Palatul lui Cuza din Iasi
Am fost si am vizitat Palatul lui Cuza din Iasi
De fapt se numeste oficial Muzeul Unirii dar este palatul unde Domnitorul Moldovei si Tarii Romanesti a locuit si condus Principatele Unite Moldova și Țara Românească pentru ani de zile. Mica Unire, sarbatorita pe 24 ianuarie a avut loc in anul 1859 cand Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor prima data in Moldova, pe 5 ianuarie apoi pe 24 ianuarie in Tara Romaneasca. Dar acest fapt nu a fost deloc unul usor ci a venit in urma unor procese politice complexe ce a implicat si puteri straine ca Imperiul Otoman sau Franta. A fost unirea fara de care Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 nu ar fi fost posibila.
In iasi, pe strada Lapusneanu, fosta Ulita Sarbeasca, este casa in care a locuit domnitorul. Strada, pietonala, era si inca este una dintre cele mai importante strazi ale orasului. Loc de promenada, plina cu terase si gradini de vara ( supranumita pentru asta si Ulita veseliei) atragea locuitorii eleganti la plibari si relaxare. Casa a fost construita in stil neoclasic, la moda in aceea vreme, in anul 1806 de catre familia Catargi si intre anii 1859 si 1866 a fost inchiriata pentru a-i servi ca locuinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza atunci cand acesta se afla in oras. Cei patru ani au fost suficienți pentru ca edificiul să rămână în memoria colectivă sub numele de „Palatul Cuza”.
Pe timpul Primului Razboi Mondial, in timpul in care Iasiul era capitala Romaniei, Bucurestiul fiind sub ocupatie straina, Palatul a fost Sediul regal al Regelui Feridnand. Pe balconul din strada, Regele a salutat trupele armate romane care defilau!
Este muzeu din 1959 iar din 2008 este restaurat in totalitate daruind vizitatorilor o experienta extraordinara si isi are locul intre cele mai frumoase muzee nu doar din Iasi ci din toata Romania. Veti descoperi felul in care traiau cei din aceea vreme prin exponatele originale din muzeu, amenajate in asa fel incat dau senzatia ca oricand se poate muta un Domnitor inapoi in palat.
Amenajat pe doua etaje, parterul prezintă tematic aspecte ale epocii unirii, precum și un istoric al casei iar etajul este destinat apartamentelor domnești și cuprinde principalele destinații ale locuinței princiare de la jumătatea secolului al XIX-lea: cabinetele de lucru ale Domnitorului și, respectiv, Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul Doamnei, un dormitor.
Palatul este extrem de elegant, mic dar somptuos, potrivit unui cap incoronat. Fiecare camera are un specific anume si veti descoperi atat modalitatea in care muncea Alexandru Ioan Cuza cat si traiul de zi cu zi atat al sau cat si al sotiei sale Elena. Sunt amanunte discrete despre obiceiurile sale si ale sotiei, obiecte si haine care le-au apartinut iar decorurile sunt efectiv superbe.
Patrimoniul muzeului cuprinde o diversitate de piese de o deosebită valoare istorică, memorialistică, documentară, dar și artistică: documente, carte rară, hărți vechi, fotografii, costume, arta decorativă (mobilier, porțelan, argintărie, ceasuri, corpuri de iluminat, covoare) aparținând familiei domnitoare Cuza, dar și aristocrației perioadei. Muzeul deține și o valoroasă colecție de monede vechi și medalii dar pentru a simti atmosfera aristocratica a acestui loc, cea mai buna solutie este sa vizitezi Palatul Cuza pentru ca sunt sarace cuvintele pentru a descrie ceva atat de frumos.