Refugiul impotriva Apocalipsei: explorând buncărele antiatomice din Tirana
Buncărele antiatomice: ultima linie de apărare împotriva unui razboi care nu a mai venit!
Buncărele antiatomice sunt esențiale pentru pregătirea și protejarea populației în fața riscului nuclear sau al unui eventual razboi clasic. Cu toate că sperăm să nu fie niciodată necesare, aceste adăposturi subterane rămân un element crucial în strategiile de siguranță națională și individuală în lumea modernă. Există buncăre antiatomice în diverse țări din întreaga lume, însă nivelul lor de disponibilitate și accesibilitate poate varia în funcție de politica națională și de resursele fiecărei țări. Statele Unite, Rusia, China și mai multe țări europene sunt printre cele care dețin buncăre antiatomice cunoscute. Interiorul unui buncăr este proiectat pentru a oferi condiții de viață și de supraviețuire adecvate în timpul unui eveniment violent. Acestea pot include spații de locuit, sisteme de ventilație și filtrare a aerului, provizii alimentare și apă, facilități sanitare și alte echipamente esențiale pentru supraviețuire pe termen lung. Sunt de diferite feluri si marimi dar punctul lor comun este ca sunt foarte scumpe!
Albania a construit pe timpul comunismului aproximativ 170.000 de buncare. De toate felurile! De la gropi betonate pentru doua persoane, pana la adaposturi extrem de mari si de complexe ce puteau adaposti 2-3000 de persoane. BunkArt 1 si BunkArt 2 sunt doua buncare din Tirana, transformate in muzee care se pot vizita. BunkArt 1 undeva spre marginea orasului, urias si situat exact cum va imaginati o astfel de constructie, intr-o valcea adanca in care intrarea se face printr-un tunel extrem de lung iar BunkArt 2 fix in centrul Tiranei.
Albania a fost cu adevarat tara cea mai afectata de comunism. Mult mai feroce decat cel de oriunde din est. Chiar si decat cel din Romania, chiar daca e greu de crezut. Un fel de Coreea de Nord de astazi la propriu. Inchisa, izolata, fara legaturi diplomatice cu prea multe tari, atat de comunista incat chiar si URSS sau mai apoi China li se pareau “prea putin comuniste”. Iar cel care a condus-o pentru vreo 40 de ani, Enver Hodja, a fost mai rau ca Ceausescu.
Buncarele au fost construite pentru un razboi cu americanii, cu rusii, cu italienii, cu practic toata lumea! Se pregateau sa fie singuri impotriva tuturor, nestiind ca multi nici nu stiau sa arate pe harta Albania! Dar nu numai ca le-au construit ci chiar au facut-o extrem de bine. Ambele buncare au amenajate, pe langa camerele de dormit si o multime de alte facilitati. Cam tot ce a consstruit Elon Musk in Hawai la buncarul sau, exista si aici, evident cu tehnologia de atunci. Magazin, camere de locuit de diferite feluri – mai simple sau mai luxoase, sala de festivitati,o miniscoala, birouri, sala de sport, ba chiar o celula de puscarie. Toalete, camere de decontaminare, dusuri, generatoare de curent, usi de otel sau ciment, un bufet chiar si in general tot ce e nevoie pentru a supravietui o perioada indelungata sub pamant. Cu televizor, telefoane, radiouri etc. Evident, pentru cei alesi! Alesi sa supravietuiasca!
———————————————-
Stiti ca exista si in Bucuresti nenumarate adaposturi de acest gen? Sunt dispuse în zone precum subsolul blocurilor, clădiri de birouri, școli, licee, spitale, hoteluri și primării. Verifica pe adapostulmeu.ro cel mai apropiat buncar de casa ta. Si mai stiti ca exista o intreaga industrie care ofera buncare gata construite oricarui particular care isi doreste unul? Da. Aici in Romania. Se fac la comanda si pornesc de la 50.000 de euro. Cam cat o garsoniera.
———————————————-
Cele doua buncare din Tirana, dupa caderea comunismului au fost transformate in muzee. Ambele au expozitii permanente in toate spatiile, cel din centru este axat mai mult pe istoria recenta a Albaniei, cu multe exponate si istorii din trecutul recent iar cel din marginea orasului mai mult cu felul in care era amenajat atunci buncarul. Ambele sunt de interes, un bilet combo cu acces la ambele buncare costa 700 de lek iar pentru un singur muzeu 400 lek. 100 lek – 1 euro in ianuarie 2024.
Le-am vizitat pe ambele si va las mai jos cateva imagini cu ce am vazut acolo.