Je suis Charlie

Dreptul celuilalt de ati spune ceea ce nu vrei sa auzi…

      Nu, nu imi apartine propozitia dar mi s-a parut cea mai buna expresie vis a vis de de ceea ce s-a intamplat ieri in Paris. Imi doresc insa sa vad prin ochii celor care au ucis 12 persoane ieri. Sa inteleg! Cum au ajuns sa comita asemenea lucru? De ce? Care ar fi motivatia sa comiti asemena lucru? O gramada de analisti pe la TV isi dau cu parerea despre cat de cruzi sunt musulmanii si mai ales cei din Statul Islamic. Vedem cum decapiteaza americani sau englezi, ucid copii si violeaza femei. Si totusi, printre randuri se strecoara informatia ca tot mai multi din zona adera la ceea ce semnifica organizatia lor. De ce? Frica? Cat de frica sa iti fie incat sa te inrolezi? OK, acceptam frica. 100…200 ! Dar vorbim de cifre mult mai mari! Religia? Califii aceia chiar sunt atat de infuenti si convingatori incat sa le spele practic creierele?? Saracia? Adusa de razboaiele cu “lumea civilizata”? Genul acesta nou de cruciade? Petrolul? Dorinta secreta a celor care-i conduc de a controla zonele petrolifere din Irak, Arabia Saudita si Siria( chiar daca Siria nu prea are petrol )? Dorinta de al impune pe Allah ca unic Dumnezeu in lume? Nu stiu! Sa nu uitam ca sunt oameni extrem de inteligenti si culti care fac parte din organizatia asta. Deci nici naivitatea/prostia/incultura nu merge la toti !

     Zona aia a Orientului este o nebunie istorica. Nefiind specialist, stiu totusi ca exista inca o organizare oarecum tribala. Clanuri. Etnii. Siiti, suniti, kurzi…amestecati, razboinici si razbunatori. Atata timp cat “lumea civilizata” nu s-a atins de ei, atata timp cat a stat departe, si-au purtat razboaiele si razbunarile intre ei iar acum pare ca au facut un front comun impotriva tuturor celor care nu-s ca ei. Cand agiti un cuib de viespi, inevitabil o sa fii intepat! Inteleg si imi pare nespus de rau, nu numai pentru cei 12 de ieri ci si pentru cei din turnurile gemene, din trenurile din Madrid sau autobuzele din Londra. E  infiorator sa mergi pe strada sau sa te duci la munca si sa mori pentru o cauza de care nu ai habar… Si totusi ! De ce? Inteleg motivatia de ieri. Jigniti, au cautat razbunarea in felul lor. Dar asta e doar varful aisbergului!  Ce/cine/unde/cati o sa urmeze? Pentru ca e inevitabil ! Si daca ziaristii si caricaturistii care au fost asasinati ieri si-au asumat riscurile cu pretul vietii, data viitoare bomba sau arma o sa ucida oameni care nu vor sa moara pentru o  idee sau un ideal! Fireste ca nu sunt de acord cu acest tip de violenta. Nu duce la nimic bun, si armele si razboaiele nu au adus si nu vor aduce pace decat dupa ce vor muri multi multi dintre noi. Asa ca vreau sa stiu si sa inteleg…de ce se intampla lucrul asta? Cum il putem opri? Cine e de vina? Cum putem sa-i facem sa traiasca cu ideea de a accepta si ceea ce nu vine din Coran? Cum sa nu le mai furam ceea ce detin de drept? Cum sa nu-i mai umilim? Cum sa nu ne mai ucida? Cum sa nu se mai sinucida? Tot cu arma?? Dar legal?… Sunt sigur insa de cateva lucruri. Ca sunt informat doar pe jumatate si ca nu stiu de fapt care sunt interesele reale! Ca sunt manipulat si indoctrinat si eu ca si ei avand poate avantajul informatiei de pe internet. Ca educatia mea nu-mi permite sa ucid decat trimis de stat dar ca in conceptia lor si ei reprezinta un stat… Si pare ca ceea ce se intampla este un plan amplu si secret al cuiva, plan care a scapat de sub control… Sau poate si tragedia de ieri e tot o parte din scenariu! Stiu ca nu stiu !

Si nu, nu vreau sa fiu manipulat de media din “lumea civilizata”!

Peste tot si peste toate vreau sa aud lucrurile pe care nu mi-ar face placere sa le aud !

up date

Cica, politia franceza i-ar fi identificat pe teroristi dupa o carte de identitate uitata de unul din ei in masina cu care au fugit…Pe bune?? Si-a pierdut buletinul in masina? Probabil si cartea de vizita si certificatul de casatorie si contractul casei si cazierul erau in torpedou. Ce ziceam de manipulare?

Facebook Comments

2 thoughts on “Je suis Charlie

  • 19 January 2015 at 18:37
    Permalink

    mmmm…nici eu nu ma simt charlie. Titlul dadea bine SEO.E o discutie ampla, oprita temporar pana la urmatorul atentat… Lucrurile sunt convins ca stau altfel decat le vedem noi la tv 🙁

  • 19 January 2015 at 17:59
    Permalink

    je ne suis charlie. pas de tout. am explicat la mine de ce. 🙂

Tu ce zici despre asta?