Muzeul Dracula din Bucuresti
Bucurestiul are un muzeu Dracula
Nimerit muzeu in orasul care este legat etern de Vlad Tepes, alias Dracula pentru straini. Si asta pentru ca cel dintâi act domnesc cunoscut în istorie datat din scaunul ţării Bucureşti, este de la Vlad Ţepeş, din 20 septembrie 1459, după care urmează altul, din 10 februarie 1461, dat din acelaşi oraş. Chiar daca o capitala nu avea sensul de astazi suntem mandri de alegerea celebrului domnitor.
Dracula este pentru straini vampirul din Transilvania dar pentru romani este Vlad Tepes, cel care ( putini stiu ) a domnit de trei ori si a reusit pentu putin timp sa devina independent fata de Imperiul Otoman. Ca o comparatie, ca sa intelegem exact importanta acestui lucru, imaginati-va ca de exemplu Moldova de astazi s-ar lua la tranta cu Rusia si ar invinge. Exagrez evident. Totusi cam asa ceva. Chiar daca locul de nastere al lui Vlad Tepes nu este cunoscut, este considerat ca acesta s-a nascut in Transilvania si daca istoric vorbind acesta a fost domn al Tarii Romanesti, cartea lui Bram Stoker l-a trimis inapoi acolo iar Castelul Bran pe unde nici macar nu a trecut vreodata, i-a devenit camin.
Totusi Bucurestiul a deschis un muzeu Dracula ce imbina armonios istoria domnitorului Vlad Tepes cu fictiunea brandului Dracula. Pe strada Hristo Botev, la numarul 32 s-a deschis acest muzeu ce asteapta vizitatorii de orice fel ar fi ei. Pasionati de istorie sau de vampiri. O casa veche, situata aproape de centrul istoric al Bucurestiului, renovata complet, este gazda muzeului Dracula iar interiorul este cu adevarat interesant.
Am reusit sa stam de vorba cu dl. Marius Vasile, PR la muzeu, cel care ne-a dat cateva informatii despre initiativa si fondatori.
Proiectul cultural Muzeul Dracula este coordonat, din partea ONG-lui Ordo Draconum, de dl. Mugur Bogaciu, membru al Consiliului Director, dansul fiind unul din initiatorii acestui proiect, in urma cu 4 ani, desi nu nu este istoric de profesie, ci , ca majoritatea membrilor, activeaza in domeniul privat si este un mare iubitor de istorie si cultura.
Ideea acestui muzeu a izvorat din necesitatea reala a existentei unui astfel de muzeu in Romania sau chiar in lume, dublata de pasivitatea sau nepasarea statului roman de a realiza un astfel de
proiect, de a prezenta complexa personalitate a lui Vlad Tepes/Dracula, care ar prezenta un interes turistic major, in special pentru turistii straini. Un alt motiv a fost acela de a demonstra ca
societatea civila poate realiza eficient, din donatii exclusiv, in doar 3 ani, un proiect cultural major, pe care statul roman nu a reusit nici macar sa il creioneze in 30 de ani.
In acest moment, complexul muzeal este deschis doar in proportie de 60%, urmand ca dupa ce vom obtine finantarea necesara, renovam celelalte cladiri, inclusiv turnul, unic in Bucuresti, si sa extindem expozitia muzeala si in acestea. Va exista de asemenea un sector dedicat copiilor si interactiunii acestuia cu subiectul, o sala de proiectii de filme cu Dracula, o mica cafenea si o sectiune ce prezinta instrumente medievale de tortura.
Ordo Draconum, este un ordin ce se pierde in istorie si din care a facut parte si tatal lui Vlad Tepes pentru o perioada, Vlad Dracul supranumit. Un ordin similar cu Cavalerii de Malta sau cu Cavalerii Teutoni, un ordin ce lupta pentru apararea crestinismului si organiza cruciade impotriva turcilor. Simbolul acestui ordin era un dragon si de aici supranumele de Dragonum/Draconum/Dracnea/Dracul.
Chiar daca turistii il cauta la Bran, totusi Bucurestiul este cel ce a deschis un muzeu Dracula ce imbina armonios istoria domnitorului Vadl Tepes cu fictiunea brandului Dracula. Pe strada Hristo Botev, la numarul 32 s-a deschis acest muzeu ce asteapta vizitatorii de orice fel ar fi ei. Pasionati de istorie sau de vampiri.
Astazi, o casa veche situata aproape de centrul istoric al Bucurestiului, renovata complet, este gazda muzeului Dracula iar interiorul este cu adevarat interesant.
Exact asa este structurat si muzeul. La parter salile unde sunt prezentate exponate ce ai legatura cu domnitorul Vlad Tepes iar la etaj o expozitie cu Dracula in istoria cinematografiei si in industria de divertisment mondiala.
Deocamdata, muzeul Dracula se viziteaza fara a exista o taxa de intrare ci doar daca doresti poti lasa o donatie. Un lucru interesant, vazut rar spre niciodata, este afisul “poti atinge obiectele”! Jos parcurgi istoria iar sus fantezia. Jos o calatorie prin timpurile cand Vlad Tepes lupta pentru tronul Tarii Romanesti, cu exponate ca la un muzeu de istorie iar sus salile cu ceea ce Dracula inseamna in cultura lumii din ultima suta de ani.
Am aflat si faptul ca: “In acest moment, complexul muzeal este deschis doar in proportie de 60%, urmand ca dupa ce vom obtine finantarea necesara, renovam celelalte cladiri, inclusiv turnul, unic in Bucuresti, si sa extindem expozitia muzeala si in acestea. Va exista de asemenea un sector dedicat copiilor si interactiunii acestuia cu subiectul, o sala de proiectii de filme cu Dracula, o mica cafenea si o sectiune ce prezinta instrumente medievale de tortura.”
Muzeul Dracula din Bucuresti este deschis in fiecare zi intre orele 11.00 si 18.00 ( exceptie ziua de luni ), intrarea este deocamdata gratuita, in centrul orasului, iar o vizita dureaza intre 30 de minute si…cat vrei tu. Merita vizita pentru ca vei descoperi atat personajul istoric Vlad Tepes cat si brandul Dracula. Te invitam cu drag la o lectie despre cel mai cunoscut domnitor din spatiul romanesc.