OFERTE SPECIALE

Pelerinaj cu Filadelfia

O călătorie de suflet. Pelerinaj în Iordania și Israel.

      De curând am citit o carte despre Camino. Este vorba de un drum din Europa pe care trebuie sa îl faci pe jos cu punct final în Spania – un pelerinaj pe care oamenii îl fac de foarte mult timp și care atrage multi credincioși. Apoi mi-a venit în minte Mecca – cu milioanele de pelerini musulmani din fiecare an. Mapelerinaj gândeam ca și noi trebuie sa avem locurile noastre, pe care am vrea sa le vedem și unde credința ne-ar duce… O căutare simpla în suflet, mi-a arătat ca locurile importante pentru mine sunt cele unde s-a născut, a trăit și s-a jertfit pentru noi Mântuitorul Isus Christos. Si am descoperit apoi Filadelfia Turism, cu o oferta de pelerinaj care este exact ceea ce cautam. O călătorie în care sa ajung în locurile cele mai importante ale credinței mele. Religia, cred eu, nu înseamna preoti, teroriști, islam, catolici, ortodoxi sau budisti. Religia  din punctul meu de vedere înseamna dragoste și încredere în lucruri pe care nu le poți simți fizic  sau explica logic dar care sunt convinsa ca exista. Credința înseamna sa încerci sa trăiești după învățăturile cărților vechi și măcar odată în viata sa vezi locurile sfinte și orașele moderne care s-au construit în timp pe acele melleaguri. Sa vad minuni ca Petra din Iordania,  Ierusalimul, Nazaretul, Bethleemul sau Ierihonul, Biserica Nașterii Domnului cu peștera locului de origine ar fi călătoria care m-ar împlini spiritual. Sa îmi aștern pașii pe urmele celui mai important om din istorie. Sau sa fac baie și plaja în Marea Moarta sau sa colind prin Tel Aviv – pentru ca trăim totuși în secolul XXI și suntem în vacanta, nu? Asta ar fi ceea ce as cauta și am găsit la Filadelfia Turism.

    Un pelerinaj de 8 zile , nu pe jos, pentru ca nu cred ca ar fi la îndemâna mea ci cu avionul și autocarul, cea mai lunga distanta fiind cei 5 km pe care trebuie sa-i parcurgi pana la Petra, una dintre minunile lumii antice și moderne. O sa încerc sa va arat cam ce am putea vedea împreuna dacă va hotărați sa ma însoțiți în acest pelerinaj unic în locurile sfinte.

    Se pleacă din București cu compania Tarom, și prima destinație este Amman, capitala Iordaniei, denumit în antichitate “Philadelphia”. Un autocar o sa ne preia și o sa ne conducă prin vechile ruine romane din orașul vechi. Cine a văzut Roma o sa recunoască stilul inconfundabil al construcțiilor din acele vremuri. forumul sau  amfiteatrul sau poate Aleea Cardo, cu a sa linie dreaptă cu peste 200 de coloane în stil Doric și Ionic. Următorul popas, pentru ca suntem in Iordania este Petra. Nu poți ajunge în Iordania și sa nu vezi Petra. In 1812, după ce au cautat o grămada de timp, arheologii au descoperit fosta capitală a Nabateenilor , săpată în stâncă roz și pusa din 2007 pe lista noilor 7 minuni ale lumii antice şi moderne. Nu vreau sa va descriu cum este…va invit  sa mergeți sa vedeți pentru ca e ireal! Cuvintele sunt prea sărace chiar și pentru cei care au fost și au văzut acest loc minunat. De curând am văzut un documentar pe Discovery, despre Petra, și un responsabil de acolo spunea ca nu au scos la lumina mai mult de 25% din ceea ce a fost construit pe timpuri. Gândiți-va ce realizari extraordinare!

petra-

        Din acest loc avem o superbă vedere panoramică a Văii Râului Iordan, Ierihon, Marea Moarta, Munţii Iudeii. Apoi vom vizita ruinele Bisericii bizantine cu o pardoseală superbă de mozaic. O sa vedeți…este de neuitat.

