In vizita la Padurea Snagov
De ce sa mergi ca sa vizitezi manastirea, lacul si padurea Snagov
In urma cu milioane de ani, Marea Sarmatica acoperea o buna parte din suprafata terestra. Cu timpul, apa s-a fragmentat in intinderi separate. Ramasite ale acesteia ar fi Marea Neagra, Lacul Balaton si, se pare ca si Lacul Snagov. Altii spun ca Snagovul ar fi doar un liman fluvial. Ar fi aparut dupa ce aluviunile s-ar fi depus, formand un grind in calea unui rau. Cert este ca la doat 40 de km de Bucuresti, lacul Snagov atrage turisti constant.
De ce ai vizita locul?
1. In primul rand, e o destinatie la indemana pentru cineva care porneste intr-acolo din capitala: e la doar 40 de kilometri de Bucuresti si vei ajunge foarte repede.
Situat la aproximativ jumatatea drumului dintre Ploiesti si Bucuresti, Snagovul este usor de vizitat prin DN1 sau prin autostrada Bucuresti-Ploiesti. In mod normal mai mult de 45 de minute nu ai voie sa faci.
2. Padurea si lacul sunt usor de explorat
Doar 10 hectare din Padurea Snagov sunt rezervatie, suprafata totala fiind de 1470 de hectare. Lacul are 600 de hectare, intinse pe 16 kilometri, din care 100 sunt arie naturala protejata.
Gasesti, in acelasi loc, plante si vietati diverse. In total, cam 2700 de specii. Stejari, tei si frasini; desisuri de alun, catina, soc si lemn cainesc. Sub arborii inalti de 30 de metri, primavara cresc lacrimioare, crini de padure, branduse si ghiocei. Aici asculti cantec de pitigoi, cintezoi, privighetori. Iar printre copaci, zaresti caprioare, cerbi, lopatari, pisici salbatice, mistreti, fazani. Apele lacului sunt populate de 16 specii de pesti (platica, crap, rosioara, caras, lin, tipar, stiuca, somn, salau s.a.). Lotusul indian, nuferii albi si galbeni ii imbraca luciul. Pe mal, prin papuris si stufaris, lenevesc la soare broasca mare de lac, brotacelul, sarpele de apa, testoasa de balta…
3. Si padurea, si lacul sunt locuri de poveste. Snagovul este cel mai adanc lac din Campia Romana: are 9 metri. Iar Padurea e parte din vechii codri ai Vlasiei, in care stramosii nostri se refugiau din calea invadatorilor si a intemperiilor.
4. Rezervatia e locul ideal de agrement.
Iubitorii de mountain bike pot sa isi incerce puterile pe povarnisuri. Pe lac se fac schi nautic si plimbari cu salupe, cu hidrobiciclete, cu barci, cu vaporase. Tot aici se organizeaza antrenamente sau cantonamente nationale si internationale de canotaj. Se sta pe paturi sau pe scaune de camping si este prilej de relaxare.
5. In mijlocul lacului, pe o insula, este construita Manastirea Snagov, atestata documentar pentru prima oara in secolul al XIV-lea.
Manastirea a adapostit tiparnita pe care Antim Ivireanu a folosit-o pentru a scoate carti bisericesti in limbile romana, greaca, araba, slavona si gruzina. Unii istorici cred ca in biserica manastirii ar fi fost inmormantat Vlad Tepes. Traversezi pasarela ce face legatura cu insula si ajungi intr-o oaza de liniste si frumusete. Am vazut ponei si struti pe langa florile minunate si evident biserica superba.
Asadar, sunt multe motive pentru a merge in vizita la Snagov. Prima data am vazut aceste locuri cu ochii copilariei, pe la vreo 8 ani, o excursie cu scoala. Cel mai mult imi placeau veveritele care se catarau in copaci sa se ascunda de noi si frumoasele flori. Astazi este un loc foarte cautat de multi oraseni care vor sa fuga de zgomotul orasului. Daca nu ati mai fost de ceva vreme sau nu ati niciodata noi va recomandam sa faceti o vizita intr-un weekend.