LUMEA MARE

Kutaisi e Georgia linistita

Kutaisi e mic si  putin ofertant

Dar are un sarm unic

Pana cu putin timp in urma, Kutaisi era usor accesibil datorita Wizz Air. O cursa directa intre Bucuresti si Kutaisi, doar vreo 2 ore si un pic de zbor, cu un maxi taxi ce pentru 5 lari te duce de la aeroport exact la hotelul la care esti cazat iti facea viata usoara. Pe moment Wizz Air a intrerupt cursele spre Kutaisi asa ca nu prea mai aveti cum ajunge acolo decat din Tbilisi unde va duce Tarom-ul mai nou. Pare ca Wizz si-a suspendat zborurile tocmai din cauza acestei noi curse a Tarom-ului. Adevarul este ca nu exista termen de comparatie intre Tbilisi si Kutaisi, in defavoarea ultimului.

Kutaisi este un orasel ca un oras de provincie maricel din Romania de prin anii 2000. Curat si dichisit dar mic si fara multe obiective in el. Piata centrala cu statuia din centru si Mc Donalds-ul aferent este principala destinatie. Inconjurata de cladiri gen Teatru Mare sau ceva guvernamental are un trafic nebun si un parc frumos langa el. Nu mergeti la Mc pentru ca gasiti restaurante ieftine chiar langa el cu mancare traditionala si Georgia chiar are mancare buna!

kutaisi

Noi am ajuns intr-o dupa amiaza frumoasa din octombrie, cu o vreme buna in jur de 20 de grade. De la hotelul nostru pana in centru am facut cam 15 minute, mers lejer. Dai 5 lari de la aeroport si maxi taxi te duce pana in usa hoelului oriunde ar fi el. Dar nici nu e mare orasul asa ca ajungi repede indiferent de cazare. Inca de cand ne-am cazat am intrat asa intr-o atmosfera a anilor 80. Hotelul destul de dichisit, curat, dar stilul ala kitchos. Ne-a intampinat o doamna care nu stia nici o boaba engleza, naspa rau. Am incercat noi sa intrebam, una, alta, de centru, de mancare, dar nu mergea. Ne-am resemnat. Hotelul foarte ieftin, am dat 18 euro pe noapte pentru Junior suite, Edemi hotel. La vreo 10 minute pe jos de centru.

hotel edemi kutaisi

Am lasat bagajul si am plecat fericiti ca doi copii, care au ajuns intr-un magazin de jucarii. Eram fericiti ca in sfarsit am ajuns in Georgia, o destinatie pe care o vizam de mult timp. Am ajuns in piata centrala din centru si ne a izbit un miros de paine calda, mai exact mirosul ala de paine turceasca care se gasea dupa revolutie. Cred ca vi-l amintiti cu totii, cat de buna era painea calda de atunci. Am mers dupa miros si am gasit un cuptor de unde am luat o paine calda pe care am dat 2 lari si am inceput sa mancam din ea fericiti, parca timpul se daduse inapoi cu 25 de ani.  Oamenii din Kutaisi par asa simpli, modesti , parca te fac sa te simti un pic ciudat, de parca ai venit dintr-o lume din viitor dar totusi vezi in privirea lor bucuria ca esti acolo cu ei, ca esti oaspetele lor.

paine

Am facut poze la fantana   Colchis  care din pacate nu mergea. Am plecat catre parcul central unde am gasit o terasa ca sa bem o bere si o cafea. Atmosfera exceptionala, ne simteam de parca eram intr-un loc din copilarie cand totul era simplu si frumos. Ne gandeam ce linistiti pareau georgieni care ii vedeam in parc. Oameni simpli care se bucurau de o seara frumoasa, linistita. Am trecut si pe langa mall-ul lor care era un fel de magazin Cocor pe vremuri. Nu am intrat, dar am vazut ca era aglomerat.

