LUMEA MARE

Insula cu cai sălbatici de pe Dunăre

Ostrov. Insula cu cai sălbatici. Sau insula lui Decebal

Mult mai putin cunoscuta ca Letea, Ostrovul Moldova veche sau Ostrov Decebal sau insula lui Decebal, este o insula in mijlocul Dunarii, in apropiere de localitatea Moldova Veche din judetul Caraș-Severin, imediat dupa Cazanele Dunarii in amonte, rezervatie naturala in acest moment, insula care adaposteste o populatie insemnata de cai salbatici. Povestea ei este complicata dar norocoasa. Nu am gasit multe imagini sau alte harti ca sa va arat diferenta dar cred ca din ce vedeti mai jos, va dati seama exact. Este diferenta intre ”inainte de Portile de Fier” si ”dupa Portile de Fier”. O diferenta de nivel de apa uriasa, pentru ca Dunarea a crescut cu 30 de metri in unele parti, inghitind, pe langa celebra insula Ada Khaleh si jumatate din insula Ostrov. Iar partea aceasta de Dunare are acum 5-6 km latime.

Inainte de 1972
Inainte de 1972
Dupa anul 1972
Dupa anul 1972

In trecut, pentru o lunga perioada de vreme, aceasta zona a Dunarii era granita intre Imperiul Otoman si Imperiul Austro-ungar. Sunt semne ramase din acele timpuri si le puteti regasi peste tot. Insula, mult mai mare pe atunci era folosita ca teren agricol, pescuit si vanatoare, neexistand construtii permanente. Teritorial aparține Romaniei insa fluviul fiind comun cu Serbia, nu putem independent face lucrari cu care vecinii nu sunt de acord.

Asa porneste povestea recenta!

Inainte de Revolutie, inainte de anii 1980, zona era mult mai populata de sârbi. Parte dintre ei cresteau cai pe insula, cai pe care-i transportau cu bacul, lasandu-i liberi pentru ca nu aveau cum sa plece de pe insula de 365 de hectare. Undeva in anul 1984, statul comunist de atunci a decis ca ar fi bine ca sterilul rezultat in urma mineritului de neferoase din zona sa fie depozitat pe insula in halde uriase. S-au facut lucrari de indiguire, s-a construit un pod urias pe care urmau sa fie puse conductele ce ar fi trebuit sa transporte materialul si apoi s-au oprit! Sterilul este o sursa de poluare uriasa pentru natura, distrugand prin haldele sale si iazurile de decantare flora si fauna de oriunde ele exista.

Yugoslavia ( pe aceea vreme) a dat Romania in judecata la Haga, protestand impotriva acestui plan. A castigat fara drept de apel si Romania a fost nevoita sa opreasca totul.  De la zgomotul buldozerelor, de  la macaralele ce construiau turnurile inalte ( doua inca exista ) s-a trecut din nou la liniste si cresterea de cai. Dupa Revoluție, primaria de la Moldova Veche a impărțit loturi de teren unor persoane private pentru construcția de case. Case pentru pescari in prncipal dar cu siguranță daca s-ar fi continuat acest trend ar fi devenit un fel de cartier elegant pentru cei bogati. A fost oprita construcția acestora pentru ca insula a intrat intr-un proces legal de intrare in zona de rezervatie naturala iar din 2004 acest lucru a devenit realitate! Din 2004, nimic nu s-a mai miscat pe insula! Este natura la ea acasa! Fara nici o intervenție a omului. Bălțile interioare gem de pește, sunt toate păsările posibile aici, caprioare, vulpi, iepuri si mai ales peste 100 de cai, impartiti in mici familii care nu interactioneaza intre ele. Un armăsar, cateva iepe si mânjii aferenți de fiecare grup.

Insula este foarte mica in ceea ce privește altitudinea. Maxim 4 metri pe dig. Lacurile interioare, locurile intinse cu iarba sunt ascunse si intreaga insula se vede cu greu de pe mal, fiind confundata deseori cu malul sarbesc. Cel mai inalt punct al insulei este ”mormântul lui Attila”. O coamă de pămînt inalta de vreo 20  de metri ce iese in evidenta si unde, legenda spune ca este ingropat celebrul conducator al mongolilor.

Mormantul-lui-attila

Rangerii de la Parcul Natural Portile de Fier au o cabana mica la pontonul de lemn si cateva biciclete cu care poti inconjura insula dar in general se merge pe jos. O vizita aici este uimitoare pentru a intelege cum natura isi creaza propriile legi si cum gestioneaza fiecare problema.

Insula este extrem de frumoasa atunci cand o vizitezi. De pe apa nu realizezi cat de mare este si ce minunatii gasesti aici. Este curata ca un loc neatins de oameni si faptul ca nimeni nu arunca nimic pe jos este motiv de mandrie pentru toti turistii si administratorii insulei.

Sunt excursii cu barca cu care ajungi pe insula iar noi am ales probabil cel mai experimentat ghid. Ciprian Staicovici, ranger in cadrul rezervatiei naturale. Plecarea se face din Coronini si  dureaza aproximativ 2 ore. O sa aflati multe alte amanunte despre zona si fiecare clipa o sa fie interesanta.

Daca vreti sa vedeti mai multe despre aceasta parte a Romaniei superba, puteti intra si aici.