Interviu cu Romina Pescaru – fondator Think in Feelings
Dezvoltare personala cu Think in Feelings
Zilele trecute navigam pe facebook si ma gandeam ce efect are online-ul asupra adolescentilor, de fapt ce efect are internetul si cum percep ei informatiile in goana. Am vazut un interviu cu niste adolescenti de curand, la o emisiune, nu dau nume , dar mi-a atras atentia discutia lor fiind vorba de iubire si ce cred ei despre asta. Unul dintre invitatii emisiunii a dat un raspuns foarte frumos desi nu avea mai mult de 18 ani, a spus ca iubirea nu ar trebui sa fie asa tratata de superficial cum este tratata de tinerii din ziua de astazi, caci nu mai are nici un farmec, totul se intampla prea repede. El spunea ca nu se grabeste si ca ii are exemplu pe parintii lui care au avut o dragoste frumoasa de tineri si sunt si acum impreuna si se respecta. Mi s-a parut asa frumos ca un tanar la varsta lui sa gandeasca asa in lumea asta in care traim acum, m-a facut sa vad ca mai exista si tineri care gandesc frumos si sanatos. Conteaza intr-un final cei 7 ani de acasa dar conteaza si cum se modeleaza fiecare tanar din ceea ce vede in jurul lui, cum stie sa absoarba din jur lucrurile pozitive care sa il ajute la dezvoltarea lui personala, sa devina in primul rand un adult care are incredere in el. Din pacate sunt multi tineri care nu se orienteaza asa de bine, care nu sunt sprijiniti nici acasa nici la scoala si de aceea devin nesiguri si cauta sa gaseasca satisfactie in lucruri care nu au valoare si duc la un dezechilibru personal mai tarziu. De aceea astazi m-am gandit sa va invit sa cititi un interviu cu Romina Pescaru.
Cine este Romina Alexandra Pescaru?
Sunt un om orientat catre cunoastere, dezvoltare si evolutie. Participand de-a lungul timpului in programe de dezvoltare personala si profesionala pe diverse teme si tehnici psihologice, am inteles si am constientizat ca suntem mai mult decat noi stim ca suntem si ca avem in noi o inteligenta complexa, de care putem beneficia intr-un mod armonios cu conditia sa cunoastem aceste lucruri si sa le folosim constructiv. Cred intr-o lume mai buna, mai armonioasa, mai constienta si mai prospera si cred in puterea si in darurile noastre, prin care putem contribui la o astfel de lume.
Ce inseamna Think in Feelings?
Think in Feelings este un centru de dezvoltare al inteligentei gandirii si inteligentei emotionale. Este de asemenea un concept care ne indeamna sa fim mai atenti si mai sinceri cu noi insine, sa intelegem impactul inteligentei gandirii si al emotiilor in toate aspectele din viata noastra. Noi, oamenii, cultivam roadele gandurilor si a convingerilor noastre, pe tot parcursul vietii, fie ca suntem sau nu constienti de asta.
Care este principala ta motivatie? La ce te-ai gandit mai exact cand ai pus in aplicare acest proiect si cui se adreseaza?
Sunt doua motivatii principale care se sustin si se completeaza reciproc. Misiunea Think in Feelings de a contribui la o lume mai constienta, mai armonioasa si mai prospera si Viziunea de a deveni o comunitate de oameni inspirati de potentialul si beneficiile inteligentei gandirii si inteligentei emotionale.
Lucrand si interactionand cu adolescenti si adulti m-a inspirat interesul lor, curiozitatea, entuziasmul si increderea ca pot beneficia de aceasta inteligenta, prezenta in fiecare din noi. Acestea sunt bazele pe care am creat programele de dezvoltare a inteligentei gandirii si inteligentei emotionale, Think in Feelings Basic si Think in Feelings Avansat si se adreseaza adolescentilor si tinerilor adulti, pana in 30 de ani.
Ai mentionat in viziunea Think in Feelings comunitatea, poti detalia?
Traim si activam in multiple comunitati, fiecare cu scopurile si cultura proprie, constiente sau mai putin constiente, declarate sau nedeclarate, insa cu impact puternic in vietile noastre, in realitatea noastra. Dezvoltarea inteligentei gandirii si inteligentei emotionale a participantilor, va conduce catre o comunitate de oameni cu un scop comun constient si declarat, de a fi inspirati de potentialul si beneficiile inteligentei noastre. Am convingerea ca in momentul in care vor intelege si vor constientiza impactul gandurilor si al emotiilor in prezentul si-n viitorul lor, vor fi mult mai atenti la gandurile si cuvintele lor, la modul de abordare al situatiilor, al relatiilor si al visurilor lor. In special al relatiei cu ei insisi, care impacteaza totul.
Care ca este rolul dezvoltarii personale in viata adolescentilor si a tinerilor adulti?
Cunoasterea si constientizarea de sine, stima si respectul de sine, increderea si armonia interioara, claritate si autenticitate, increderea ca pot dobandi ceea ce-si propun in viata si isi pot atinge aspiratiile, acestea sunt rolurile dezvoltarii personale care implicit faciliteaza evolutia oamenilor.
Ce ar trebui sa stie tinerii si parintii lor ca pot gasi la cursurile pe care le vei organiza? Pe ce se bazeaza de fapt, care sunt principalele aspecte?
Informatii si cunostinte noi, utile si esentiale in dezvoltarea lor. Aplicabilitate in exercitii individuale si de grup, jocuri si tehnici de dezvoltare si discutii interactive constructive. Instrumentele prin care vom lucra ii vor ajuta pe tineri sa inteleaga cum folosesc in prezent inteligenta si potentialul lor si care sunt rezultatele pe care le au, respectiv cum sa foloseasca constient si eficient inteligenta gandirii si inteligenta emotionala astfel incat sa le aduca beneficii, cum sa-si activeze resursele interioare si sa le aplice. In acest mod fiecare participant are posibilitatea sa aiba propriile constientizari, propriile concluzii cu privire la notiunile comunicate si aplicate.
Dupa fiecare exercitiu vom discuta deschis despre constientizarile si concluziile noastre si vom pune in aplicare gandirea constructiva, focusarea si inteligenta despre care am vorbit.
De indata ce devenim constienti de ceea ce gandim, spunem, simtim sau facem si de impactul sau consecintele acestor actiuni si comportamente, suntem mai atenti si mai determinati sa gandim constructiv si sa actinam astfel.
Daca ar fi un singur cuvant care sa defineasca conceptul tau, care ar fi acela?
Este complicat sa definesc intr-un singur cuvant conceptul Think in Feelings, datorita complexitatii fiintei noastre cu care se asociaza conceptul si cu care lucreaza. Think in Feelings este despre oameni si despre ce avem in noi bun, frumos, eficient si benefic!
De ce ar trebui parintii sa ii incurajeze pe tineri sa urmeze un astfel de program?
Programele de dezvoltare personala in general sunt benefice pentru cei care participa. Dezvoltarea este un proces continuu, mereu avem de invatat ceva nou despre noi si despre lucrurile care ne inconjoara. Important este ce facem cu ceea ce cunoastem, cu ceea ce am dobandit. Daca nu le aplicam intr-un mod constient si constant, multe din cunostintele dobandite se ratacesc si se pierd printre obiceiurile comportamentale deja instalate.
Programele Think in Feelings sunt concepute pentru a acoperi atat cunoasterea si constientizarea, cat si integrarea si dezvoltarea prin aplicare si discutii interactive constructive. Astfel incat ceea ce dobandim prin invatare sa transpunem cat mai mult posibil in noi abilitati, noi calitati, noi comportamente, noi tipare de gandire constructive.
Cat de important este sa te cunosti pe tine insuti/insati si sa ai curaj sa iti urmezi visurile?
Pe o scala de la 1 – 10 (unde 1 este min. si 10 este max.) ca importanta a cunoasterii de sine, in opinia mea este 10. In interiorul nostru sunt multe daruri, mult potential creativ si creator, multe resurse si capacitati. Avem inteligenta, bunatate, generozitate, iubire, dorinte, aspiratii. Trairea si manifestarea acestora sunt esentiale in relatia cu noi insine si cu cei din jur. Acestea sunt facilitate de cunoasterea si constientizarea de sine si de increderea si stima de sine. Pot fi insa si blocate, negate sau ascunse, din cauza fricii. Frica de a nu fi criticati, respinsi, judecati sau chiar exclusi, frica de a pierde. Si-n felul acesta ajungem sa ne negam pe noi si sa ne negam darurile si resursele interioare, indepartandu-ne de noi insine si creand imagini si identitati despre care credem ca sunt acceptate si dorite de ceilalti.
Cunoasterea de sine ne ajuta sa regasim toate aceste elemente din interiorul nostru, sa le dam viata acceptandu-le valoarea si punandu-le in valoare in tot ceea ce intreprindem. In aceasta dinamica apare implicit si curajul, atat ca resursa interioara cat si ca stare a constiintei noastre, in relatie cu visurile si aspiratiile.
Crezi ca increderea in sine este cel mai important lucru pentru un tanar care porneste in viata?
Cred ca ambele sunt importante, atat cunoasterea de sine cat si increderea in sine, deoarece cea de-a doua si anume increderea, se naste din cunoasterea de sine.
Putem sa ne adresam cateva intrebari: Ce si cat din mine cunosc? Ce si cat din mine pun in valoare? Ce si cat din mine arat si celorlalti? As vrea sa pot arata mai mult? Ce ma ajuta sa arat si sa daruiesc mai mult din mine? Ce ma impiedica sa arat si sa daruiesc mai mult din mine? Ce potential am si cat cunosc din potentialul meu? Ce pot realiza cu acest potential? In ce din mine am incredere? Cum stiu ca am incredere in mine? Sunt doar cateva intrebari care ne conduc catre raspunsuri personale, benefice tuturor celor care dorim sa purtam un dialog sincer cu noi insine, cu scopul de a ne cunoaste si de a ne apropia de noi insine.
Imi doresc sa ating ceea ce mi-am propus prin misiunea si viziunea Think in Feelings. Sa contribuim la o lume mai constienta, mai armonioasa si mai prospera si sa devenim o comunitate de oameni inspirati de potentialul si beneficiile inteligentei gandirii si inteligentei emotionale. Imi doresc ca tinerii sa stie cine sunt cu adevarat, dincolo de identitatile si imaginile impuse oarecum de societatea in care traim, sa puna in valoare autenticitatea lor, se se puna pe ei in valoare intr-o forma armonioasa si benefica, sa aiba incredere in ei insisi, sa se bucure de ceea ce sunt si sa-si hraneasca constructiv aspiratiile. Sa fie constienti de inteligenta din interiorul lor si sa o foloseasca constient si constructiv.
Este un proiect in care am inteles ca ai investit mult si ma gandesc ca va aduce o schimbare mare in viata ta, ce plus crezi ca iti va aduce pe plan personal?
Think in Feelings este un proiect in ale carui beneficii cred foarte tare. Am investit mult in dezvoltarea mea profesionala si personala si continui sa investesc pentru evolutia mea si pentru rezultatele pe care le doresc. Am investit mult si in realizarea acestui proiect si am primit sprijin si incurajari din partea unor oameni dragi, carora le sunt recunoscatoare.
Atat in conceptul Think in Feelings, cat si munca mea sunt eu cu tot ce am mai bun si mai frumos in mine, astfel implinirea si bucuria pe care o resimt in plan profesional o traiesc si in plan personal. Faptul ca reusesc sa fac ceva util si benefic cu ceea ce sunt, cu ceea ce am devenit, ma bucura si ma inspira sa-mi continui drumul catre destinatie.
Spune-ne te rog putin despre desfasurarea cursurilor, cate sedinte vor fi si cat te-ai gandit sa dureze un curs, unde vor avea loc?
Sunt doua programe de dezvoltare. Think in Feelings Basic, conceput pentru a facilita dezvoltarea inteligentei gandirii si inteligentei emotionale si pentru aplicarea acestora in vietile noastre. Este structurat in 12 module, cu participare saptamanala la cate 1 modul de 2 h, in grupe de max. 12 participanti. Think in Feelings Avansat se adreseaza adolescentilor si tinerilor adulti care au participat la programul de dezvoltare Basic si doresc sa-si continue dezvoltarea personala pe noi teme de lucru, impreuna cu facilitatorul. Este un pachet de 4 intalniri de lucru in grupul de dezvoltare, cu participare saptamanala de 2 h / intalnire. Ambele tipuri de programe vor fi sustinute si implementate in Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.
Te-ai gandit pe viitor sa faci si sedinte individuale sau nu este indicat?
Am experimentat procesul de devoltare in ambele variante, atat in sedinte individuale, cat si in grupuri de dezvoltare. Am fost in rolurile de cursant, de client si de facilitator. Grupul de dezvoltare este mult mai benefic decat sedintele individuale in ceea ce priveste misiunea si viziunea Think in Feelings, temele modulelor, exercitiile si tehnicile cu care vom lucra. Grupul faciliteaza interactiunea, relationarea, comunicarea, ascultarea si se formeaza o dinamica importanta, atat ca informatie cat si ca energie. Este o munca mai solicitanta dar are un impact benefic in dezvoltarea participantilor si conduce catre o comunitate cu un scop comun, in care oamenii se cunosc unii cu altii.
Ce face diferenta si cat de important este pentru tineri sa participe la programele Think in Feelings? Care este lucrul pe care il poti garanta ca va ramane in mintea cursantilor atunci cand vor termina cursurile?
Cred cu certitudine ca vor ramane cu multe constientizari care vor face sens in viata lor. Vor simti si vor constata in ei insisi cat de mult conteaza gandirea si starile emotionale, in tot ce ne propunem ca aspiratii si dorinte. Vor resimti procesul de dezvoltare in relatia lor cu ei insisi, aceasta este cea mai valoroasa, pentru ca impacteaza dinamica tuturor relatiilor lor. Se vor cunoaste pe sine mult mai bine si acest aspect le va creste increderea in ei, stima si respectul de sine. In plus, tot ce vor invata despre ei, despre inteligenta cu care sunt inzestrati, despre resursele interioare si tot ce vom pune in aplicare le va fi util atat in prezent, cat si in viitor. Acestea sunt aspectele importante care fac diferenta si pentru care este important sa se dezvolte, sa evolueze armonios si sanatos.