Maria, Regina Romaniei in cinematografe

„Maria, Regina României”, un film cât o pagină de istorie,  din 8 noiembrie în cinematografe

 

”Maria, Regina României”, un film bazat pe evenimente reale, deschide porțile către partea nevăzută ori prea puțin știută a unui moment ce a marcat cu adevărat destinul unei țări ce se voia reîntregită.

Scenariul, riguros documentat, se sprijină pe informații din jurnalul Reginei, articole din presa vremii dar și pe declarații ale politicienilor acelor ani. Filmul prezintă zbuciumului unei regine ce se identifică cu durerea și nevoile unei țări aflate în război, în pericol de a-și pierde integritatea și granițele. Redă un moment istoric crucial, primăvara anului 1919 – Conferința de Pace de la Paris. Personaj cheie, iubit, controversat, dar și invidiat, Regina Maria a știut să-și folosească toate atuurile pentru împlinirea unui mare vis: România Mare.

„În esență, acest film este povestea unei femei hotărâte ce devine eroina unei întregi nații”, declară regizorul Alexis Sweet Cahill.

Pelicula, o producție Abis Studio, alege varianta unei abordări coerente susținută de elemente ce aduc farmec și totodată mister poveștii dar și sinceritate și adevăr istoric.

“Amploarea producției a fost extraordinară, iar printre membrii echipei a existat un sentiment profund că pășim pe terenuri noi, poate nu din punct de vedere cinematografic, dar cu siguranță din punct de vedere al emoției ce se transmite atunci când tu ești cel care relatează o parte din trecutul României. Și nu o parte oarecare, ci una atât de mult timp ascunsă și evitată.”, a mai adaugat regizorul.

Experiența interpretării rolurilor regale (Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Prințesa Margaret – Contesa de Snowdon, Prințesa Tatiana Romanov) a ajutat-o pe Roxana Lupu, actrița din rolul principal, în conturarea unei versiuni emoționante a Reginei Maria.

” Acest rol a reprezentat pentru mine o provocare și o onoare că mi s-a oferit. Am trăit bucurii si încercări deopotrivă, pe platou fiind pusă față în față cu diverse provocări. Prin rol sau mai bine spus prin experiențele Reginei Maria, am învățat despre politică, diplomație, perseverență, demnitate și patriotism. A fost mai mult o experiență de viață, dincolo de o experiență artistică, una pentru care sunt extrem de recunoscătoare.”, declară actrița Roxana Lupu.

Înainte să accept acest rol, citeam un interviu al lui Gary Oldman, care povestea de câte ori a refuzat rolul lui Winston Churchill în filmul “Darkest Hour” iar în momentul în care l-a acceptat a realizat munca monumentală ce-l aștepta, dar și satisfacțiile. A juca rolul unui personaj real va fi întotdeauna o încercare și o aruncare în gol, deoarece fiecare om are o părere despre acea personalitate istorică. Este o sarcină în care nu ai cum să mulțumești pe toată lumea și nu ar fi constructiv, ca actor, să-ți dorești acest lucru.
Dar când accepți această provocare, te îmbogățești ca persoană, ca artist și, pe măsura muncii depuse, vin și recompensele.

A fost o provocare să o înțeleg pe Regină ca om, dincolo de calitatea de monarh, iar în acest sens devine esențial a citi, a asimila, a vedea tot ce înseamnă Regina Maria, memorii, jurnale sau mărturii. Materialul este enorm, iar Regina a fost extrem de prolifică scriind basme, memorii, pictând. Provocarea a fost în a parcurge cât mai mult material, în a gândi și a acționa într-o măsură cât mai mare ca Regina. Sarcină nu ușoară, considerând cât de admirată a fost, dar și cât de controversată.

Recomand ca lumea să meargă să vadă filmul, deoarece este un subiect fundamental pentru noi ca neam, ca identitate istorică. Marea Unire, un subiect prea puțin discutat și înțeles mai ales de generația tânără.
Este filmat, regizat și spun eu, jucat bine. Filmul arată extraordinar, peisajele sunt fascinante și modul în care se desfășoară acțiunea este captivant și dinamic.
Este un film unic din punct de vedere regizoral, ca subiect și ca viziune în cinematografia românească și europeană, ce prezintă un episod din istoria noastră, pe care avem datoria să o cunoaștem.”

Filmările au avut loc în România și Franța. Au fost puse în valoare locații autentice precum: Palatul Cotroceni, Castelul Peleș, Quai d’Orsay din Paris iar în post-producție au fost recreate zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gare de Lyon, Place Vendôme, așa cum arătau în 1919.

”Maria, Regina României”, realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de co-scenarista Maria-Denise Theodoru, are în echipă actori englezi, francezi și români, o distribuție ce se pliază pe particularitățile personajelor istorice ale momentului: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Stirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).

Această poveste sinceră despre o însemnată filă din istoria României, spusă cu empatie, îndrăzneală și emoție, va ajunge pe marile ecrane  din 8 noiembrie 2019.  

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?