinele celebre ale casei vestalelor, Bazilica lui Maxentius si multe altele grandioase chiar în ruina lor… Am fost acolo iarna în ianuarie si portocalii erau plini de fructe (nu sunt bune, nu mancaţi! -sunt acre rău va spun din experienţă), vizita a costat si a durat vreo 2 ore jumate. Din căte am înţeles vara nu ai voie în pantaloni scurţi aşa că atenţie la îmbrăcăminte!

Aceste doua obiective o să-ţi consume o jumătate de zi aşa ca mi-am propus ca în partea a doua a articolului să-ti spun ce poţi face cu restul zilei.

Daca ţi-a plăcut ce ai citit încurajează-mă cu un LIKE aici.

Facebook Comments

4 thoughts on “Roma – ce poti face intr-o zi?

  • Am fost si eu luna trecuta si am platit 12 E pentru Colosseum, Forul Roman si Dealul Palatin. L-ai cumparat online? Daca da, am aflat de ce a costat mai mult. 🙂

  • am luat pentru amandoua. forum si colosseum. a trecut 1 an de atunci si nu mi mai amintesc exact dar daca am scris inseamna ca atat am dat… s a schimbat ceva?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *