Orchestrele românești la Festivalul George Enescu
Seria Orchestrelor Româneşti la Festivalul George Enescu
Ediția din acest an a Festivalului Internațional George Enescu vine cu o serie de noutăți deosebite. Una dintre ele este Seria Orchestrelor Românești, care va aduce pe scena Sălii Radio cele mai importante orchestre din țara noastră în cele patru weekenduri ale festivalului, alături de invitați de seamă și lucrări diverse în program. Această serie aduce o schimbare semnificativă, nu doar în ceea ce privește locația aleasă, ci și în repertoriul interpretat. Dacă până acum Sala Radio a fost gazda muzicii secolului XXI, această ediție a Festivalului Enescu surprinde cu un program variat, care cuprinde atât lucrări ale unor autori romantici sau moderni, cât și muzică contemporană.
- Astfel, în prima sâmbătă a festivalului, pe 2 septembrie, veți avea ocazia să ascultați Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Jonathon Heyward, alături de pianistul Andrei Gologan. Programul va include lucrări semnate de Doina Rotaru (Nymphea), Britten (Concertul pentru pian și orchestră op. 13) și Șostakovici (Simfonia nr. 1 în fa minor op. 10).
- În duminica următoare, pe 3 septembrie, Orchestra Națională Radio va urca pe scena Sălii Radio, sub conducerea dirijorului Francesco Lecce-Chong, alături de pianistul David Fray și clarinetistul Emil Vișenescu. Programul va include lucrări de Doina Rotaru (Concertul pentru clarinet și orchestră, De simplici duplex II), Hindemith (Metamorfoze simfonice pe teme de Carl Maria von Weber) și Bernstein (Simfonia nr. 2 pentru orchestră și pian solo, The Age of Anxiety).
- În a doua sâmbătă a festivalului, pe 9 septembrie, va concerta Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara, sub bagheta dirijorului Martijn Dendievel și alături de Cvartetul Arcadia. Programul va include lucrări de Pop (Hore pentru orchestră), Adams (Absolute Jest – Concert pentru cvartet de coarde și orchestră), Weinberg (Rapsodia pe teme moldovenești) și Șostakovici (Simfonia nr. 9 în mi bemol major op. 70).
- În ultima duminică a festivalului, pe 10 septembrie, veți putea asculta Orchestra Simfonică București, sub conducerea dirijoarei Delyana Lazarova, alături de violoniștii Diana Moș și Vlad Stănculeasa. Programul va include lucrări de Dediu (Frenesia pentru orchestră op. 84), Iorgulescu (Ipostaze VI pentru vioară, alămuri și percuție), Bartók (Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră Sz. 36) și Sibelius (Simfonia nr. 5 în mi bemol major op. 82).
- În aceeași zi, pe 10 septembrie, va avea loc o excepție în program: Ansamblul Musica Ricercata, parte din Seria Orchestrelor Românești, va susține un concert la Teatrul Odeon, începând cu ora 18:00, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, alături de Corul de cameră Preludiu, dirijat de Andrei Stănculescu. În program vor fi interpretate Transilvania (Bel)cantas, opere de Rossini și Fioravanti, în interpretarea tenorului Lawrence Brownlee, sopranei Rodica Vica și baritonului Mihail Dogotari.
- Pe 11 septembrie, într-o excepție de la programul de weekend al Seriei Orchestrelor Românești, va avea loc un concert al Operei Maghiare din Cluj, tot la Sala Radio, de la ora 18:00. Orchestra va fi condusă de dirijorul Lawrence Foster, iar în program se va regăsi opera Pelleas și Melisande de Debussy.
- În a treia sâmbătă a festivalului, pe 16 septembrie, veți putea asculta Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, sub bagheta dirijorului Roderick Cox, alături de violonista Ioana Cristina Goicea. Programul va include lucrări de Ligeti (Lontano), Korngold (Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 35) și Ceaikovski (Simfonia nr. 4 în fa minor op. 36).
- În ultima duminică a festivalului, pe 17 septembrie, veți putea asculta Orchestra Filarmonicii Moldova din Iași, sub conducerea dirijorului Hankyeol Yoon, alături de pianistul Florian Mitrea. Programul va include lucrări de Munteanu (Simfonia a II-a), Prokofiev (Concertul nr. 1 în re bemol major pentru pian și orchestră op. 10), Žebeljan (Hum away, strings) și Bartók (Suita Mandarinul miraculos).
- În ultima sâmbătă a festivalului, pe 23 septembrie, veți avea ocazia să ascultați Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub conducerea dirijorului Alexandre Bloch, alături de pianista Alexandra Silocea. Programul va include lucrări de Ciobanu (Simfonia a II-a… dinspre Enescu), Say (Concertul pentru pian și orchestră Water) și Sibelius (Simfonia nr. 2 în re major op. 43).
- În ultima zi a festivalului, duminică, 24 septembrie, la Sala Radio, de la ora 13:00, veți putea încheia seria de concerte cu Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, sub conducerea dirijorului Alan Buribayev, alături de violoncelistul Ștefan Cazacu. Programul va include opere de Vlad (Lumina Sunetului Centenar), Salonen (Concert pentru violoncel și orchestră – în primă audiție românească) și Bartók (Concertul pentru orchestră Sz. 116).