Ce ne-a uimit au fost taxiurile. Mercedes toate. Negre. Si multe! Plus fructele. Stiu ca am sarit de la taxi la fructe dar in toate curtile era cel putin un portocal si o rodie ( sau cum se numeste ) Grozav. Recunoastem ca am luat dintr-un pom doua portocale. Sa ne fie rusine…dar au fost tare bune! Ne cerem scuze aici.

 

taxiuri

fructe

Am intrat si in supermarketuri sa vedem si noi ce preturi au. Pot sa va dau cateva preturi ca sa va faceti idee... Un lari costa 1.54 ron. De ex un kg de ulei este 3, 29 lari, un iaurt este 1 lari, o cutie bere este 1,89 lari, un dero Persil este 2, 79 lari, o ciocolata este 2 lari, un kg de carnati 12 lari, vinul incepe de la 8 lari o sticla ajungand pana la 50 lari.

Am plecat sa vedem catedrala Bagrati care este un simbol special al orasului Kutaisi. Se afla in varful dealului Ukimerioni veghind orasul. A fost construita in secolul 11, in timpul regelui Bagrat III de unde ii vine si numele. In 1692 a fost devastata in urma unei explozii declansate de trupele otomane care invadasera Regatul Imereti al Georgiei, explozie ce a dus la prabusirea cupolei si tavanului. Am avut ceva de urcat pentru ca nu am vrut sa luam taxiul desi era ieftin, din centru pana acolo era cam 5 lari. Dar bine am facut ca am luat-o pe jos prin parc.

panorama de pe drum

Am urcat dealul, cand la un moment dat am dat peste o mica crama unde ne-au invitat sa intram ca sa gustam. Am facut pentru prima data cunostinta cu celebra bautura Chacha, tuica georgienilor. Am gustat si din gama lor de vinuri, foarte bune, imi pare rau ca nu-mi mai amintesc numele cramei, dar daca mergeti pe jos spre catedrala nu aveti cum sa o ratati. Puteti urca dealul sau sa ucati pe scari, pe care noi le-am preferat la coborare. Am vrut sa cumparam chacha si ce sa vezi, cand sa toarne  nu curgea, se terminase tocmai la noi, ghinion.

catedrala

Catedrala este impunatoare pe dinafara si extrem de simpla pe dinauntru. Nici vorba de lux, fast si bogatii. O gramada de moaste ale unor sfinti se afla aici si este loc de pelerinaj. De altfel georgienii sunt un popor cu o traditie crestina straveche.

Panorama asupra orasului Kutaisi de acolo de sus este fabuloasa. In drum ne-am intalnit cu o gramada de pisici, mi se parea ca sunt in Grecia. Am intalnit si multi caini, sunt cam cum erau pe vremuri la noi dar diferenta este ca sunt foarte pasnici, nu latra si nu musca pe nimeni. In Georgia pana si cainii sunt prietenosi. Le-am dat si noi ceva de mancare din sandwichurile care ne ramasesera si i-am castigat de prieteni.

Dupa vizita la catedrala, ne-am gandit sa mergem sa gasim un loc frumos unde sa mancam. Era si un restaurant frumos, sus, langa catedrala dar am preferat sa coboram in oras in centru. Am vazut un loc unde era plin ochi, de turisti si am zis aici este de noi, cu siguranta au mancare buna traditionala. Restaurant Baraqa. 

Poti manca si la restaurantele El Paso si Fleur, situate in apropierea fantanii Colchis/Colchida in piata centrala a orasului Kutaisi, unde mananci extraordinar si la niste preturi modice pentru noi. O masa pentru 2 persoane costa circa 75 de lei, bacsisul inclus in nota si cateva beri pe langa. Noi nu am inteles cum era cu bacsisul, ulterior am inteles ca este trecut in nota finala. Noi le mai lasam in plus nestiind acest lucru.

Am mancat si shaorma! Dar pe zi. Un pic diferita de cea avem noi dar in esenta tot shaorma. 

Mare atentie la portiile de placinta georgiana (cu branza, carne, etc), in general sunt pentru 2 persoane. Noi am gustat aici pentru prima oara traditionalele galuste Khinkali, umplute cu carne si legume, si delicioasele Khachapuri pe baza de paine si branza. Am mancat acompaniati de o doamna in varsta, localnica, ce a inceput sa cante din senin o melodie din folclorul georgian. Mi s-a parut asa dragut , dupa ce a cantat a fost invitata la masa unor turisti din Germania care au rugat-o sa ia masa cu ei. Se pare ca in Georgia asta este ceva normal dupa spusele chelnerului  care ne zambea tot timpul. Am petrecut o seara frumoasa intr-0 atmosfera foarte placuta alaturi de ceilalti turisti aflati acolo.

restaurant

bunatati

O alta recomandare pentru voi este ca daca ajungeti in Kutaisi sa mergeti o tura prin piata dimineata. Alimentele arata, asa cum aratau pe vremea bunicilor nostri!  Gainile sunt gaini cum arata cele de tara de la noi, branza branza si, in general totul e ceea ce ar trebui sa fie, in materie de mancare arata natural. Piata merita vizitata pentru atmosfera. Mi-au facut cu ochiul multe lucruri si ma gandeam ca mi-ar placea sa fie si la noi asa produse in piata la preturile acelea decente. Am plecat pana la urma cu o sticla de Chacha si niste mere rosii frumoase foc.

In ziua a doua am vizitat Prometheus Cave unde puteti ajunge cu taxiul pentru 20 de lari sau cu matrouska. Matrouska este un maxi taxi. Garbovit, prafuit dar la 1 lari biletul te duce cam peste tot. Pestera Prometeu este una dintre atractiile principale din zona. La doar 20 de km de oras poti ajunge cum spuneam cu taxiul sau cu un maxi taxi din acesta care te duce pana intr-un orasel apropiat apoi un altul pana la pestera. Daca vreti sa aflati exact care si cum si unde intrebati-ne si va spunem noi exact. Sau asteptati putin pentru ca o sa va prezentam un articol despre obiectiv curand. Pestera se viziteaza intre orele 10 si 17, costa 15 lari biletul de intrare si este amenajata super. Are 1 km si putin pe sub munte si in interior chiar merita vizita.

Daca stau sa ma gandesc bine, ma bucur ca am inceput calatoria noastra cu Kutaisi care comparativ cu Tbilisi sau Batumi, pe care le- am vazut dupa, are o simplitate frumoasa si chiar daca nu ai ce face mai mult de 2-3 zile este placut sa vezi cum este Georgia de fapt, cum oamenii sunt fericiti, se bucura de lucruri simple iar mie cel putin asa mi-a dat impresia. Ce mi s-a mai parut dragut a fost ca ne tot intalneam in oras cu oamenii din avionul cu care venisem de la Bucuresti. Fiind un oras mic ne intalneam inevitabil, si sincer imi pare rau caWizz Air  au renuntat la cursa asta din cauza ca cei de la Tarom au o cursa noua din Bucuresti direct in Tbilisi. Dar poate cine stie, la vara  se decid sa dea din nou drumul la cursa si Kutaisi va fi din nou o destinatie.

Daca nu, o modalitate usoara, comoda si ieftina de a ajunge intre orase este Georgian Bus. Au o flota de microbuze si autocare moderne cu wi fi la bord si te duc si te aduc super repede si comod. I-am folosit si noi si nu avem decat cuvinte de lauda. Este o diferenta uriasa intre vechile microbuze de pe drumurile georgiene si cele folosite de Georgian bus. Trece prin oras asa ca, chiar daca merge la aeroport tot va duce pana acolo. Un bilet intre Tbilisi si Kutaisi este 20 de lari.

Pana una alta, chiar daca e mai greu acum sa ajungi in oras, daca ai o vacanta prin Georgia pune si Kutaisi pe lista macar pentru o zi si o noapte. O sa iti placa garantat.

vechea Georgie

statuia din centru

restaurant baraqa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *