Parlamentul Britanic din Londra
Parlamentul din Londra.
Ati fost in Londra? De cate ori ati trecut pe langa Parlament si Big Ben? Stiati ca Big Ben-ul poate fi vizitat doar de britanici? Mda…naspa. Acum ca se renoveaza cred ca nici macar ei numi au acces. Dar Parlamentul e la dispozitia vizitatorilor din toata lumea. Dincolo de barierele de beton si otel, de controlul antitero ca la aeropor, dincolo de zidurile inalte si gratiile groase ale gardurilor ajungi in inima istoriei Angliei si Marii Britanii.
Aici s-au intamplat cele mai importante lucruri pentru aceasta tara si tot aici inca se intampla. Sediul Parlamentului si astfel a Camerei Lorzilor si a Camerei Comunelor. Ati vazut la televizor sala aceea cu niste tribune in parti, ca un mini stadion, cu tronul reginei in capat, unde batrani sau tineri, uneori cu perucile acelea haioase se cearta? Ei bine, e aici si da, o sa o poti vizita.
Westminster London
Denumirea oficiala a Palatului Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Astia au condus lumea odata. Ar fi culmea sa nu-si dea denumiri pompoase.
Are o forma relativ dreptunghiulara, cu trei turnuri din care Big Ben-ul cu ceasul lui fura pe nedrept celebritatea celorlate. Are o istorie de aproape 1000 de ani dar ca forma actuala doar “vreo” 200. Este pe malul Tamisei, aproape de biserica ce poarta acelasi nume si de mult mai noua atractie London Eye.
*Stiati ca in Catedrala Westmister au avut loc 38 de incoronari? Si ca Lady Diana a avut funeraliile tot aici?
Londra are ca oras vreo 2000 de ani. A fost oras pe timpul in care Imperiul roman detinea o parte din insula. Apoi treptat, pe masura ce istoria a evoluat si s-a schimbat a devenit capitala unei provincii, regat, imperiu. Ca orice constructie monumentala a fost inceputa si apoi renovata sau imbunatatita sau marita de multe ori in decursul anilor. Undeva prin 1100 se stie ca s-a initiat constructia de catre Eduard The Confessor a Abatiei…tot pe atunci s-au construit si primele cladiri aici. Anul 1100…mereu fac comparatii cu cine eram noi, ca popor, in anii respectivi. Noi ca popor in 1100 nu existam. Insa pe la inceputul anilor 1800, mai exact in 1840 existam. Si inca eram cunoscuti bine. In fine, in 1840 a inceput constructia a ceea ce vedem astazi. Citind istoria Palatului am gasit similitudini cu Romania de astazi. Un concurs acuzat ca a fost trucat, o dezvoltare a cladirii grea si anevoiasa, plina de probleme, costuri depasite, arhitecti care nu au apucat sa vada realizata opera din cauza de deces si un timp intins pe aproape 50 de ani de constructie. DAR A IESIT CEVA ULUITOR CE VA DURA SUTE DE ANI! Uitandu-te la Sagrada Familia din Barcelona care are o istorie asemanatoare poate asta e soarta cladirilor simbol. Poate gasiti similitudini si cu Catedrala Neamului.
Cu camerele sale vechi, cu holul impunator de la intrare cel care are cel mai inalt tavan sau cum sa zic? Deschidere? E o sala uriasa, inalta tare si daca reusesti sa lasi si ochii in jos o sa vezi cateva locuri importante marcate. Deci uita-te si pe podea nu numai pe tavan.
Palatul are peste 1000 de camere si vreo 5 km de culoare. Ca vizitator insa nu o sa vezi insa mai mult de 10 dar probabil sunt cele mai importante.
Un tur 3D iti poate da idee…
Program de vizitare si preturi bilete
Ca orice lucru din UK programul este incalcit, pe zile, sarbatori, evenimente dar la modul general incepe la ora 10.00 si un bilet costa 18 lire. Dar si pretul este la fel de evaziv. O multitudine de factori influenteaza costul de intrare.
Sunt putine locurile din Palatul Westminster unde iti sunt permise pozele, de aceea nici nu are atat de multe imagini acest articol. Nu incerca sa trisezi. Cata experienta am eu, hot de imagini in locuri celebre, nu am reusit aici. Sunt oameni care te supravegheaza din toate colturile plus shpee mii de camere. M-am lasat pagubas si am decis sa savurez vizita.
O vizita dureaza aproximativ o ora si jumatate la pas. Ai si tururi ghidate dar nu sunt free si un blogger de travel nu-si permite decat sa se lipeasca discret de unul. Intrarea se face greu. Se coboara practic la nivelul orasului de acum 200 de ani, se trece printr-un filtru ca la aeroport si abia apoi esti in interior. Poti sa iti iei un ghid audio insa si odata cu harta primita esti ca acasa.
Masurile de siguranta de astazi sunt extreme incepand de afara…
Primul pas este in Westminster Hall.
O sala uriasa de care va povesteam mai sus. In capat sunt niste scari ce duc spre urmatoarele camere. Faci stanga, treci prin St Stephens Hall si apoi din Lobby-ul Central iar stanga spre Camera Lorzilor si Galeria regala. Mie mi s-a parut partea cea mai interesanta. Te intorci, ajungi iar in lobby si treci in cealalta parte unde se afla Camera Comunelor. Apoi te intorci. Sunt vreo 8-9 sali toate. Dar pline de istorie. Cam asta e traseul.
Masa aceasta din mijloc, din Camera Comunelor, este un dar din partea Canadei. Uita-te atent/a sa vezi ce datalii superbe sunt. O masa ce isi merita locul acolo.
Ce vezi la Westminster?
Istoria. De acum 200 de ani, de acum 50 de ani sau istoria contemporana. Daca ai idee de Brexit, de Churchill sau de Margaret Teacher o sa le vezi. Daca esti mai pasionat si iti place heraldica o sa vezi emblemele caselor ce fac parte din Parlamentul Britanic de sute de ani. Daca esti pasionat de tehnologie o sa observi cum au imbinat noul si HD-ul transmisiunilor live de astazi intr-un loc construit acum 200 de ani.
Holurile cu covoare grele, fotoliile pe care nu poti sa stai sau scaunele pe care te poti aseza, salile absolut minunate ale politicienilor, tronul reginei spectaculos, picturile de pe ziduri chit ca sunt tablouri sau murale, vitraliile, usile masive, cotidianul muncii unui politician britanic.
Astazi este trist cum au inconjurat Palatul cu bari de otel si baricade. Trist dar util. Timpurile noastre nu sunt cele mai sigure dar tinand cont de faptul ca un incendiu urias a distrus prima constructie a lui William al II lea prin 19834 sau ca al doilea razboi mondial a adus bombe in interior putem spune ca zidurile acelea au vazut si vremuri mai grele. E trist dar e doar o etapa. Vor veni alte timpuri. Timpuri in care poate gardurile vor cadea definitiv. Pana atunci, asa cum e, asa pazit si supravegheat tot merita sa fie vizitat.
Daca tot esti in Londra, daca tot ai vazut atatea lucruri…du-te si acolo. O sa iti placa.