Marea Moarta
Următoarea destinație este Tara Sfânta! Incepe drumul pe urmele Mântuitorului…

        Știai ca cel mai vechi oraș pe care îl cunoaștem, cel mai vechi pe care l-am descoperit pana azi, este Ierihon? Aproximativ 12.000 de ani! Îți poți imagina? Intemeiat cu aproximativ  10.000 înainte de Christos…Este primul oraș cucerit de israeliți după peregrinarea de 40 de ani prin pustiu. Astfel, în Biblie se spune ca zidurile s-au prăbușit în urma asediului de 7 zile al israeliților, care au înconjurat zidurile sunând din trâmbițe și strigând. Ei au luat doar obiectele din aur, argint, alama si fier, apoi au trecut orașul prin foc. Faptul ca pietrele și cărămizile descoperite erau înnegrite sau înroșite confirma ipoteza incendiului devastator. O sa vedem Bethleemul – Biserica Nașterii Domnului cu pestera unde se spune ca s-a nascut Isus,  Betania, unde vom vizita Mormântul lui Lazăr apoi vom merge spre Muntele Scopus pentru panorama Muntelui Măslinilor, Grădina Ghetsimani cu Biserica Națiunilor și Peștera Ghetsimani. Este începutul firesc al unui drum ce ne va purta de-a lungul locurilor sfinte. Nu știu în amănunt poveștile, cred ca putini oameni știu perfect istoria fiecărui loc și însemnătatea tuturor dar o sa avem un ghid cu noi și o sa ne explice fiecare lucru. 

   O noua zi, ne va gasi în Ierusalim si vom parcurge împreuna  pe jos Via Dolorosa cu cele 14 opriri. Drumul Crucii – Via Dolorosa sau Via Crucis – ne amintește via dolorosaneîncetat măsura dragostei lui Dumnezeu fata de noi. Drumul se strecoară printre străduțele aglomerate și răsucite ale Ierusalimului, începând de la Mănăstirea “Ecce Homo” și terminându-se la Mănăstirea Invierea Domnului sau a Sfântului Mormânt. Potrivit tradiției creștine, aceasta este calea pe care Mântuitorul a fost dus spre Răstignire, începând cu judecarea Sa în pretoriu și terminând cu înmormântarea Sa în mormântul gol. O sa vizităm Sfântul Mormânt și/sau Grădina Mormântului Gol, Golgota, Piatra Ungerii si nu ne oprim aici pentru ca urmează Muntele Sionului, locul Cinei cea de Taină şi a coborârii, Zidul Plângerii unde o sa avem posibilitatea să vedem si tunelul zidului. Ce mi-a atras atenția aici, a fost vizita la  Muzeul Holocaustului Yad Vashem (excursie cadou!) unde 70% dintre exponate provin din România. Incepem sa nu ne mai amintim ca în al doilea război mondial au fost uciși câteva milioane de evrei. Muzeul acesta este făcut tocmai ca sa nu uitam!

     Zidul Plângerii sau „Zidul de apus”  este cunoscut ca fiind  o porțiune vizibilă de 57 de metri din Zidul antic de vest al zidului antic care înconjura curtea Templului lui Solomon, și ,după distrugerea acestuia, este considerat principalul loc sacru al iudaismului. I se atribuie de către evrei, o mare însemnătate religioasă, națională și istorică, având și valoarea unui memorial național fiind un loc de rugăciune cotidian și o imensa atracție turistica. Crăpăturile sale sunt pline de biletele ale celor care își pun dorințe si spera ca divinitatea sa-i ajute…o sa putem sa punem și noi un bilețel în crăpăturile de acolo și sa speram ca dorința o sa se împlinească. Aveți grija ce va doriți pentru ca se pare ca se împlinește…știți vorba…

Ierusalim-Zidul-Plângerii

biletele

     In drum spre Nazareth, o sa vedem locul întâlnirii Mariei cu Elizabeta, Biserica Vizitării, Ein Kerem și izvorul Mariei din Ein Kerem. Pare ca totul se desfășoară atât de repede și ca vizitam atât de multe în atât de scurt timp dar acele locuri sunt efectiv înțesate de istorie, de simboluri, de locuri cu însemnătate religioasa și e păcat sa ratam întâlnirea cu ele. Probabil nu va fi foarte ușor dar cu siguranța merita fiecare clipa! Biserica “Buna Vestire”, cea mai mare construcție romano-catolică din Orientul Mijlociu, construita pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor. In incinta acestei biserici se afla si grota in care Fecioara Maria a fost instiinta de Arhanghelul Gavriil ca Il va naste pe Iisus e pe lista din aceasta zi, alatri de cea mai veche sinagoga evreiasca  – peste 2000 de ani vechime. Tot in aceasta zi o sa urcam pe Muntele Tabor – un deal aflat in capatul estic al Vaii Jezreel, ce se inalta pana la altitudinea de putin peste 500 de metri, in regiunea Galileea de Jos.

muntele tabor

Capernaum, o sa fie urmatoarea destinatie, apoi locurile unde Isus a infaptuit minuni, unde a vindecat bolnavi sau Cana Galileei unde a transformat apa in vin.  Thaba, locul înmulțirii pâinilor și peștilor, Biserica de pe Muntele Fericirii, unde a avut loc predica de pe munte continuând spre nord de-a lungul Iordanului la locul botezului.

jordan-river-from-yourguidetoisrael

     Orașul Haifa, care se află la poalele Muntelui Carmel, al treilea oras ca marime al Israelului, unul din porturile tarii o sa fie destintie si vom poposi la celebrele grădini BAHAI pentru a admira terasele suspendate. Urcăm pe Muntele Carmel care are statut de parc national și vom vizita Grota Proorocului Ilie Tezviteanu.

      Tel Aviv-ul o sa fie destinatia finala, inainte de plecarea spre casa. Un tur al orasului relativ nou, in comparatie cu istoria celorlalte orase vizitate. Centru economic, de afaceri și cultural al țării o sa ne dezvaluie vechiul port – acum cartier al artistilor si o sa vedem si biserica Sf. Petru care comemorează invierea Tabitei.

Un asemenea drum, o asemenea calatorie/pelerinaj prin istoria credintei noastre iti va ramane in suflet ca unica experienta! Deci? Cine vrea sa mergem impreuna? Filadelfia Turism ne asteapta pe toti.

Facebook Comments

3 thoughts on “Pelerinaj cu Filadelfia

  • ioooi! abia aştept să îmi povesteşti. te invidiez nătâng aşa… 😀 😀 😀 (i’m glumiiing!)
    şi, sincer, nu ai de ce să-mi mulţumeşti. chiar deloc. mă bucur să vă ştiu, mai trag un ochi pe-aici şi învăţ, am şi eu de câştigat. îmi place la voi mai cu seamă pentru că se simt oamenii buni din spatele cuvintelor, oamenii care se bucură de ceea ce văd, află din lumea asta. dacă întâmplarea a fost să fiu- fragil- o punte de legătură, aş face-o oricând, din nou, pentru voi.

  • Peste doua saptamani o sa merg acolo. Chiar intr-un asemenea pelerinaj. O sa am ce sa vad si ce sa scriu… Mi-am anuntat booking ul personal ca la anul o sa fac si Camino. Cred ca si eu trebuie sa iti multumesc.

  • da, alt “must have” pe harta sufletului. 🙂
    am vizitat casa fecioarei maria de la efes, biserica şi mormântul sfântului ioan, apostolul în grija căreia Iisus şi-a dat mama, am vizitat o părticică din locurile unde se spune că s-a scris istoria noastră de creştini. şi mai sunt atât de multe de văzut!

    îmi place mult cum ai definit credinţa şi chiar îmi doresc să ajung în oraşul sfânt despre care am tot citit şi văzut atât de multe documentare. mă rog de ceva ani de socrii mei să facă acest drum, le-am tot spus că programele de seniori, că…

    de fapt, ştii, voiam să-ţi mulţumesc. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *