LUMEA MARE

Incendiile din Australia

Incendiile din Australia

Incendiile din Australia mi-au atras atentia prima data prin cifra de 500 de milioane de animale ce au murit din cauza focului si printr-o postare de pe facebook a unui domn ce sta in Sidney – Australia. Prima stire cu 500 de milioane de animale mi s-a parut efectiv o greseala a celui care citea de pe prompter, greseala preluata de toate celelalte posturi dar apoi niciunul nu a revenit sa modifice cifra. Deci 500 de milioane!! Sincer, nu concep aceasta cifra. Daca 500 de milioane au murit…cate sunt toate? 2 miliarde? Tot sper ca este o greseala. Si printre oameni au fost victime, peste 20 de oameni fiind ucisi.

A doua a fost aceasta postare:

“ȘI, TOTUȘI, CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN AUSTRALIA?
Eu cred ca, da, clima se schimba, NU sunt un negationist, care sa isi tina capul in nisip ca strutul, cand dovezile de schimbare sunt clare (…).
DAR in Australia, schimbarea climei, seceta si căldurile mai mari (dar nu cele mai mari din istoria Australiei) reprezinta doar o parte din cauza.
[Mai multe] din cauzele acestor incendii fara precedent se gasesc undeva in urma cu 20 de ani. Atunci, diferite guverne (federale si la nivel statal) au decis sa aplice politici „verzi”. Adică să inchida multe din drumurile neasfaltate din parcurile nationale, pentru totdeauna, „pentru ca sa nu mai fie folosite de turistii si campistii cu vehicole 4×4″, ceea ce era o traditie in Australia.
DAR inchiderea acestor drumuri inguste si neasfaltate a dus la inchiderea accesului pentru actiunile de preventie a focurilor. [Inainte] Brigazile de Pompieri mergeau in fiecare an, in sezonul rece, si strangeau lemnele cazute, si apoi ardeau CONTROLAT multe zone de legăura intre paduri – pentru ca in caz de incendiu, focurile sa nu se raspandeasca, sa nu „sară” peste sosele, sau dintr-o zona intr-alta.
Făceau de fapt ceea ce Aborigenii facusera timp de mii si mii de ani in urma. Ardeau preventiv in sezonul rece, pentru ca in sezonul cald si uscat (Noiembrie – Februarie) sa nu fie pericol de focuri devastatoare ca acestea.
Acum… inchiderea parcurilor nationale pentru vehicule a facut ca doar aproximativ 20-30% din arderile preventive sa mai aiba loc. Ca urmare, s-au adunat pe solul padurilor de eucalipt (care are frunze cu uleiuri si hidrocarburi aromatice) multe frunze uscate, care nu se degradeaza asa de repede ca frunzele din padurile de fag etc din Europa. Nici lemnele cazute, crengi uscate etc. nu au mai fost adunate.
Fermierii si Brigazile de Pompieri Voluntari din zonele rurale au vorbit de mult despre acest pericol. Dar nimeni nu i-a ascultat, fiindca toate guvernele au decis in favoarea politicii „verzi”: adica sa nu te atingi de parcurile nationale, sa lasi totul acolo asa cum este, ca sa se „recicleze natural”. Numai ca si focul/incendiile periodice pot fi considerate “naturale”! Apoi, Australia nu este Europa. Iar Aborigenii, care traiau aici cu 60 000 de ani inainte sa vina europenii (…) stiau exact ce faceau atunci cand foloseau arderi preventive si controlate, in sezonul rece, cand nu era pericol de raspandire a focului.
Sigur, conditiile de seceta prelungita (cauzata probabil de schimbarea climei) au favorizat startul incediilor. DAR gravitatea lor se datoreaza și politicilor din ultimii 20 de ani.
[Eu,] in loc sa mai ascult la tot felul de „formatori de opinie” si politicieni, am inceput sa citesc ce scriu Pompierii Rurali, fermierii din zonele respective si localnicii de acolo. Care de ani si ani de zile tot incearca sa se planga la guvern sa schimbe politica, dar nimeni nu i-a ascultat.” 
Autor: Daniel Ioniță, Sidney

O descriere in cunostinta de cauza a unei persoane care traieste acolo. Care probabil are dreptate. Dar nu cred ca este doar atat!

Vreau sa va uitati la harta de mai jos. Chiar daca sunt probabil locuri de acest fel asa cum ne spune mai sus, focul practic a cuprins aproape tot. Cauzele sunt multiple cu siguranta pentru ca distantele sunt uriase ca sa fie exact aceleasi peste tot.

harta-incendii-australia

Australia are vreo 7.6 milioane km patrati. Romania 252.000 km patrati deci am incapea intr-un colt mic de acolo. Iar aceste incendii vin dupa cele din toamna care au cuprins padurile din Amazon. Sau cele din Africa centrala tot de anul trecut. Sau din Grecia. Sau din California. Nu o sa incep cu detalii despre incendii, vant, ploile ce doar sunt asteptate de ani de zile. Toti va arata asta. Ce e cert este ca e tot mai rau.

Avem o mare problema, din ce in ce mai grava si care isi face aparitia tot mai des in tot mai multe locuri. Incendiile din Australia nu sunt o problema globala si nu vor duce la schimbarea modului de trai pe care il avem acum. Asa cum au trecut cele din Brazilia vor trece si acestea. Nu vor ajunge la noi direct consecintele. Deocamdata! Problema insa este cu adevarat globala.  Tot mai des ne confruntam cu schimbarea aceasta climatica. Semne sunt peste tot. Suntem in 3 ianuarie 2020 si avem 8 grade plus. Nu doar astazi. Toata iarna e asa. De vreo 10 ani e asa. Poate mai mult… Si ceea ce traim noi aici este una dintre cele mai usoare consecinte.  Traim in direct schimbarea si prinsi in lumea noastra nu realizam ca peste inca 10 ani va fi mai rau! Nimeni nu cred ca isi poate imagina cu exactitate ce va fi peste 10-20-50 de ani. Lucrurile sunt extrem de complicate, generatiile se schimba si lumea se schimba. Daca vom continua sa facem ceea ce facem acum este absolut clar ca va fi rau. Pentru ca este ca un organism care incepe sa cedeze. Cate putin, in extremitati, mai grav, din ce in ce mai grav…pana cand vom intra intr-o metastaza ce nu va putea fi tratata cu nimic.

Daca vreti sa vedeti imagini aveti aici un link. Dar atentie, va poate afecta emotional. Pe bune!