ROMANIALUMEA MARE

Pestera Ialomitei

Am ajuns la Pestera Ialomitei!

In sfarsit am ajuns la cea mai vizitata pestera din Muntii Bucegi si anume la Pestera Ialomitei. Reinaugurata in  2015, modernizata si amenajata in asa fel incat vizita sa fie placuta si usoara, pestera Ialomitei si-a reluat locul dobandit in anii trecuti.

pestera ialomitei
Pestera Ialomitei

Scurta istorie a pesterii Ialomita

Situata in localitatea Moroeni, judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.660 m, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna, si-a primit numele de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei, situată sub Vârful Găvanele (2.479 m), aflat la 600 m de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit, numit şi Bucura Dumbravă.

Inca de pe vremea dacilor, pestera situata intre varfuri a fost considerata un punct energetic, centrul unde se face legătura dintre cer şi pământ, unde este Poarta de ieşire din masivul terestru, unde creşte Arborele vieţii. De-a lungul timpului a fost insa loc de odihna, ascunzatoare sau rugaciune pentru inaintasii nostri. Se spune ca Apostolul Andrei ar fi poposit aici in misiunea sa de a crestina teritoriul pe care acum se regaseste Romania.

In secolele mai apropiate de noi, era loc de inchinaciune si odihna pentru sihastrii, Mihnea Vodă, voievodul Ţării Româneşti, ridicand în prima jumătate a secolului al XVI-lea un schit din lemn, chiar la intrarea în peşteră. Apoi, chiar daca acesta a ars, s-a continuat traditia crestina de-a lungul secolelor, pana in zilele noastre, azi existand in pestera o biserica mai noua si mai moderna cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Descriere

Peştera Ialomiţei are o dezvoltare cumulată de 1.128 metri, dintre care nu toti sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. O sa ajungi la capatul vizitabil si o sa vezi o continuare. Aceea este accesibila doar speologilor special echipati.  Pestera se continua pe doua nivele si are un capat neexistand alta iesire cunoscuta. Intrarea este orientată spre est, iar gura peşterii, sub formă de semielipsă, are o înălţime de 20 m şi o lăţime de 16 m. Temperatura în peşteră oscilează între 4 şi 6 grade, umiditatea fiind destul de mare, între 85 şi 100% – in multe locuri apa picurand din tavan.

Cum ajungi la pestera Ialomita?

La pestera Ialomita poti ajunge cu masina pana foarte aproape de pestera. O harta virtuala perfecta o gasiti pe site-ul pesteraialomitei.ro sau puteti ajunge cu telecabina din Busteni pana la Babele apoi coborand tot cu telecabina pana la Pestera. Este usor de ajuns si din sosea pana la pestera este un drum lejer de 15-20 de minute de-a lungul unor trepte.

soseaua de sus
Soseaua este nou nouta!
scarile spre pestera
scarile spre pestera Ialomita
intrarea
intrarea in pestera Ialomita
biserica
biserica de la intrare

Program, pret bilete si contact pestera Ialomita

  • Luni-Duminica 9:00 – 16:00
  • 15 lei/bilet/adulti
  • 8 lei bilet/copii
  • Numere de contact 0729073122 și 0753022125

La intrare o sa gasesti casti de protectie si chiar daca nu sunt obligatorii este mai mult decat recomandat sa o pui pentru ca de multe ori tavanul este foarte jos si exista pericolul de a te lovi.

Intrarea in pestera Ialomita  se face usor, mergand liber si drept dar pe masura ce inaintezi, culoarele devin tot mai abrupte sau mai stramte. Apa pica din tavan sau siroie pe perete, stalactitele si stalagmitele ( cate au mai ramas ) sunt prezente si tavanul uneori este la 1 metru inaltime alteori la 30.

casca de protectie
in pestera

pestera ialomita

amenajarile din pestera

Cum e in pestera Ialomiței?

Nu degeaba pestera Ialomitei a fost un punct ce a atras oamenii timp de secole. Fascinatia acestei constructii create de natura se continua si astazi, calatorii cautand misterul fiecarui culoar si cavitate. Intrarea ce adaposteste biserica de care va povesteam este inalta si spatioasa. Amenajata acum modern, pune in valoare cladirea bisericii si lumina parca o cuprinde din toate partile luminand sfantul locas.

Dupa reabilitare, vizitarea este relativ usoara, neexistand decat spatiile mici unde natura nu a permis constructia unor podele mai late. O sa trebuiasca sa te apleci sau sa te lasi pe o parte pentru a merge mai departe dar face parte din farmecul locului. Este amenajata foarte bine insa si vizita este placuta si usoara!

pestera ialomita

pestera ialomita

Impartita in mai multe zone, pestera are ca puncte de atractie Sala Ursilor unde o sa gasesti craniul de urs, Izvorul viu cu cascada cu apa pura microbiologic. Se spune ca apa trece prin zacaminte de argint ce-i dau aceste proprietati de apa pura dar nimeni nu a demonstrat concret acest lucru.Un alt punct este capatul pesterii – La Altar, unde se afla un mic altar inchinat sfintilor de asemenea extrem de interesant fiind  si Pasajul – un tunel scund si lung.

pestera ialomita

pestera ialomita

pestera ialomita

pestera ialomita

pestera ialomita

Durata de vizitare este de o ora si jumatate maxim fiind recomandata o imbracaminte mai groasa. Nu este insa atat de frig pe cate se spune si nici atat de multa umezeala. Am vazut oameni in pantaloni scurti care nu tremurau.

Daca pana acum 1 an parerile erau impartite, si bune dar si rele…daca pestera se vizita greu si nu era atractiva, astazi este absolut minunata! Am inteles ca au fost fonduri UE si ma bucur sa vad ca stim si noi sa folosim banii pentru a face lucruri frumoase. Reabilitarea este foarte bine facuta, siguranta vizitatorilor fiind aproape totala. Scarile nu aluneca, exista indicatoare, exista panouri mari cu descrieri ale locurilor unde te afli, camere de luat vederi, primesti casti de protectie, pestera este bine luminata si pusa in valoare si in general totul e asa cum ar trebui sa fie! Oarecum greu de crezut, pentru ca pestera se afla în administrarea Complexului Național Muzeal ” Curtea Domnească ” Târgoviște. Bravo lor! Deci se poate!

Daca esti la munte fa-ti timp si mergi si viziteaza Pestera Ialomitei. O sa le gasesti la intrare pe Adina si Georgiana, surorile ce au in grija pestera, cele care daca iti doresti neaparat o sa iti povesteasca lucruri frumoase despre locul unde tocmai ai ajuns. Nu uita la plecare sa aprinzi o lumanare sau doua si sa intri si in biserica. Si ce ar fi daca le-ai da un like pe pagina lor de facebook? Pentru ca merita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *