LUMEA MARE

Israelul azi

Despre Israel…Tara Sfanta?!

   Am ajuns si in Israel. Pot spune despre mine ca sunt un calator. Am vazut multe multe locuri prin lumea larga si am fost si in Orient deci impactul nu ar fi trebuit sa fie atat de mare! A fost! Dupa aventura de la aeroport de care v-am povestit deja ( am stat aproape o ora la “clarificari” ) am iesit pe o autostrada care are uneori si sase benzi! Modern, nu? Sa vedem. Pentru ca fara sa stiti povestea, nu aveti cum sa va dati seama o sa incerc o istorie pe superscurt a statului Israel si a zonei. Ei bine lucrurile stau cam asa…

cetatea Ierusalimului
Ierusalimul vazut de sus

    Zona aceea, a fost de cand s-au inventat oamenii in Biblie, extrem de disputata. Intre ei si intre marile puteri ale lumii. Veneau unii, plecau alungati altii, veneau doua popoare deodata si o mare putere cucerea zona ( Imperiul roman, imperiul turc sau Anglia ). In 1948 a fost infiintat statul Israel pe locul unde era Palestina. Nu toata Palestina! In 1967 tarile din jur ( toate arabe ) se pregateau sa atace Israelul, acesta s-a miscat mai repede atacand si dupa ce in 24 de ore a distrus aeroporturile si aviatia militara a celor din jur, in 6 zile a cucerit estul Ierusalimului ce se afla sub control arab, inaltimile Golan de la Marea Galilee, Fasia Gaza  si Peninsula Sinai ajungand pana la Marea Rosie. Sinaiul a fost cedat ulterior Egiptului dar restul teritoriilor au ramas in Israel. Acum, in situatia de azi…pentru ca azi nu e la fel ca ieri, exista trei feluri de zone in Israel. Israelul – unde totul este administrat de Israel ( administratie/politie etc) Zona A – Palestina – totul este administrat de palestinieni si zona B un mixt in care palestinienii au drepturi dar politia israeliana controleaza zona. Fasia Gaza e un caz special – o inchisoare imensa pentru aproape 2 milioane de musulmani inraiti la maxim pe care nu-i doreste nimeni! Complicat nu-i asa? Ca sa va explic si sa intelegeti exact cam cum stau lucrurile. Acum vreo 2000 de ani, evreii au fost alungati din Ierusalim si din zona aia de catre romani si au trait raspanditi in lumea larga. Prinsi mereu intre crestinism si islam, scosi tapi spasitori pentru o gramada de lucruri pe care nu le-au facut au trait intr-un continuu exil, reusind sa isi pastreze traditiile si unitatea religioasa chiar daca erau atat de dispersati. Acum au tara lor si ma indoiesc ca o sa o mai lase din maini. Cam asta in mare, fara interpretari gen “dreptatea e a unuia/altuia”. Asa stau lucrurile. Am vorbit cat am stat acolo si cu evrei ultracredinciosi si cu palestinieni educati si inteligenti dar plini de resentimente si ascultandu-i nu am inteles decat un lucru in perioada urmatoare nu exista nici o sansa sa se faca pace acolo!

   In 1948 erau 600.000 de evrei si 700.000 de palestinieni. Acum sunt 8.5 milioane toti din care vreo 2.5 milioane palestinieni. Si evreii reprezinta aproximativ 45% din populatia totala de evrei din lume si continua sa vina in Israel. Iudeii ( asa isi spun ei ) au chiar un minister al ”aducerii acasa” – nu se numeste asa dar asta este. Evreii vin si sunt sprijiniti cu bani sa cumpere sau sa inchirieze…in fine…sa treaca de perioada de adaptare si sa se integreze. Si colonizeaza zone intregi din Israel. Da, efectiv le colonizeaza pentru ca zonele acelea de care va povesteam, locuite de palestinieni sunt raspandite in est si se intretaie si suprapun cu zone in care evreii intra sau in care nu au voie. Exista zone unde evreii nu au voie sa intre -Bethlehem – si exista palestinieni care pleaca cu avionul din Iordania cu toate ca au aeroport la 30 de km de Ierusalim. Palestinienii depind de evrei material, evreii depind de palestinieni teritorial. Evreii vor ca palestinienii sa recunoasca faptul ca e dreptul lor sa locuiasca acolo alaturi de ei iar palestinienii considera ca au fost ocupati! Cartiere de arabi, cartiere de evrei, cartiere de crestini…cu reguli fiecare. Bani multi, ura, intoleranta, bombe in zonele locuite de evrei, atacuri ale Israelului in Gaza, onoare, pamant, religie, traditii de mii de ani impletite, locuri sfinte, moschei, biserici sau sinagogi, politie israeliana, politie palestiniana, autonomie mai mare sau mai mica, turisti, pelerini, ziduri ce despart cartiere…toate pe un teritoriu cat o treime din Romania. Complicat al naibii. Una peste alta lucrurile sunt asa – Israel entitate statala recunoscuta in lume/ Palestina entitate autonoma in cadrul Israelului cu drepturi mai mari sau mai mici in functie de zona si Fasia Gaza unde nimeni nu intra nimeni nu iese – inca nerecunoscuta in lume ca stat! Iar intre ura evreilor si a musulmanilor, putini crestini ce stau peste tot dar sunt prinsi la mijloc.

    Israelul este o diversitate incredibila. Ghida noastra din Bethlehem era o romanca plecata acolo de multi multi ani, casatorita cu un medic palestinian si nu avea voie sa intre in Ierusalim… Evrei, arabi, crestini, bahai, beduini ce traiesc in corturi dar au tractoare sau masini parcate langa tarcul oilor sau caprelor, muncitori din tari africane, turisti din toata lumea si politie pe strazi pe oriunde mergi. Salariul minim garantat de stat pentru evrei este undeva la 1000$ dar mediul sare de 2000$ fiind totusi o tara scumpa. 1 sekel -1 leu dar preturile sunt cel putin duble. Astfel o paine ( lipia ) cinci/sase bucati 2 sekeli, o bere 10-12 shekeli, un pachet de tigari 30-34 shekeli, o sticla de vin 10 euro schimba cursul mereu in favoarea lor, un dolar nu e nicidecum egal cu un euro si tot asa… Cei care stau in zonele palestiniene au salarii mult mai mici, la nivelul celor mici de la noi. 300-400 $ si trebuie sa traiasca la fel ca ceilalti. Tocmai de aceea, toti fac diverse afaceri ca sa isi suplimenteze veniturile.Vanzatorii ambulanti sunt peste tot si daca ai facut greseala sa te opresti sa vezi ceva numai scapi! 1 euro sau 5 euro un magnet, genti, saluri, margele colorate, mir, cruciulite sau cruci din lemn de maslin…orice iti imaginezi gasesti! Agresivitatea negustoreasca  din Orient…o stiti cei care ati fost acolo. Nu violenta dar insistenta. Vand in lei, euro, dolari, shekeli sau ce valuta ai prin buzunar si  trec  de la 10 dolari la 10 lei instant. Sunt multi rusi, polonezi, romani si auzi si alte limbi vorbindu-se pe strada. De la o tara semidesertica in trecut, Israelul devine incet incet verde. In desert spre marea moarta vezi tot mai multe perdele de pomi fructiferi care cresc datorita sistemului national de irigatii. Maslini, curmali, bananieri. Practic aduc apa in desert, fac agricultura si nu depind de sezoanele din Europa. Kibuturile sunt raspandite in tot Israelul si cu o conceptie relativ comunista ( totul e la comun ) prospera trecand de la agricultura la mici fabricute sau de-a dreptul fabrici. Au multe avantaje, platind statului impozite putine sau deloc. Au intre 50 si 300 de familii si traiesc asa cum o fac si mormonii, la comun – impartind totul si respectand la sange legea religiei lor. Asta in zonele unde exista locurile sfinte, pentru ca in Tel Aviv sau in Haifa lucrurile stau diferit. Haifa, port la mare este puternic industrializat iar Tel Aviv-ul este un mini Dubai unde exista o parada gay renumita in lume!! plin de cluburi, restaurante si hoteluri, cu o faleza luuuuunga si frumoasa, cu o viata de noapte exploziva si afaceri  mondiale, cu o autostrada prin mijlocul orasului. O bucata de civilizatie din vest atinsa si cotropita chiar de toate ”relele” de acolo.

   Tara sfanta, este locul unde stim cu toti s-a nascut, a propovaduit, a fost martirizat si s-a ridicat la ceruri Mantuitorul Isus. Pentru crestini este cea mai importanta poveste a lumii, pentru evrei si musulmani mai putin. Exista in fiecare loc pe unde a trecut Isus o biserica, exista in fiecare loc unde a trait vreun  discipol de-al sau o alta biserica, exista biserici peste tot si este o ironie a sortii cum musulmanii fac negot si profita de pelerinajul crestinilor. Incepand cu Nazareth – locul unde s-a nascut Isus, Marea Galilee – in fapt un lac cu apa dulce – unde  a adunat din pescari si i-a transformat in discipoli si apoi in apostoli, ajungand la Ierusalim unde a propovaduit si a fost jertfit si s-a inaltat de-a dreapta Tatalui…Israelul este un sir de locuri sfinte. Bisericile din toata lumea au venit pe pamantul sfant si s-au asezat avand acum in grija diverse lacasuri. Franciscani, benedictini, romani, scotieni tot ce va trece prin cap ca si crestinism e prezent aici si are macar o bisericuta. Insasi Biserica Mormantului Sfant este practic o biserica formata din 5 biserici, iar biserica greaca ce are in grija Mormantul Sfant este considerata ca fiind cea mai importanta. Romanii sunt o particica din asta si la Biserica Adormirii Maicii Domnului, un preot roman ne-a tinut o lectie de religie si viata de neuitat. O sa va povestesc in timp despre locurile sfinte pentru ca vorba unui evreu intelept ”inca nu a venit vremea”.

Cam atat despre Israel si felul in care se traieste azi acolo. Despre pelerinaj si  locurile sfinte o sa urmeze povesti deosebite.

Cu ajutorul Filadelfia Turism. #inisrael

armata dureaza trei ani si e obligatorie
armata dureaza trei ani si este obligatorie
biletele de la zid
biletele de la zidul plangerii
biserica adormirii Maicii Domnului
intrarea in biserica adormirii Maicii Domnului
credinciosi la locul nasterii
credinciosi la locul nasterii
drumul crucii
drumul crucii – 14 opriri
evrei la zidul plangerii rugandu-se
evrei la zidul plangerii
evreii de azi
evreii de azi
evreu
ploua…
gradinile bahai din Haifa
gradinile bahai din Haifa
ierusalim noaptea
Ierusalimul noaptea
locul nasterii Domnului
locul nasterii Domnului
marea Galilee
Marea Galilee
marea moarta
marea moarta
palestinian
palestinian din Bethlehem
pelerini
pelerini
plaja de la marea moarta
plaja de la marea moarta
poarta de aur ce se va deschide la judecata de apoi
poarta de aur ce se va deschide la judecata de apoi
politia israeliana
politia israeliana
raul Iordan
raul Iordan
restaurant in palestina
restaurant in Palestina
strada din Behlehem
strada din Behlehem
zidul plangerii
zidul plangerii

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

4 thoughts on “Israelul azi

  • Sa stii ca nu sunt periculosi. Dar e adevarat ca par a fi… Si oricum prin Tel Aviv nu sunt mai deloc. Israel pentru cei mai in varsta inseamna Ierusalim si locurile sfinte. Si merita insutit! Tel Aviv e asa ca orice oras din vestul Europei. Fara prea mare istorie si modern. O sa pun in scris ce am in minte despre asta. Fara obiectivele turistice. Viata de acolo, cum am simtit-o eu.
    Dan.

  • A fost si mama. Ma bucur ca am reusit sa-i indeplinesc asa un vis. Evident ca am vayut poze dar nu stiasa mi le explice, aici vad totul mult mai clar. Mi se pare periculos sau, sa zicem tensionant ca ăstia negrii cu barba (nu e o jignire) evreii care tin muțeste de cuvintele Cărtii sunt la fel de periculosi ca… fundamentalistii islamici care mai traiesc pe acolo. Parca pluteste-n aer mereu o tensiune. Bine, nu-s genul care sa vad vreo problema pt turisti, ma refer strict la situatia din zona.
    Super poze

  • Am povesti frumoase…O sa va spun de locurile sfinte.

  • ok, deci să ne instalăm comod şi să aşteptăm poveştile celelalte. presimt de pe-acum că îmi vor plăcea nespus. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *